zaterdag 9 juli 2011

Een korte week … in de ziekenboeg.

Hey allemaal,
Op het einde van ons verslagje vorige week bleek al dat ik een beetje ziekjes was terug gekeerd van ons weekendje in de Hot Springs… Ik heb dan deze week maar gebruikt om uit te zieken :-s :-), laten we hopen dat het achter de rug is! Het was maar een korte week en we zijn helaas niet altijd op school geraakt, leukere verhalen volgen zeker de komende week want dan ontvangen we weer bezoek! Mathijs zijn broer Pieter Jan en zijn vriendin Ann komen op bezoek!
Hier alvast een kort verslagje van de voorbije week.

Dinsdag 5/07/11
Het werd al duidelijk dat de koude kampeernacht bij de Hot Springs zijn sporen zou nalaten… best keelpijn! We gingen eerst onze blog online zetten om tegen de middag op school te arriveren. Het is een feestdag, dus geen les. Als we om 12u daar komen zijn de kinderen al nshima aan het eten, best vroeg! We babbelen met enkele kinderen en zien na het middag eten weer iedereen in de eetzaal verdwijnen. De TV is gemaakt, dus iedereen zit gekluisterd aan het scherm… veel valt er voor ons dus niet te doen, dus we keren dan na twee uurtjes al terug huiswaarts.
Toen we op school aankwamen waren we al onmiddellijk teleurgesteld. Een van onze schommels is stuk, de rubber band is gewoon gescheurd. Er had weer een te groot meisje in geschommeld… De andere stoel begint ook al af te zien, dus we gaan op zoek moeten gaan naar twee nieuwe stoelen. Best wel balen! We zijn toch ook echt wel niet tevreden van het materiaal, want er kwam al heel snel slijtage op. Ach ja, dit is ook Afrika. De dingen gaan hier snel kapot en als ze dan stuk zijn, worden ze normaal niet gemaakt… we gaan toch ons best doen om als we vertrekken een speeltuintje achter te laten wat volledig in orde is.

Woensdag 6/07/11
Bij het wakker worden werd het al snel duidelijk, nu had ik echt wel griep! Ik besliste dus om thuis te blijven en uit te zieken want ik had geen energie om met de kinderen te spelen. Ik heb dan maar goed gerust en nog wat skoebidoe voorbereid (we hadden blijkbaar nog meer liggen dan we dachten, dus we gaan het nog eens proberen te combineren met een film. Waarschijnlijk volgende week ergens, dus we zijn alvast weer begonnen met onze 110 skoebidoe-stukjes).
Mathijs ging wel naar school. In de voormiddag speelde hij het eigen spel van de kinderen mee, dat vinden ze altijd geweldig! Het middag eten arriveerden pas om 14u! Maar nadat de buikjes weer gevuld waren, speelden ze nog Chinese voetbal en dokter knobbel.
We hielden het bij een rustige avond. Ik kroop vroeg in bed (maar heb geen oog dicht gedaan :s) terwijl Mathijs nog telefoon had van het thuisfront.

Donderdag 7/07/11
Ik was vastberaden om naar school te gaan, maar mijn slapeloze nacht, keel, neus en maag beslisten daar anders over :s. Mathijs bleef wat bij mij waken, want hij vertrouwde het niet, al was het echt niet zo erg :d. We hebben ons dan maar bezig gehouden met de knutselactiviteit van over twee weken voor te bereiden. Dan willen we een fotokadertje knutselen, zodat ze er hun foto in kunnen steken die ze van ons krijgen op het afscheidsfeestje en aangezien we volgende week niet veel tijd hebben met ons bezoek, konden we het evengoed nu doen.
Een rustige dag waarop we – tegen onze goede gewoonten in -  dus niet op school geraakt zijn… we verplaatsten de knutseldag dan maar naar vrijdag!

Vrijdag 8/07/11
We gingen vandaag toch naar school gaan om onze knutselactiviteit van gisteren in te halen.  Ik voelde me al ietsje beter en wilde ook per se naar school gaan, omdat zo thuis zitten de ganse dag toch ook maar niks is.  We besloten wel een taxi te nemen, omdat fietsen nog minder gezond zou zijn, en met de nodige pillen lukte het wel!
Met dat we dichter bij de school kwamen zagen we echter al dat er iets aan het gebeuren was in het stadion.  Het is dit weekend blijkbaar de jaarlijkse landbouwbeurs in Kasama.  Gevolg: zo goed als geen kinderen op school.  Met zo’n groot gebeuren zijn we onze kinderen altijd kwijt.  Ze gaan dan kijken wat er aan de hand is en proberen hier en daar te kijken of ze niets lekkers loskrijgen :)  Dus veel geknutsel zou er vandaag niet gebeuren.  Wat we van plan waren zien jullie volgende week dan wel!
Na een babbeltje met een paar leerlingen op school gaan we ook een kijkje nemen in het stadion.  Er is een ‘marching band’ en een heleboel standjes van de verschillende ministeries en de voorstelling van een deel projecten.

De band, jawel met zowaar 4 hoorns ;d!

Verschillende borden geven uitleg bij landbouw, voedings- en handelsprocessen.

Dit was zeker de grootste ‘evenement achtige opstelling’ die we tot nu toe gezien hebben in Kasama. Veel dingen leken wel op elkaar, maar het was wel de moeite!
Verder was het interessantste om te zien het mobiel hospitaal wat vrij recent in gebruik genomen is.  In totaal bestaat het uit 7 trucks, verbonden door een grote tent.  Ze hebben best wel deftige apparatuur: een ingerichte operatiezaal, een röntgenfoto-apparaat, een volle apotheek, een labo.  Het zag er beter uitgerust uit dan het ziekenhuis hier in Kasama (wat nog altijd hét grote ziekenhuis is van de hele Noordelijke Provincie)!  Allemaal wel sjiek ingericht, maar wat een idee om een mobiel hospitaal te financieren terwijl er niet eens deftige wegen zijn en terwijl het plaatselijke ziekenhuis op alle vlakken tekort komt. 


Zo, dat was het dan voor deze week. Een beetje een vreemd verslag deze keer, maar hopelijk ben ik nu goed genoeg uitgeziekt en heeft Mathijs de microbe niet overgenomen zodat we volgende week met ons bezoek weer wat meer leuke verhalen kunnen vertellen!
Groetjes Hanne en Mathijs



Project mogelijk gemaakt door steun van 'European Voluntary Service'


Geen opmerkingen:

Een reactie posten