zondag 30 januari 2011

Nieuwe spelletjes, Kim wint! :) onze internationale namiddag en puppies!

Hoihoi!
Hier zijn we weer met 'n verslagje van de voorbije week! Enjoy!

Maandag 24/01/11

Vandaag introduceren we wat nieuwe kleine spelen. We zijn gestart met ‘Limbo Dansen’. Het duurde even voordat de kinderen door hadden hoe het spel in elkaar zat maar daarna was het best grappig om te zien!
Het tweede nieuwe spel was ‘Fles-trekken’, we maken met z’n allen een grote kring rond een fles, en al wie door de groep tegen de fles wordt getrokken moet de kring verlaten zodat deze alsmaar kleiner wordt. Best een ruw spel en eens ze het goed door hebben is het dan ook echt iets voor de jongens! Trekken, sleuren, ze vinden het geweldig! (Dit spel zouden ze later op de week zelfs verder blijven spelen als wij vertrekken, super!)
Een derde nieuw spel voor de voormiddag is ‘inhaalbal’. Het feit dat niet de persoon naast hun maar wel de volgende in de cirkel tot hetzelfde team behoort, bleek een beetje ingewikkeld :), maar ook hier leren ze snel. We sluiten af met het voor iedereen bekende zakdoekleggen alvorens onze boterhammetjes te eten!

Tijdens de middag vraagt de directeur ons wanneer we met onze verbeterde brief (ter kwijtschelding van de invoerkosten van onze speeltuigen uit Zuid-Afrika) naar de onderwijsraad van het district en de provincie gaan. We waren van plan om na onze spelnamiddag te gaan maar aangezien de directeur onmiddellijk wilde vertrekken en ons wilde vergezellen (wat uiteraard heel goed is!), beslissen we om onze spelnamiddag te laten voor wat het is. We gaan met directeur richting centrum en kloppen met onze vraag eerst aan bij de ‘District Education Board Secretary’. Hier is er niemand die tijd heeft voor ons maar ze zijn wel zo vriendelijk om een stempel ‘Gelezen en goedgekeurd’ op onze brief te zetten zodat we verder kunnen naar de Provinciale zetel van onderwijs, waar we eigenlijk moeten zijn :).

Ook bij het Provinciale hoofdkwartier is de persoon die we zoeken niet aanwezig. We worden dan maar door iemand anders ontvangen, die belooft deze week nog te bellen en ons te laten weten hoe het nu verder moet…. Ach ja, we zullen wel zien en hopen dat al dit geregel toch iets gaat opbrengen!

Na al het gepraat en gedoe is het de moeite niet om nog terug naar de school te gaan. We gaan dus naar Margaret waar onze badkamer een beetje onder water staat :s. Er was al langer een lek maar de loodgieters vonden precies nooit de weg tot ons huis. Aangezien het nu toch wat dringend is, belt Margaret hier en daar wat rond en plots staan er twee kerels voor onze deur die loodgieters beweren te zijn….
… ja, juist ja. Materiaal hebben ze niet bij en om onze douche te maken vragen ze ons naar plastiek zakjes … die Afrikanen toch , jong jong, klungelaars! Na 2 uur klungelen beweren ze dat onze douche en wc gemaakt zijn en vragen ze veel te veel geld. Margaret stuurt ze weg met de boodschap om morgen nog maar eens terug te komen voor hun geld (maar we betalen ze heus niet wat ze vragen!). Intussen valt ook weer de stroom uit waardoor we pas een uur later aan ons eten kunnen beginnen en weer pas tegen 9u eten. Het smaakt wel, macaroni met kaassaus en wat groentjes, hmmmmm!


Dinsdag 25/01/11      -       Schattenjacht

We zoeken ‘Boyd’, een ‘houseparent’ van het internaat op school, om ons te helpen met de speluitleg van vandaag. We spelen namelijk ‘schattenjacht’, iets wat de kinderen ook na Boyd zijn uitleg niet echt kunnen vatten :). Maar ze vinden de opdrachten heel fijn. We beginnen met het bouwen van een piramide, geweldig! Lachen, lachen, zoiets hebben ze nog nooit gedaan! Zie hier de resultaten:

Een piramide met Hanne als ondersteuning :)
Een vrij stabiele piramide (of toch bijna :))


De volgende opdracht: olifantenpas! Leg allemaal samen een parcours af in olifantenpas. Vreemd vinden ze het maar het is weer hilariteit troef!

De kudde olifanten van de voormiddag!
Het tweede stukje van de schatkaart is zeker en vast verdiend! Wat ons bij de opdracht voor het derde stukje brengt: bedenk een dier met elke letter van het alfabet. Dit blijkt niet zo simpel, ook met hulp van Boyd met extra uitleg in gebarentaal snappen de kinderen de opdracht niet… dus na 15 minuten uitleggen, voor doen en proberen, gaan we over tot een volgende opdracht. Een luciferdoosje doorgeven met de tenen. Eens ze het door hebben zijn ze best handig met hun tenen, ze zijn dan ook gewoon altijd op blote voeten rond te lopen en te doen….

Het luciferdoosje! in het begin best moeilijk, maar na een tijdje ging het als een lopend vuurtje :)
Als laatste opdracht (want de tijd vliegt voorbij, het is bijna lunchpauze) laten we ze samen een gemakkelijke puzzel in elkaar zetten… je ziet dat de kinderen niet logisch werken en het daarom nog een tijdje duurt maar het lukt hen uiteindelijk wel om de puzzel op te lossen en zo de hele schatkaart te verdienen en in elkaar te zetten. Als het af is snappen ze precies nog niet goed wat nu de bedoeling is, … op zoek gaan naar de plaats op de kaart … schattenjacht is duidelijk een nieuw concept voor hun. We helpen daarom maar een handje tot ze allemaal de zak met lekstokken veroveren!

Allemaal blij met hun lekkere lekstok!
Tijdens onze lunchpauze stromen dan uiteraard andere kinderen, sommigen die we nog nooit gezien hebben toe om toch maar een lekstok te krijgen… maar ze krijgen als antwoord ‘als je namiddag opdachten doet, kan je er misschien één verdienen’ met als resultaat : een grote groep kinderen die in de namiddag opnieuw piramide leren bouwen, luciferdoosje doorgeven, olifantenpas doen, … best grappig :). Omdat er ook al een groep in de voormiddag gespeeld had, splitsen we op. Mathijs doet opnieuw opdrachten met de kindjes die nog een lekstok willen verdienen, ik speel met ballonnen met de andere kinderen. Ook heel leuk! Ze hebben nog nooit elk een ballon gekregen en vinden het dan ook spijtig dat we een spel hebben waar ballonnen bij sneuvelen :). (Met dank aan de CM voor de ballonnen, er volgen nog foto’s maar deze keer was er gewoon geen tijd om het foto toestel te nemen!).

Een heel drukke en heel leuke dag voor ons en de kinderen! De lekstokken hebben er ongetwijfeld voor gezorgd dat we zo veel volk bij elkaar hebben gehaald, maar de kinderen genoten echt wel van de nieuwe soort opdrachten! Tof!


Woensdag 26/01/11

Als sport vandaag staat ‘Frisbee’ op het programma. We hadden namelijk zo’n 50 frisbees bij van België (met dank aan HISTOR). We zijn met zo’n 30 kinderen om te beginnen. Frisbees vliegen alle kanten uit maar plezier dat ze er in hebben! We spelen zelfs met enkele kindjes in rolstoel en leren hen hoe ze moeten gooien. Heel fijn!


Na een uurtje verdwijnt plots één derde van ons volk … en daarna komt een non nog een derde wegjagen. Blijkbaar zijn de schooluren toch veranderd en hebben er nog heel wat kinderen school in de voormiddag. We moeten zeker deze week nog aan een lesschema geraken, want we kunnen niet meer zo goed uit aan de lestijden.

Met de overblijvende hele kleine groep kindjes tekenen we nog met krijt op de grond en spelen we nog wat voetbal voor het lunchtijd is.


Namiddag spelen we nog 2 is genoeg, drie is teveel zodat iedereen zich wat warm loopt want de ochtend was heel heet en vochtig, en tijdens de middag is het beginnen regenen en waaien wat best koud aanvoelt! We ronden af met zakdoekleggen, met zo’n 30 kinderen in de kring. Tevreden van vandaag, maken we ons op voor donderdag = knutseldag = altijd VEEL volk!


Donderdag 27/01/11 – maskers maken!

We zijn vroeg vertrokken en arriveren mooi op tijd aan de school, als we aankomen valt wel mijn trapper van mijn fiets … dat belooft!
We installeren ons in de eetzaal en stellen ons knutselmateriaal op. Vandaag maken we een masker! Als keuzemogelijkheid hebben we een vlinder, een aapje (van de cornflakesdoos) én een kip.
Zo snel als ze zien wat er te maken valt stromen de kinderen binnen. Op de voormiddag maken we zeker 35 maskers, hard labeur voor ons want zo goed als alle kinderen hebben hulp nodig bij het tekenen (we hebben wel een mal gemaakt maar een potlood vasthouden is niet voor iedereen even gemakkelijk), knippen, kleuren en het bevestigen van een koordje om het rond hun hoofd te kunnen binden.

Enkele voorbeelden





In de namiddag krijgen we de hulp van Ellyn (American Peace Corps vrijwilligster die ook op onze school werkt) en maken we nog eens 30 maskers. Dus hard werken, goed doorwerken .. maar een dag die heel veel voldoening geeft. Als we buitenkomen zien we alle kinderen rondlopen met hun masker. Ze zijn heel fier op wat ze gemaakt hebben en wat VAN HUN is, wat steeds toch wel belangrijk blijft. En ze spelen volop toneeltjes :).
Een geslaagde knutseldag!


Vrijdag 28/01/11

In de voormiddag eerst langs de fietsenmaker… want die poot van mijn fiets blijft toch niet zitten (Déja vu gevoel) maar we weten nu wat er gemaakt moet worden zodus zijn we ook redelijk snel geholpen. Door naar Chifwani- school. Dat is de naaischool waar Alice in werkt. Onze rugzak en twee broeken van Mathijs moesten namelijk gemaakt worden, en we hadden er onze sjaaltjes voor de kinderen ook achter gelaten. Alles is klaar en ziet er heel goed uit, dus volgende week kunnen we het YOMO-ledenspel doen en al onze leden een sjaaltje geven (foto’s van onze sjaaltjes volgen volgende week).

Alice en Mapalo
In de voormiddag doen we een poging om de kinderen trefbal te leren. Amai, we hadden niet gedacht dat dat zo moeilijk zou zijn. Een ploeg met een koning, maar de kinderen snappen niet zo goed dat die koning dus wel tot hun ploeg behoort en dat ze samen moeten spelen :). Dit moeten we over enkele weken toch nog eens proberen.

We zijn voor de lunch uitgenodigd bij leerkracht ‘Mary’. Het loopt uiteraard allemaal wat vertraging op maar de Nshima en kip zijn heel lekker en we socialisen wat met een leerkracht, wat ook niet slecht is!  Ze raad ons toch aan om op een leerkrachten vergadering ons nog eens voor te stellen. Dat zou zeker geapprecieerd worden, zodus, dat gaan we maandag ook aan de directie vragen! Na onze lunch spelen we nog wat kringspelen en leert Mathijs de (fysiek gehandicapte) kinderen Nederlands. Één van de grappige kindjes ‘Edward’ zegt Mathijs na en ‘Pipi doen’ is hun eerste woord. Hilarisch! ‘Vet man’ is het volgende en we zitten al snel met de slappe lach… we proberen in gebarentaal uit te leggen wat er aan de hand is maar ik vrees toch dat de dove kindjes niet echt kunnen volgen :) …

Het weekend wordt ingezet want morgen gaan we niet langs de school, we hebben namelijk een internationale bijéénkomst georganiseerd, we zullen zien hoeveel mensen er komen opdagen, spannend!


Zaterdag 29/01/11

Vroeg op om eerst onze trein te gaan reserveren voor onze trip van eind volgende week naar Zanzibar. We nemen de taxi naar Tazara… het ziet er nogal gesloten uit maar als we wat rondvragen mogen we langs achter toch een lokaaltje binnen. We komen binnen en buiten rommel en papieren liggen er gewoon hopen geld op tafel, bizar! We ‘reserveren’ twee bedden op de trein van zaterdag ochtend (3u) 5 februari, we krijgen geen bewijs en betalen kunnen we pas vrijdag … louche denken we, dus maar hopen dat de reservatie in orde is zo!

Nog even onze wekelijkse inkopen doen en terug richting Lud waar we nog net op tijd zijn om de laatste set van Kim Clijsters te zien! Jawel hoor, zelf hier volgen we haar wedstrijden :), ze wint de grand slam en onze dag is gemaakt! Snel snel omkleden thuis en vertrekken naar Thorn Tree. Om 15 u begint er namelijk de internationale namiddag die wij hebben georganiseerd en we hebben geen idee hoeveel mensen er gaan komen opdagen, spannend!

Het zaaltje ziet er leuk uit, de gasten krijgen één drankbon en we hebben voor wat pizzatjes en kleine quiches en popcorn gezorgd dus we zijn er klaar voor!

In de 'veranda' hadden we alles laten klaarzetten voor de bijeenkomst...
Langzaam aan druppelt het volk binnen en omdat het er niet naar uitziet dat het gaat regenen zet iedereen zich buiten in de tuin. Gezellig! Echt super ! Uiteindelijk zijn er 32 mensen komen opdagen en hebben we 16 nationaliteiten verzameld.

... maar door het (gelukkig!) goede weer hebben we ons allemaal op het gras in de schaduw gezet!



En we hebben ook nog een speech gedaan om iedereen te bedanken om te komen :)
De landen die vertegenwoordigd waren: België, Letland, Litouwen, Oostenrijk, Duitsland, Ierland, Denemarken, Polen, Engeland, Oekraïne, Japan, VS, DR Kongo, Botswana, India, Filippijnen.

Best niet slecht voor een eerste bijéénkomst vinden wij, we zijn zeer tevreden en ook alle gasten vonden het een super fijn initiatief. Iets wat we zeker over enkele maanden nog eens willen organiseren!
Tegen 19 u ruimen we alles op en gaan we naar tante Lud voor het avond eten. Een leuke zaterdag!


Zondag 30/01/11

In de voormiddag hebben we nog bezoek van enkele mensen die kwamen bedanken voor de leuke namiddag gisteren… we wassen onze puppies en nemen ze mee naar Margaret.

Wij presenteren u onze nieuwe heeeeel schattige hondjes!: TOM en JERRY !

Tom en Jerry! :)

Wij met onze nieuwe schatjes :)
Aan het hok moet nog wat gewerkt worden … maar de hondjes gaan zeker een goede thuis hebben bij Margaret en met z’n tweetjes gaan ze al meteen op ontdekking uit in hun nieuwe thuis. Er zijn intussen 3 puppies verkocht en maandag vertrekken er nog twee dus binnenkort zijn er geen puppietjes meer over bij tante Lud, de mama hond (Spot) zal blij zijn want geraakt toch stilaan uitgeput en uitgemergeld.

De namiddag wordt zoals gewoonlijk weer gevuld met blog schrijven, nieuw spelprogramma opstellen voor de komende week, …

Dat was het weer voor deze week,
misschien dat we de komende week nog een klein verslagje proberen te lanceren, anders is het volgende verslag voor over twee weken want vrijdag nacht of zaterdag ochtend (hangt ervan af hoe je het bekijkt :)) vertrekken we naar Zanzibar om er een muziekfestival bij te wonen. We verwachten tegen 15 februari terug te zijn en zullen het weekend erna proberen al onze Zanzibar-avonturen op jullie los te laten!

Groetjes Hanne en Mathijs

Poot van Tom en Jerry ;)

3 opmerkingen:

  1. Hanne en Mathijs,
    We wensen jullie een interessante reis toe naar
    Zanzibar!!Zijn benieuwd.
    Groeten, Tilla en Arnold.
    Zutendaal,3°C Geen zon.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Super !
    Geweldig leuk !
    Heerlijk die nieuwe spelen ! Telkens weer een verrassing hoe de kinderen reageren en hoe ze de spelen ervaren !
    Tom en Jerry zijn super !
    Telkens weer genieten en kort bij jullie staan !
    Zonnige groetjes uit de in - 20° en de zon badende bergen !
    Wish you were here !
    Dikke knuffel !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Hanne en Mathijs!,
    wat een zalige verhalen!!! Spontaan krijg ik een lach op mijn gezicht ... EN ... ik vertel mijn leerlingen tijdens de lessen aardrijkskunde ook jullie verhalen.
    En? Gaan jullie Tom en Jerry opleiden? Dat zou cool zijn!
    Amuseer jullie in Zanzibar en geniet van het zalige Afrika!
    Groetjes Nele en co

    BeantwoordenVerwijderen