dinsdag 5 juli 2011

Zambia - Belgium

Hey allemaal,
Hier zijn we weer met een weekverslagje! Wisten jullie trouwens dat de Zambianen elke ochtend en zeker na zonsondergang hier rondlopen met een muts, handschoenen en een sjaal ? Het is hier namelijk winter aan het worden en dat betekent dat het ’s morgens best fris is, jawel, zelfs voor ons is het fris als we opstaan. We zijn zo gewoon aan de 30 graden en volle zon, dat het best fris is om ’s morgens in 20 graden te vertrekken :). De wind is best fris maar als we in de zon komen blijft het heet en verbranden doen we ook nog steeds, of ik toch :-D. Maar handschoenen en een muts hebben we toch nog net niet nodig :-D.
Geniet van ons weekverslagje, al was het maar een korte schoolweek, het was toch echt weer leuk!

Maandag 27/06/11
Vandaag werd de oud-president van Zambia begraven, het was dus een betaalde verlofdag voor iedereen en er werd dus ook geen les gegeven. Wij stopten eerst even bij het internetcafé, wat gelukkig toch open was om onze blog online te gooien en de nodige mailtjes te doen! Het was dan al 11 u als we op de school aankwamen en bijzonder weinig kindjes zagen. In de voormiddag hebben we wat gelachen en gespeeld met de kleinsten en intussen heeft Mathijs nieuwe gaten gegraven voor onze schommel. We gaan proberen deze week ergens wat meer beton rond de palen te gieten en dan maar hopen dat hij blijft staan en de kinderen er voorzichtig mee zijn. Vele kinderen zaten voor een klein tv-tje samen om naar de begrafenis van de oud-president Dr. Chiluba te kijken. De plechtigheid zat vol speechen waar ze niets van horen/snappen maar zelfs de jongste willen dit ‘evenement’ niet missen want dit wordt het gespreksonderwerp van de week.
Ook in de namiddag is er niet veel volk, ze zijn allemaal op stap nu er geen school is. Enkele van de grotere kerels komen we tegen wanneer we terug naar huis fietsen. Ze waren naar de markt of naar de stad. Maar we halen het springkoord uit en verzamelen toch snel zo’n 15tal kindjes.
Na school gaan we nog lans bij Johanna en Tirza, want zij vertrekken woensdag terug richting Duitsland.
Rustige ‘verlofdag’ op school :).

Dinsdag 28/06/11
’s morgens nog wat tekeningen kopiëren voor onze knutselactiviteit van donderdag en dan verder naar school. In de voormiddag speelt Mathijs volop mee met het eigen ‘honkbalachtige’ spel van de kinderen terwijl ik reclame maak voor de voortzetting van de Zambia-België quiz in de namiddag en nog wat stoepkrijt uitdeel.
In de namiddag installeren we ons opnieuw in de eetzaal voor onze quiz. Tot onze verbazing zijn de 6 teams van vorige week nog redelijk snel aanwezig en al snel verzamelen we heel wat meer geïnteresseerden. De vragen zijn niet altijd even gemakkelijk, de kinderen hebben namelijk nog nooit van België gehoord maar krijgen wel redelijk specifieke vragen over ons landje zoals ‘hoe heet de koning van België, wat is de hoofdstad van België, welke munteenheid gebruiken we in België’ enzovoort. We hebben meerkeuze vragen gemaakt, zodat ze al gokkend heel wat bijleren. Dezelfde vragen hebben we trouwens over Zambia gemaakt en ook daar leren ze nog veel bij.

Mathijs geeft uitleg in gebarentaal

Tussendoor hebben we ook een doe-opdracht gepland: blaas om ter snels een ballon kapot. En amai, die Gamma-ballonnen, die zijn niet gemakkelijk stuk te krijgen. De kinderen vinden het geweldig en het zorgt voor heel wat lawaai, geroep en gelach :).
Super sterke Gamma-ballonnen stuk blazen,
de kinderen vinden het geweldig!

Op het einde halen we nog eens de wereldkaart boven en zetten we de verschillen tussen de twee landen nog eens naast elkaar, want veel gelijkenissen zijn er toch niet echt. We hebben ons heel goed geamuseerd en de kinderen vonden het heel fijn! Hopelijk hebben ze vandaag weer wat bijgeleerd. Er was geen winnaar in de quiz want alle teams deden heel goed hun best, en dus was er voor iedereen een ballon!

!! niet voor gevoelige blog-volgers!!
Er was nog iets vandaag, wat we wel wat choquerend vonden en wat nogmaals het grote verschil tussen de kinderen/ziekenzorg/… hier en in België aantoont. Nicolas, een jongetje uit het eerste leerjaar, was vorige week vrijdag door iets gebeten in zijn vinger. Hij was ergens in één van de nabije velden gaan zoeken naar iets lekkers en terwijl hij apennootjes aan het uitgraven was, werd hij door iets gebeten (ze beweren dat het een slang was, maar we weten het niet). Alleszins, vrijdag was zijn vinger heel dik. Maandag keken we opnieuw en toen zag het er beter uit. De grote blaar die zich had gevormd op zijn vinger was al aan het verminderen. Deze middag kwam er plots een horde kinderen aanlopen, ‘Nicolas heeft het vel rond zijn vinger afgedaan’ was het verhaal. Wat bleek, waarschijnlijk was hij aan het prullen geweest aan het losse vel van zijn blaar… en dan had hij er maar niks beter op gevonden om het volledige vel van zijn vinger af te trekken, met nagel en al! Vanaf het midden van zijn vinger tot het einde was het precies of iemand zijn vinger had geraspt… wat overbleef was echt ‘rauw vlees’, echt geen zicht (niet zomaar een velletje afgetrokken maar echt volledig de vinger rond, een dikke laag vel). We weten niet goed hoe het te beschrijven. Er werd een leerkracht bijgehaald en ze gingen naar het ziekenhuis gaan.
Toen we ’s avonds, na de Quiz terug op zoek gingen naar Nicolas, bleek dat hij niet naar het ziekenhuis was geweest (niet dat hij daar meer verzorging gehad zou hebben, maar toch), de huismoeder had er dan maar ‘desinfecterend poeder’ opgedaan en de vinger in een windel-achtig iets gedraaid. We hebben dan nog expliciet gevraagd of hij iets tegen de pijn had gekregen, want anders hadden we hem dat zeker nog zelf gegeven, verder hopen we dan maar dat het niet ontsteekt en zijn we heel heel benieuwd naar de genezing!
Als dit bij een kind in België zou gebeuren, dan zou dat kind allereerst SCHREEUWEN van de pijn, we zouden naar de spoedafdeling van het ziekenhuis rijden. Een spuit, genezende zalf, een goede windel, een dokter bezoek om de zoveel dagen en platte rust! Hier gaf Nicolas geen kik, hij kent nog niet zoveel gebarentaal dus als we hem vroegen of hij veel pijn had, kwam er niet echt veel reactie. Hij zat er wat stil bij maar de volgende dag was hij al weer aan het mee spelen met onze spelletjes en zijn windel rond zijn vinger was al heel vuil… wat een verschil toch! Zo zie je dat de kinderen hier zonder complementen zijn grootgebracht en echt wel tegen een stootje kunnen, daar kunnen wij in België af en toe wel een voorbeeld aan nemen. Aan de andere kant hopen we nu heel hard dat de vinger niet (te veel) gaat ontsteken, want zo zie je toch ook maar weer het gebrek aan medische kennis en middelen en de lakse reactie en zorg die de huisouders hier aan de kinderen bieden…

Woensdag 29/06/11
We zijn nog van plan om het de lijnen van het voetbalveld van de school – wat redelijk goed gebruikt wordt- met bakstenen in de grond aan te leggen. Zo zijn de lijnen permanent en moeten de kinderen niet elke keer de lijnen opnieuw uitgraven. De school had voor ons een financieel plan opgemaakt van de aankopen en de werken en dus gingen we deze voormiddag lans één van de leden van de rotary in Kasama om te zien of zij dat financieel plan nog wat gunstigere kunnen doen uitzien :-D. Misschien kennen zij wel goed werkvolk, of een vrachtwagen die voor ons het transport wil doen tegen een eerlijke prijs of … Major Chisha was heel vriendelijk en ging het bespreken op de vergadering van deze week. We zijn meteen uitgenodigd maandag, want dan houdt de Rotary een fundraising dinner, we gaan zeker een kijkje nemen!
Het was intussen al tegen de middag toen we op school aankwamen. We begonnen met een redelijke groep zakdoekleggen te spelen en hebben dat 1u aan een stuk gespeeld!
In de namiddag hebben we de parachute nog eens uitgehaald en het lijkt wel een magneet voor de kinderen, want als de kleurrijke parachute wordt bovengehaald staat het plein vol! Met 45 kinderen is het nogal chaos maar ze vinden het geweldig. Over de parachute lopen of eronder kruipen terwijl de andere kinderen flapperen… kat en muis … de bal laten rondgaan …

De kat vangt de muis!


We sluiten nog af met het spel ‘2 is genoeg,drie is teveel’ en uiteraard dikke berta. Met intussen een dikke 50 kinderen, jongens/meisjes/groot/klein. Heel fijn, heel chaotisch, echt tof!

De avond was gevuld met gaatjes prikken! We hadden voor de knutselactiviteit van morgen 80 dikke papieren laten drukken met een tekening, en aan de zijkant moesten er allemaal gaatjes in, zodat de kinderen een kader rond hun tekening kunnen rijgen (zie donderdag). We zijn bezig geweest van half 9 tot half 12 en toen was alles ongeveer af!

Donderdag 30/06/11
De knutseldag hebben we deze week in het thema van onze nu al memorabele filmdag van vorige week gehouden (de kinderen blijven vragen om een andere film-dag dus we zullen toch één van de dagen/weken zeker nog bezwijken :-D). Ze kregen deze knutseldag een tekening voorgeschoteld van Spiderman/Peter Pan/Tinkelbel. Eerst mochten ze kleuren, dat ging goed!



Vervolgens kregen ze naald en draad en mochten ze proberen om een eigen kader voor hun tekening te rijgen. Vele kinderen waren er snel mee weg. Voor de ‘gevorderden’ hadden we de kruis-steek uitgelegd, de kleintjes konden gewoon recht rijgen.
het rijgen bleek niet zo simpel...


leuke resultaten!

Zoals altijd was er veel werk voor ons aangezien de kinderen die niet hun beide armen kunnen gebruiken, afhankelijk zijn van onze hulp en die van hun vriendjes/vriendinnetjes. Verder waren er ook enkelen die niet zo goed overweg konden met hun draad en er vele vreemde speciale knopen in legden :-D. Heel heel drukke dag, 81 kindjes blij gemaakt en pas om 17u15 naar huis gereden. We waren net thuis voor het donker, ideaal!
’ s Avonds bekijken we onze weekendplannen.   We waren van plan om naar de ‘hot springs’ te gaan want dat is het enige ‘in de buurt’ - op zo’n 2.5 uur van Kasama – wat we nog niet bezocht hebben. Het was nog wat puzzelen om ons vervoer en dergelijke te regelen… maar we moesten dit weekend gaan want maandag en dinsdag is het geen school. Met dit lang weekend zijn er heel wat kinderen – de kinderen die niet té ver van de school af wonen – voor enkele daagjes naar huis. Het zal dus rustig zijn en we kunnen dus wel een dagje gemist worden!

Vrijdag 1/07/11 – het is al juli!!!
De tijd vliegt! Als we aankomen op school is er veel volk op het speelplein, vreemd, geen school? Er is blijkbaar een meeting gepland in de eetzaal maar om één of andere reden ging die dan toch niet door. We hadden alleszins veel grote kerels en geraakten al snel allebei in gesprek. Het mijne ging over de president van Zambia, over verkiezingen en dergelijke. Uiteraard willen ze dan ook weten hoe dat in België allemaal gaat… Bij Mathijs deden enkele oudere meisjes hun beklag over de school. Ze zitten in grade 10 en hun leerkracht kent geen gebarentaal!! Ze zitten gemengd in de klas, de helft is doof en de andere helft heeft een fysieke handicap maar de leerkracht praat dus maar en schrijft maar op bord terwijl de helft van de kinderen niets hoort! Ongelofelijk eigenlijk! De kinderen moeten dus maar van hun schrift leren… en dan verschieten ze ervan als de kinderen weinig begrijpen of kennen!
De voormiddag vloog om terwijl we nauwelijks hadden gespeeld. We hadden de kleintjes wel een bal gegeven zodat ze hun eigen spel konden spelen, terwijl wij in gesprek waren.
In de namiddag waren we van plan om een groepsspel te straten maar … plots was er bezoek van een blanke man die heel goed gebarentaal kon! Bleek dat het een Amerikaan was die momenteel in Malawi woont en daar gebarentaal les geeft. De kinderen vonden het geweldig want zijn gebaren gingen veel sneller dan die van ons, ze dachten zelfs dat hij doof was :d. Hij was ook super expressief in zijn gezichtsuitdrukkingen, echt wel grappig! Hij kwam babbelen met de kinderen (hij was ook al in een andere school in Mbala geweest) om het verschil te zien tussen de gebaren die onze kinderen in Zambia gebruiken en de gebaren in zijn school in Blantyre (Malawi).
Hij was namelijk van plan om een film om te zetten in gebarentaal en wilde dus zeker zijn dat hij voor Zambia de juiste gebaren gebruikte. Het was alleszins geweldig om de interactie met de kinderen te zien en ook voor ons was het leerrijk! Kleine verschillen zoals de plaats van het gebaar of net één extra beweging … de kinderen waren verwonderd dat de gebarentaal anders was want naar hun idee is dat overal hetzelfde (ze kennen uiteraard niets anders dan de school in Kasama en misschien in Mbala en Mpika, verder zijn ze nooit geweest dus ze denken dan ook dat alle doven overal dezelfde gebaren gebruiken).
Iedereen vol interesse aan het kijken naar die gekke blanke die zo goed en
snel gebarentaal kan!

Weer vloog de namiddag om, we vertrokken op tijd want moesten nog inkopen doen voor ons wekend avontuur. Koffer maken en slaapjes doen!

Zaterdag 2/07/11
Vroeg uit bed omdat we om 7.45u zouden vertrekken richting Kapischa Hotsprings.  Dan zouden we mooi op tijd daar zijn, tentje opzetten, iets eten en het water in.  De taxi was uiteindelijk om 8.30u daar, maar er bleek vanalles mis, dus zijn we uiteindelijk pas om 10u kunnen vertrekken met een andere taxi.  Om 12.45u kwamen we eindelijk aan in Kapischa.  Tentje opzetten naast de rivier (er zouden ook krokodillen zitten, maar die zijn we gelukkig niet tegengekomen :)), iets eten en het water in, ongeveer drie uur later dan gepland. 
Maar het was zeker wel de moeite om te gaan.  Echt wel een mooie omgeving en de hotsprings zelf zijn zalig.  Het water heeft een temperatuur van zo’n 40°C dat van zo’n 6-7km diep komt opborrelen, een super bubbelbad van Moeder Aarde!

Voor de rest van de namiddag doen we niets anders dan rusten :)  Een plons in het water, een beetje rusten op de ligbedjes aan het zwembad, zalig!  ’s Avonds koken we op het houtvuur en kruipen we onze tent in voor een wel zeer koude nacht!


Zondag 3/07/11
We waren allebei wakker voor onze wekker, gewoon omdat het zo koud was.  Dus wat doe je dan? Zwemkleren aan en de hotsprings in!  Vermits het nog maar ongeveer 8u was, was er nog niemand te bekennen.  Anderhalf uur alleen met ons twee in het water, ideaal! :)

Doordat de lucht zo koud is en het water zo warm krijg je een mooie mistige lucht rondom je, heel leuk!
Ook vandaag doen we niks dan rusten.  Er komt vandaag nog best veel volk aan door het verlengd weekend, dus de komende dagen gaat het lang niet zo rustig zijn als wij het nu gehad hebben!  Tegen 15u nemen we een douche en ruimen we onze tent op, want om 16u zou onze taxi er zijn. 
Niet dus… uiteindelijk kwam hij pas om 17.45u waardoor we de hele rit in het donker hebben gereden en best laat thuis waren, maar ja, ‘This is Africa!’

Maandag 4/07/11
We waren van plan om dit verslag gisteren al online te zetten maar toen we terug kwamen van de hot springs was ik al een beetje grieperig en gisteren ook wat koorts dus we zijn niet verder graakt dan onze was. Er was ook nog een etentje van de Rotary van Kasama waar we naar toe gingen gaan maar ook daar zijn we niet geraakt.
Vandaag, Dinsdag 5/07/11 gaat het al iets beter, alleen nog wat keelpijn. we gaan zodadelijk eens een kijkje nemen op school. Het is nog een feestdag hier dus we weten niet of we veel kindjes gaan zien, maar dat kunnen jullie dan weer lezen in het volgende verslag! Tot dan!

Heel veel groetjes!
Hanne & Mathijs


Geen opmerkingen:

Een reactie posten