zondag 16 januari 2011

Het begin van het eerste trimester


Even een minder aangename melding vooraleer we starten met ons verslagje van de week.

Tijdens het weekend hoorden we dat Mr. Chanda – de Directeur van onze school die pas op pensioen is gegaan – overleden is. Heel vreemd nieuws wat ons begin deze week werd bevestigd. In één van onze verslagen zijn we nog naar zijn afscheidsviering mogen gaan, omdat hij dus op pensioen ging. Lang heeft hij daar dus niet van kunnen genieten. Hij is ook degene die al onze papieren van EVS heeft getekend op voorhand en was altijd heel vriendelijk en bereikbaar voor vragen, … Hij was nog niet zo oud maar had wel diabetes, een ziekte (zoals elke ziekte) die ze hier niet (goed) kunnen behandelen… droevig nieuws om de week mee te starten al vangt de huidige directeur ons zeker ook goed op.


Het verslagje van deze week!

Het schooljaar begint hier in Zambia in januari dus deze week was voor vele kindjes een spannende week. We hadden voor deze week een spelschema opgesteld met herhalingsspelen van de vorige maanden, om terug wat in de sfeer te komen en de nieuwe kindjes te laten kennismaken met onze spelen, maar de week draaide een beetje anders uit…


Maandag 10 januari 2011  - De eerste schooldag?!

Maandag ochtend, vroeg op en alles in gereedheid om te vertrekken. Onderweg valt echter Mathijs zijn trapper van zijn fiets dus we besluiten op te splitsen. Mathijs rijdt richting fietsenmakers terwijl ik naar de school fiets.

Op school aangekomen… een heleboel leerkrachten maar zo goed als geen kinderen te zien, of toch één bekend gezichtje. Als ik met de directeur praat wordt al snel duidelijk dat deze week eerder een ‘inschrijvingsweek’ is, ze kregen in de ‘boarding school’ namelijk nog maar één kindje binnen. Intussen arriveert Mathijs met een heel nieuw trappersysteem op school, hopelijk houdt dit langer stand dan het vorige!

We kijken nog wat rond en zeggen de leerkrachten gedag, maar fietsen dan toch maar terug want er valt niets te doen zonder kinderen. Vreemde eerste schooldag dus! Maar goed toch dat we naar de school gefietst zijn want amai, we hebben bijna geen conditie overgehouden van onze eerste twee maanden! Pijn aan de benen en volledig uitgeput :), deze week zal alleszins goed zijn om terug in ons ritme te komen!

In de namiddag spelen we nog wat met de 8 puppies (3 vrouwtjes, 5 mannekes) ze zijn echt schattig aan het worden!


Zo schattige beestjes!

Mathijs krijgt een kusje van 'Joker'. De schattigste puppy,
 spijtig dat we haar niet krijgen... (Margaret heeft mannetjes besteld)

We zouden ze allemaal meenemen als we konden :)

We hopen er nog steeds te krijgen, eerst wilde Margaret (onze gastvrouw) er twee en nu nog maar één… we gaan haar toch proberen te overtuigen van twee schatjes :).

Maandag avond = kook avond, we eten dan bij Margaret en niet bij Lud. Zo kunnen we zelf wat kook-experimenten uitvoeren en zijn ze bij Lud ook een avondje van ons verlost ;). We hadden Margaret’s hulp gevraagd om frietjes te bakken jaja! Wij schillen de aardappelen en gebruiken de snijder om mooie frietjes te snijden (handig!) en we bakken worsten en vegetarische burgers (om eens uit te proberen). Margeret zorgt voor het HEET-kolenvuur en de olie. Het resultaat is heeeeel lekker! Frietjes met tomaatjes en worst/hamburger. We eten alle drie ons buikje (te) vol!


Dinsdag 11 januari 2011 – hoop op meer kindjes!

Vroeg uit de veren en vol goede moed naar school. Mooi op tijd daar en jawel, zeker 5 bekende gezichten te zien :). Het blijft heel weinig, een klein groepje kindjes maar we halen dan maar de nieuwe gezelschapspelen uit aangezien het goed is als we die in kleinere groepjes kunnen uitleggen. Een hele karwei zo blijkt want tellen blijft moeilijk zodat zelfs het simpelste ‘ganzenbordspel’ een heuse uitdaging wordt en goed moet worden begeleid. ‘Tumble down’ vinden de kinderen wel geweldig (blokjes uit een toren halen zonder dat de toren valt). Uiteindelijk waren er nog hier en daar kinderen die kwamen piepen zodat er soms wel tien kindjes verzamelden maar toch was de opkomst best nog laag dus we hielden het tegen de middag voor bekeken in de hoop woensdag echt te kunnen beginnen aan de spelweek!

Ganzenbord, leuk maar dat tellen blijft toch moeilijk :)!

Volle concentratie

Op de terugweg nodigen we nog wat vrijwilligers uit voor onze internationale namiddag die we organiseren op 29 januari. Het meisje dat we uitnodigen komt uit Letland en werkt bij DAPP en is heel enthousiast, we zullen zien wat het geeft :).

’s Avonds krijgen we eindelijk nog eens post aan! 5 kaartjes hebben het gehaald :), ze waren op 13 december afgestempeld. Vreemd toch hoe sommige kaartjes wel hier geraken en anderen blijkbaar niet, maar ja, blijven hopen he :).


Woensdag 12 januari 2011

Een miezerige dag zoals er wel meer zitten aan te komen de komende weken, het regenseizoen begint nu echt goed door te breken. We doen dus ons regenpak aan om naar de school te fietsen maar als we goed en wel vertrokken zijn, stopt het met regenen waardoor we helemaal bezweet op school aankomen :-). Wegens het donkere weertje en nog steeds vrij weinig kinderen, zetten we ons nogmaals in de eetzaal voor vijf andere gezelschapspelen o.a. dominoblokken en het vlooienspel vallen in de smaak bij de kinderen. Ellyn (peace corps vrijwilligster die wegens omstandigheden in één van de slaapzalen van de school woont) komt ook mee doen en speelt ‘Chinees schaken’ met enkele kinderen.

Voorzichtig de blokjes neerzetten.

Ellyn leert de oudere leerlingen chinees schaken.

In de namiddag is het groepje enthousiaste kinderen wederom best klein. Er zijn vooreerst nog steeds weinig kinderen. En de kinderen die aankomen moeten nog installeren…bij babbelen met vriendjes … of wennen aan de omgeving.

We zien ook enkele kleintjes aankomen (5/6j) die dus voor drie maanden door hun ouder(s) worden afgezet en dat brengt veel traantjes mee. Zeker ook voor de dove kindjes aangezien de ouders én het kind zelf nog geen gebarentaal kennen zijn de kinderen niet echt voorbereid op hun lang verblijf in de school… best wel erg om te zien… eens ze hier wennen vinden ze het wel fijn omdat ze dan ook echt kunnen praten met hun vriendjes uiteindelijk … maar het begin is toch moeilijk. Ik denk dat vele onder ons zichzelf hun 6jarig kind niet (zonder verwittiging) ergens zouden zien achterlaten voor 3 maanden, een grote stap voor deze kinderen!
We hebben echter ook al enkele heel enthousiaste nieuwelingetjes gezien die goed mee doen met onze spelen. Het is wel moeilijk om hen iets uit te leggen aangezien ze dus geen gebarentaal kennen maar ze kijken naar de anderen en schuiven snel mee in!

In de namiddag spelen we met de rest van de kindjes nog een matchke voetbal, tof!

We merken trouwens ook al dat ons rolstoelproject zéér goed van pas komt zo in het begin van het schooljaar. Er stromen nieuwe leerlingen toe met een fysieke handicap. Zo kwam er een jongen binnen die heel slecht kon lopen en die rondliep met twee borstelstelen als ondersteuning. Voor hem kon er gewoon een ‘nieuwe’ rolstoel uit het lokaal worden gehaald! De leerkrachten appreciëren deze actie toch echt wel!

Dixon is voor een medische check-up naar Lusaka, dus een ideale gelegenheid om ’s avonds nog eens pasta te eten :).


Donderdag 13 januari 2011

Vandaag moeten we geen boterhammetjes mee naar school, we zijn bij Ellyn op school uitgenodigd voor de lunch :-), handig!

In de voormiddag spelen we balspelletjes met een 10-tal kinderen maar er blijven nieuwe ouders en kinderen binnenstromen wat het een beetje warrig maakt en ons kinder-aantal zeer wisselvallig blijft. Ze gaan namelijk graag nieuwsgierigen naar de nieuwe en oude vriendjes die binnenstromen, hoe zou je zelf zijn :-). Na onze heel gezellige lunch bij Ellyn keren we dan ook terug naar huis.

’s Avonds kijkt Mathijs een filmpje bij Margaret (goed geïnstalleerd met een lekker drankje en een zak chips) want hij mag bij Lud niet binnen… Het is namelijk ladies night! Als er één van de mannen weg is, dan nodigen een reeks vriendinnen elkaar uit voor een ladies night en aangezien Dixon in Lusaka is, is het de beurt aan tante Lud. Het was heel gezellig en er werd vooral veel gepraat. De Duitse meisjes Johanna en Tirza zijn naar Zanzibar geweest met de familie mee, dus ze hebben leuke verhalen mee! En verder komt iedereen naar de puppies kijken en worden alle stadsroddels overlopen :-). Leuk ! Om half 10 was ik al terug en Mathijs was zelfs teleurgesteld dat zijn luxe-avondje alleen al beëindigd was :).

Vrijdag 14 januari 2011

Auw, weer die wekker zo vroeg, we moeten ons avond ritme toch eens aanpassen aan de schooluren! Net wanneer we naar school willen vertrekken, valt er een regenbui dus we vertrekken een half uurtje later.

Als we op school komen ziet het er droog uit, het onweer hangt wel in de lucht dus besluiten we om zolang het droog is nog buiten te spelen. We spelen een matchke voetbal. Eerst doet Mathijs mee maar in al zijn enthousiasme van achter de bal aan te gaan, scheurt zijn broek :). Hilariteit alom! Alle kinderen lachen en lachen, de mop van de dag! Gelukkig hadden we de regenbroeken bij die hij dan maar aan deed :), want zij broek is echt om weg te gooien, een scheur van 30 cm… Dus als we allemaal bekomen zijn van het lachen, voetbal ik nog mee tot het lunchtijd is.

In de namiddag regent het zoals verwacht dus we spelen nog wat gezelschapspelen die ze nu echt wel onder de knie beginnen krijgen.

Verder een rustige Rummikub avond bij tante Lud :)

Zaterdag 15 januari 2011

Vroeg op en jawel, naar school! Na een zeer magere startweek voelt het vreemd dat we inhaaldagen doen voor onze trip naar Zanzibar binnenkort maar we gaan vandaag toch een voormiddagje naar de school. Omdat we in de namiddag nog onze wekelijkse boodschappen willen doen, nemen we een taxi. We spelen balspelen en kringspelen en verzamelen zowaar 18 kinderen! Dat begint er al op te trekken! Met wat reclame en het gewone schoolritme van volgende week moeten we toch dicht tegen de 30 kinderen kunnen verzamelen, dat ziet er dus weer goed uit!

Tegen de middag ronden we onze extra spel-dag af en gaan we voor boodschappen naar de stad, alles afladen bij Margaret en we proberen ook een recept uit! We hadden met kerstmis een receptenboek van tante Lud gekregen en proberen als eerste de brownies uit. Aangezien de stroom uitviel terwijl ze nog instonden, is het brownie-mengsel niet genoeg omhoog gekomen maar geen nood, de smaak blijft hetzelfde, lekker romige chocolade…hmmmm! Niet slecht voor een eerste keer. We brengen een stukje naar Ellyn die met haar fiets gevallen was en toch enkele hoofdwondes en de schrik heeft overgehouden. De rest is voor bij tante Lud. De namiddag wordt verder gevuld met: dagboeken, blog schrijven, lezen, mailtjes checken, …:). Een rustige namiddag en avond zoals dat hoort in het weekend!


Zondag 16 januari 2011

Lekker luie zondag… de was doen en strijken dat wel, maar verder niets speciaals. Misschien gaan we nog langs bij Judith om de muziek van Karen (Deense zangeres, die we ontmoet hadden, ze had beloofd muziek te sturen en het is aangekomen bij Judith) op te halen en misschien nog langs Sean om hulp te vragen ivm onze plannen om op school nog enkele speeltuigen te zetten, we zullen zien wat er van komt :).


Kacili Kasuba !


Mathijs en Hanne

                       

Geen opmerkingen:

Een reactie posten