zondag 23 januari 2011

De ECHTE start én plannen voor een betere speeltuin op school!

Maandag 17 januari 2011
Op tijd op, op tijd op school! In de voormiddag spelen we enkele typische spelletjes zoals zakdoekleggen, tussenstaandertje en ook Chinese voetbal. De nieuwe kindjes spelen goed mee en pikken redelijk snel de regels van het spel op, tof! Ons ‘leden’aantal begint ook eindelijk naar het gewone aantal toe te gaan, zo’n 20 kindjes die de hele tijd mee spelen. Tijdens de middag zien we ook Mr. Mwale terug, onze leraar gebarentaal, we spreken met hem af om morgen vroeg nog eens langs alle klassen te gaan om ons opnieuw voor te stellen. Zodat de nieuwelingen weten dat ze altijd welkom zijn voor sport en spel, maar ook de kindjes van vorig jaar zijn dan weer op de hoogte! In de namiddag gaan we verder met enkele kleine kringspelers alvorens naar huis te vertrekken.
Sommige houdingen tijdens 123-piano zijn wel heel grappig :)!
Op de terugweg stoppen we nog even langs Sean, de man van Claire (Britse). Sean heeft namelijk uit Zuid-Afrika heel wat speeltuigen ingevoerd om het speeltuintje in het centrum van het park hier in Kasama uit te breiden en tante Lud had gehoord dat hij eind deze week naar Zuid-Afrika vertrekt voor enkele weken, ideaal om dus met hem een praatje te doen. Hij is heel vriendelijk en stelt ons onmiddellijk de website van de fabriek in Zuid-Afrika voor, dit zou ideaal zijn om ook op onze school te plaatsen. Hij weet niet zeker of hij voor ons deze speeltuigen ook kan vervoeren (want het zijn nogal grote constructies, allemaal in 1 stuk) maar stelt toch voor dat we al een selectie maken met wat we eventueel op de school willen hebben. Als deze bestelling lukt, zien jullie over 4 weken het resultaat :). Het zou een redelijke hap uit ons budget zijn maar het zou vooral ook heel goed geïnvesteerd zijn in duurzame speeltuigen. Dus we hopen echt dat het doorgaat, wordt vervolgd!
’s Avonds koken we bij Margaret… en als we daar komen (na onze strijk bij tante Lud gedaan te hebben), valt de stroom uit. Na een half uurtje is er wel terug een beetje stroom maar wegens de zwakte ervan eten we pas om half 10, honger!!! De menu voor vandaag was trouwens traditioneel Afrikaans, onder toezicht van Margaret maken we kool zoals ze dat in het dorp ook maken, en kip in de oven en Mathijs maakt voor de eerste keer Nshima! Want dat moeten we toch zeker in België kunnen maken hé! Het is goed gelukt maar als Margaret er niet bij zou zijn, is het toch nog wat moeilijk in te schatten, oefenen is dus de boodschap. Het eten smaakt en dan is het hoog tijd om met een veel te volle maag te gaan slapen :).

Dinsdag 18 januari 2011
Eerst gaan we met Mr. Mwale in alle klassen nog eens langs, we stellen ons voor en schuiven donderdag naar voren als ‘binnenspeel- en knutseldag’ in de hoop dat we op donderdag wat meer fysiek gehandicapte kindjes kunnen overtuigen om mee te doen. We merken dat we toch al best veel gezichtjes kennen.
We starten ons spel met enkele estafetten en hebben redelijk wat kindjes mee, tot er plots de helft van onze groep verdwijnt richting school. Eerst was hun leerkracht er niet, en dan plots wel… de les-schema’s, dat blijft hier toch een raadsel, al moeten we zeggen dat we tijdens de voorstelling in de klassen maar 2 klassen zonder leerkracht zijn tegengekomen, wat best een goed cijfer is voor een Afrikaans schooltje :). Na de kleine leegloop houden we een drink-pauze en plots ontwikkelt er zich ‘vrij’ spel met de materialen die wij hadden klaargezet. Enkele meisjes spelen samen een balspel dat ze van ons geleerd hebben, enkele jongetjes doen hetzelfde met een andere bal, er wordt touwtje gesprongen en getennist. Leuk om de kinderen zelf wat uit te denken en dan wat spelen te spelen die wij ze geleerd hebben!
In de namiddag breekt het onweer los, vreemd toch hoe het weer hier zo snel kan omslaan en hoe de sluizen hier compleet open kunnen gaan staan. We entertainen de kinderen nog even onder het afdak en gaan dan op tijd richting huis, we moeten immers nog langs Sean om verder onze speeltuig-bestelling te bespreken.
Zo ziet het speeltuintje er nu uit:
Een kleine schuifaf, een kleine wankele wipwap en een schommel die stuk is. Dit willen we dus maken en verven en dan nog iets leuks toevoegen uiteraard!

Een frame van een schommel...ook dit willen we maken en er nieuwe,
leuke schommels in hangen.

Wat wij willen doen is de bestaande speeltuigen verven en maken indien nodig én hier 3 speeltuigen aan toevoegen. Een motor met sidecar, een soort Trein waar kinderen op kunnen zitten, door een olievat kunnen kruipen en aan kunnen hangen én een mini-racecar. Deze speeltuigen zullen een ideale toevoeging zijn en stimuleren bovendien erg de verbeelding van de kinderen! De firma die deze speeltuigen maakt is trouwens heel hard gefocust op de doelen van het speeltuig, wat kunnen de kinderen? Wat brengen de speeltuigen bij ?
Alleen spijtig dat je voor dit vakmanschap tot in Zuid-Afrika moet gaan! Sean is nog steeds niet zeker dat hij het transport voor ons kan doen, maar we blijven hopen, zekerheid krijgen we pas over enkele weken. Voorts is het ook zo dat we normaal gezien invoertaxen op deze toestellen moeten betalen. Claire raad ons aan om via de school en dan via hier een politieker en daar een politieker te proberen om deze invoertaksen te laten wegvallen. Het is het proberen waard, dus als we thuis komen schrijven we nog een brief naar de school met de vraag om ons hierbij te helpen en van de school naar de ‘Permanent Secretary’ in de hoop dat hij ons hier verder mee kan helpen. Veel geregel dus :)!
**We zien verder nog op tv dat we vanaf begin februari geen BVN meer gaan ontvangen, best wel balen. We kijken lang niet elke dag naar het nieuws, maar zo af en toe wat Belgisch nieuws zien of een Belgisch programma was toch wel fijn… ach ja, dan moeten jullie ons nóg maar iets beter op de hoogte houden hé ;) !

Woensdag 19 januari 2011
Een dag van weinig spelletjes en veel geregel!
Het begint al ’s morgens als we de directeur informeren over onze speeltuin-plannen. Hij vindt het allemaal super maar het duurt nogal wat voor dat hij de brief die wij in hun naam hebben geschreven naar de Permanent Secretary, heeft aangepast en ondertekend! De voormiddag is intussen al om! Aangezien we best onmiddellijk naar de PS gaan om alles verder te bespreken, beslissen we om vandaag niet te spelen. De kinderen zijn een beetje teleurgesteld maar denk maar aan hoe blij ze zullen zijn als ons plan hopelijk in orde komt en we het speeltuintje kunnen verbeteren!
We komen aan bij de PS, hij is in vergadering… dus tegen de middag keren we terug en wachten tot hij terug is van zijn lunchtime. Hij is heel vriendelijk maar weet niet goed wat te doen om onze invoertaksen te doen verdwijnen :). Dus informeren we bij nog twee andere mensen… uiteindelijk moeten we morgen terug komen, voor verdere info. Geregel, geregel van de ene naar de andere, laten we hopen dat het lukt!

Donderdag 20 januari 2011  - Binnenspeeldag!
Wegens het grote aantal actieve kleine jongetjes splitsen we op. Mathijs speelt met de jongens netbal aangezien ze gisteren ook niet hebben kunnen sporten, terwijl ik met de meisjes en de fysiek gehandicapte kindjes de ‘diner’ inpalm om er een leuke tekening uit te kiezen. Kleurboeken zijn hier namelijk niet echt heel bekend, dus ze vinden het super om tussen een 10-tal tekeningen te mogen kiezen waar we een tijdje geleden een heleboel kopies van hebben gemaakt. De ene met al wat meer vaardigheden dan de andere, maar allemaal even fier op het resultaat, een tekening van en voor zichzelf! Tijdens de netbal-pauze stormen ook de jonge kereltjes binnen om hun tekening te maken, ideaal zo is het knutselvolk wat gespreid gekomen! Er werden in totaal 40 tekeningen ingekleurd, best een succesvolle voormiddag dus.
Netballen met Mathijs!

Toch heel wat kindjes die willen tekenen!

Een nieuw kindje, hij vond het kleuren heel fijn! Zijn naam
blijft voorlopig een raadsel want gebarentaal kan hij nog niet.

Fier tonen ze hun tekening, de auto was duidelijk populair bij de jongens :).

In de namiddag volgt er weer heel wat geregel, we gaan opnieuw langs bij de Permanent Secretary waar blijkt dat de directeur van onze school opnieuw een gelijkaardige brief moet schrijven naar het ‘office of education’, omdat het dus een school is die de ingevoerde goederen zal ontvangen, en daar moet dan iemand naar het ‘Ministry of Finance’ schrijven zodat die ons hopelijk een voucher zal kunnen bezorgen! Morgen dus een nieuwe brief zien te bemachtigen op school, maar het blijft dus nog steeds mogelijk om een vrijstelling van invoertaksen te verkijgen, we blijven positief!

Vrijdag 21 januari 2011
De hele dag geen directie te vinden op school…de brief zal dus voor maandag zijn. Intussen is Sean ook naar Zuid-Afrika vertrokken we blijven hopen dat hij een aanhangwagen koopt die groot genoeg is om onze spullen op te vervoeren!
We spelen een partijtje voetbal met de jongens maar tijdens een korte hevige regenbui begin ik ook met binnen-actieviteiten. Al snel zijn er zo’n 15 kinderen aan het voetballen met Mathijs en heb ook ik hetzelfde aantal verzameld. We spelen memory (kaarten pas van Ellyn gekregen) en enkele andere gezelschap spelen. Ellyn had ook een puzzel van 35 stukjes (leeftijd +3) aan ons cadeau gedaan, dus ik zet me met twee nieuwe meisjes (6j/7j) aan het puzzelen, al snel wordt duidelijk dat ze geen idee hebben hoe ze er aan moeten beginnen! Ze hebben nog nooit een puzzel van dichtbij gezien en denken er dus niet aan dat je randen hebt, ze beginnen niet spontaan kleuren te sorteren, … dus stap voor stap probeer ik hun te tonen hoe het moet. Na de tweede keer kunnen ze de puzzelstukken toch al vasthouden :), oefenen blijft de boodschap!

Zaterdag 22 januari 2011  - (inhaaldag 2 voor ons reisje naar Zanzibar)
We gaan met de taxi naar ’t school omdat we in de namiddag nog wat zaken moeten regelen en nog boodschappen moeten doen, niet zo gemakkelijk met de fiets.
 We komen aan en merken dat zaterdagen toch niet echt de ideale speel-dagen zijn. Het lijkt de enige dag dat de ene tv in de eetzaal aan mag, dus alle kinderen zitten met hun neus voor de tv :). Toch spelen we afwisselend met zo’n 30 kinderen in de voormiddag, we halen ons groot springtouw boven en dat zorgt altijd voor spektakel! Nieuwe trukjes, nieuwe wedstrijdjes, tof! Groot en klein doen mee.
Tijdens de lunchpauze gaan we nog gedag zeggen bij leerkracht Mary en we spreken met haar af dat ze volgende week onze nieuwe basketballen krijgt op zaterdag, zodat ze met haar rolstoel-basketteam kan trainen! Tegen 15 u houden we het voor bekeken en net voor we vertrekken zien we nog een groep jonge ‘missionarissen’ de school binnenkomen. Ze wonen op enkele kilometers van Kasama en het is een bende van jonge kerels met heel veel verschillende nationaliteiten die in opleiding zijn tot pater of zo iets. Alleszins, ideaal dat we ze tegenkomen, we nodigen ze meteen uit voor onze internationale namiddag van volgende week zaterdag, hopelijk komen ze!
Over deze internationale namiddag gesproken, we hebben er geen idee van wie er komt! Niemand laat iets weten, maar iedereen is wel zeer positief, we hebben bij Thorn Tree (het gastenverblijf/restaurant) waar onze namiddag volgende week doorgaat dan maar 40 mini pizzaatjes en 40 mini quiches besteld en dan nog wat popcorn en gezouten apennootjes, dat moet maar volstaan. Verder doen we ook nog aan alle gasten één consumptie cadeau. Hopelijk komt er wat volk en kunnen we er zo voor zorgen dat deze internationale ontmoetingen op regelmatige basis kunnen voortgaan, want het zou toch echt wel fijn en interessant zijn voor gevestigde maar ook nieuwe internationale ontdekkers in Kasama :-).
Een drukke zaterdag !

Zondag 23 januari 2011
Na wat uitslapen, vinden we geen brood bij Margaret…vreemd, dan maar cornflakes en een stukje chocolat (wat ons per post bereikt heeft, waarvoor dank :)). We gaan naar tante Lud waar we aan ons Yomo logo beginnen te knutselen, we hebben namelijk (weer via diezelfde post :-)) enkele leuke textiel stiften gekregen, ideaal om ons logo te tekenen! We hebben blauwe sjaaltjes met een rood stukje stof op en daarop ons loge met een blauwe textiel stift getekend, best cool. De sjaaltjes zelf zijn af, Mathijs heeft nu de rode stofjes geknipt en de mannetjes getekend (wegens mijn gebrek aan naukeurigheid bij dit soort jobkes :) ) Nu gaan we maandag naar het naaiatelier om de stofjes te laten stikken op de sjaaltjes. Als het af is komt het resultaat zeker op de site en kunnen we ook inééns ons ‘ledenspel’ doen met de kinderen.
Onze was kunnen we vandaag niet doen wegens te weinig water de voorbije dagen, dus dat gaan we nog ergens tussenin moeten klaarspelen als er weer wat water binnenkomt. Na het middag eten kijken we nog eens nieuws en sportnieuws, zolang we nog BVN ontvangen :). Verder is het een gewone zondag: mailtjes, rustig wat lezen en de blog opstellen uiteraard!
Nu dat alles in zijn plooi aan het vallen is, beginnen we volgende week aan een reeks nieuwe spelen, benieuwd hoe de kinderen daar op gaan reageren!

Tot volgende week!
Groetjes Hanne en Mathijs

!! we zijn nog vergeten te vermelden dat we een danstalentje ontdekt hebben op school! Één van de kleine jongetjes (11j) kan echt leuk een soort breakdance dansen. Hij is nochtans doof maar controleert zijn spieren heel goed om zo jong en zo ongeschoold te zijn. Echt super grappig! We kunnen helaas geen video’s op de site zetten, maar zullen het filmpje eens opsturen naar thuis of na onze reis zeker laten zien! We merken hier trouwens wel meer dat de dove jongens ook goed kunnen dansen en veel meer dansen dan kinderen bij ons… het Afrikaanse bloed en vooral de Afrikaanse heupen zitten daar zeker voor iets tussen :)!

!! extra: Dit hadden de kinderen op school gemaakt. Een houten plankje waarop ze aan de rand enkele houten stukjes op gehamerd hebben. Ze hebben zelfs aan een stukje chitengé (typisch Afrikaanse stof) gedacht om over hun bord te trekken! Knikkers in het midden, een stok om er tegen te duwen en voila, de eigen pooltafel is een feit, en spelen maar!






2 opmerkingen:

  1. Telkens weer genieten !
    Prachtig wat jullie daar presteren !
    We zijn écht fier op jullie !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Hanne&Mathijs,
    Interessant verslag,Jullie beginnen al te wennen
    aan het langzamer ritme en het ietwat onzekere
    van wat de volgende dag weer zal brengen.Dat
    gaat helemaal goed! Bij ons nog geen regering
    maar wij doen rustig voort Veel groeten van
    Tilla&Arnold. Zutendaal,6e dag regen,+4°C.

    BeantwoordenVerwijderen