zondag 9 januari 2011

Zeer rustige laatste vakantieweek!

Hoi allemaal!

We laten het even goed vooruit gaan dit verslag: Dinsdag 4 januari en Woensdag 5 januari slaan we even over. We hebben deze dagen echt niks interessants te vertellen… gelezen, gerust, tv gekeken, onze grote hoop was en strijk gedaan, …
Dan komen we al heel snel bij Donderdag 6 januari 2010 aan. Welkom bij Kapsalon Hanne en Mathijs!! Onze haren zijn namelijk al redelijk wat gegroeid sinds we hier in Afrika zijn en er is hier in Kasama geen kapper te vinden die onze haren op een deftige manier kan knippen. Het verschil in haarstructuur tussen Afrikanen en Europeanen is zo groot en de kappers hier enkel kunnen vlechten en haren heel kort scheren maar niet onze ‘fijne’ haren in een model knippen zoals ze dat bij ons kunnen dus moeten we zelf een poging ondernemen. Eerst knip ik Mathijs zijn haren bij… maar die eer valt toch volgende keer aan tante lud, want amai, wat een moeilijke klant, ik vind dat ik het toch niet zo slecht gedaan heb voor een eerste keer. Vanachter zijn zijn haren wel wat mislukt maar wie kijkt daar nu naar ?! :-) Dan knipt Mathijs mijn haren, een flink stuk eraf zodat we weer voor een tijdje gesteld zijn!
Just nen echte :)

Veeeeeeeel haar!

Oordeel zelf!

ons zijaanzicht :)
Respect voor kappers want het was echt zweten :)! Maar wie weet met wat oefening hier in Zambia, we kunnen alleen maar verbeteren hé! Het was alleszins zalig om zo gemakkelijk mijn haren te kunnen wassen en uitspoelen! :).
De voormiddag is omgevlogen met al dat kappersgedoe, in de namiddag passeren we nog langs de winkel waar we een heel fijne ontdekking doen voor op school! We vinden hier nooit leuke spelen of spelmateriaal en dan ligt daar plots een hele verzameling in de rekken…zo vreemd! We hebben alleszins al 8 spelletjes aangekocht wat betekent dat we binnenkort een heuse gezelschapspelen namiddag kunnen doen, met een doorschuifsysteem. Tof voor de kinderen want ze kennen waarschijnlijk meer als de helft van de spelletjes niet! En ook leuk als B-plan want met het regenweer hier kan het wel eens goed zijn dat onze spel-plannen af en toe in het water vallen, dus echt tof!
Onze nieuwe spelletjes: vier op een rij, snakes and ladders, zeeslag, domino, chinees schaken, twee varianten van een toren bouwen en dan dingen wegenemen en zorgen dat em niet omvalt (even de naam kwijt :)) en vlooienspel!
Het is weer een donkere avond… maar gelukkig is tante Lud altijd heel op tijd met haar avondeten, zodat de stroompannes niet voor al té veel problemen zorgen!

Vrijdag 7 januari 2010
Een echte Afrikaanse dag! Wachten wachten wachten, zonder al te veel resultaat…
Het begint in de ochtend, we wachten op een berichtje van Mr. Patel want de rolstoelen zouden deze voormiddag tot in de stad worden gebracht en dan zouden we ze naar de school kunnen brengen, waarmee dit rolstoel-project afgehandeld is. We horen niks en de manager van de ‘farm’ neemt zijn gsm niet op. Dan maar rechtstreeks naar de grote man maar Mr. Patel weet ons te vertellen dat de rolstoelen pas ’s avonds worden opgehaald en we er dus zaterdag ochtend mee naar de school kunnen…
Intussen is het al 11u en wachten we op de loodgieter die Margaret voor ons geregeld heeft en om 12u moet komen. De kraan van onze douche is het namelijk aan het begeven en onze wc loopt ook regelmatig door… maar als er om 13u nog geen loodgieter is en na ons middag eten om 14u nog niet, gaan we maar naar Lud. Weer typisch Afrikaans… afspraken nakomen is hier heel moeilijk :-).
In de namiddag geraken we dan wel nog bij Claire, een Engelse die hier al heel haar leven woont en ook safari’s en dergelijke organiseert. Ze bekijkt onze reisplannen naar Zanzibar en Malawi en geeft ons hier en daar wat tips. Tof! Binnenkort moeten we zeker voor Zanzibar toch enkele zaken beginnen te reserveren want het festival (9-13 februari) zal snel daar zijn! We zullen dan waarschijnlijk eerst een dag of 2 in Dar es Salaam blijven, want de trein (waar we vorig jaar 52u hebben opgezeten) vertrekt ofwel een paar dagen te vroeg ofwel een paar dagen te laat, waardoor we dan een deel van het festival zouden missen. Na die twee dagen zouden we dan de oversteek maken naar Zanzibar voor het festival!

Zaterdag 8 januari 2011
Vroeg op want gisteren hebben we met Mr. Patel afgesproken dat we het vervoer van de allerlaatste rolstoelen rond 9u mee gaan begeleiden naar de school. We gaan nog eens met de fiets tot in het centrum, een heel avontuur zoals altijd. Vooreerst is onze fietsconditie volledig verdwenen, dat gaat serieus pijn doen als we terug elke dag op en neer naar de school moeten! De zandwegen liggen er ook veel slechter bij door de vele regen en onze fietsen blijven maar aftakelen. De banden moeten voor elke rit opgepompt worden, dus misschien moeten we deze toch nog eens nakijken voor de school terug begint en Mathijs zijn trapper valt er elke 100m ongeveer volledig af omdat de bout al helemaal afgesleten is.
Dus het duurt een tijdje voor we eindelijk bij Mr. Patel aankwamen. Hij is nergens te zien dus bellen we voor info. Oh ja, juist ja, hij was vergeten te verwittigen dat de rolstoelen gisteren niet in de stad zijn geraakt… dus komen ze vandaag door de dag ergens…aangezien we toch in de stad zijn doen we nog wat inkopen en we vinden een schroef om Mathijs zijn trapper vast te zetten maar geven onze fiets toch mee met Lud die toevallig passeert met de pick-up, handig toch :). Intussen krijgen we telefoon van Mr. Patel dat de rolstoelen zonder zijn weten blijkbaar gisteren avond al op de school zijn afgeleverd. De directeur heeft voor ontvangst getekend en daarmee is het rolstoelproject dus afgerond. Benieuwd hoe de laatste rolstoelen er uit zien! Maandag meer hierover!
Terug bij Margaret wandelen we nog even langs het huisje van Alice (doof meisje dat samen met haar zoontje vanuit België gesteund wordt en waar tante Lud een huisje voor aan het bouwen is). Een heel tijdje terug hebben we hier al eens een foto van getrokken en hier volgt de vooruitgang:



De muren zijn bezet, de vloeren gelegd, de buizen voor de elektriciteit zijn in orde en de buitendeuren en ramen staan er in. Er moet nog heel wat gebeuren (water aansluiting, binnendeuren, kranen, meubilair, …) maar er is ook echt wel al veel veranderd wetende dat het 4 weken heeft geduurd voor dat de schrijnwerker wou komen om de deuren in te zetten en dat hij voor het inzetten van 4 deuren meer dan één dag nodig heeft… en dan nog een deur die scheef hangt :). Bouwen is hier echt een heel gedoe! Maar er wordt werk van gemaakt en we hopen dat het tegen Pasen klaar is en Alice er dan in kan… tante Lud blijft alleszins beetje bij beetje het huisje in orde maken!
In de namiddag heeft Mathijs zich bezig gehouden met het maken van onze fietsen terwijl ik dit verslagje ineen heb geflanst :).  Onze banden hadden zoals verwacht een gat hier en daar, maar omdat we geen materiaal hadden heeft Dixon Mathijs even meegenomen naar een paar fietsenmakers op de grote baan, en daar is alles in orde gemaakt. Benieuwd hoe lang het gaat houden! Na de fietsenmaker heeft Mathijs ook nog zijn eerste Afrikaanse rijervaring gehad, want Lud haar auto moest van de garage terug naar huis.
’s Avonds eten we lekkere gevulde champignons: hesp, groene peper, ei en bieslook en dan rijst erbij, heel lekker!. Als je hier langs de weg loopt kan je de voorbije week echt overal champignons kopen in alle maten, maar ze smaken dus wel goed (af en toe een beetje zand, maar dat hoort erbij…)! Na het eten valt naar goede gewoonte de stroom weer uit en lezen we nog een beetje en spelen nog wat gezelschapsspelletjes voordat we tussen 2 buien door naar ons eigen huis wandelen. 

Zondag 9 januari
Zondagmorgen: ontbijt, douche en kamer wat poetsen (want er lag weer een zandbak op de vloer door alle modder die we altijd mee binnenbrengen als het regent)! ’s Middags eten we een lekker gebraadje met patatten, Belgische kost :) Er moet weer een band vervangen worden waar Mathijs zich achter zet en we maken de blog nog af en zwieren die nog eens op internet :)
Dat was het voor deze week, niet veel speciaals zoals jullie kunnen zien… maar vanaf maandag hopen we weer verschillende leuke avonturen te beleven met de kinderen en jongeren op de school. Het gaat weer een hele aanpassing zijn maar met onze nieuwe ideeën en spelen kijken we er heel hard naar uit!

Groetjes en tot volgende week!
Mathijs en Hanne

1 opmerking: