zaterdag 23 juli 2011

Leuk bezoek :) en nog maar 2 weken te gaan :s :(

Hoi allemaal!

Het waren een beetje een door elkaar geklutste twee weken :). We hadden namelijk bezoek van Mathijs zijn broer Pieter Jan en zijn vriendin Ann. Het werd een heel fijne en ook drukke tijd. Voor we van start gaan met het verslag twee belangrijke mededelingen!

Vooreerst: Gelieve VANAF AUGUSTUS GEEN POST meer naar ons toe te sturen! Als deze post dan iets of wat vertraging oploopt dan zou het wel eens kunnen dat wij al terug in België zijn voordat het kaartje Kasama bereikt, en dat is uiteraard niet de bedoeling hé! Chocolade blijft wel steeds welkom op het zelfde adres want mijn tante lust dat ook :-D, dus moest deze vertraging oplopen, we zijn zeker dat het wel zal op geraken :-D.

Vervolgens: Aan alle bloglezers of andere geïnteresseerden…Wie er al langer aan denkt om een Afrikaanse jongere te steunen maar niet weet waar te beginnen, dit is misschien wel een goede gelegenheid om met een kleine investering, het leven van een Zambiaanse jongere te kunnen verbeteren.
Bwalya, één van de halfbroers van Patrick, is eindelijk toegelaten op de hogeschool. Hij is twee jaar geleden afgestudeerd van het middelbaar maar het is hier in Zambia heel moeilijk om binnen te geraken in de hogeschool of universiteit. De voorbije twee jaar heeft hij zich dus bezig gehouden met enkele jobkes in Lusaka maar nu heeft hij toch een plaats aangeboden gekregen aan de hogeschool van Zambia richting Agricultural Sciences. Dit is voor hem een heel grote kans om zijn leven in een betere richting te duwen! Het studeren kost echter 5,5 miljoen Kwacha (iets minder dan 1000 euro) per jaar en dit gedurende drie jaar.
Bwalya kan dit zelf uiteraard niet bekostigen en indien hij dit geld niet heeft, kan hij in september niet aan de studie beginnen.
Dus, indien je zelf op zoek bent naar een nuttige investering of iemand zou kennen die wel een Zambiaanse student zou willen helpen voor drie jaar, dan zou dit natuurlijk fantastisch zijn! Er kan echt wel een correspondentie met Bwalya worden opgezet, zodat het wat persoonlijker is en zodat je weet in wie je investeert.

Zo, dat was het voor de meldingen,
geniet van ons best wel lang verslag :d.



Maandag 11/07/11

Aangezien ons bezoek aankwam in het midden van de week en de week daardoor toch een beetje op zijn kop stond, verplaatsten we onze knutseldag naar maandag. De kinderen hadden vorige week dan ook niet geknutseld, dus het was ook al een tijdje geleden.
Knutselopdracht van de week: de kinderen krijgen twee kaartjes, op het ene mogen ze Mickey Mouse tekenen en op het andere een grappig konijn. Vervolgens kregen ze een wattenstokje om met kleine stempeltjes van zwarte verf, hun kunstwerkje helemaal af te maken!

Hanne helpt de mail vasthouden, want als ze het zelf doen durft deze nogal eens te verschuiven :)


Met een oorstokje de figuur nagaan.


Bornface met een mooi afgewerkt resultaat!


Aangezien er geen knippen aan te pas kwam, was het best een rustige dag voor ons en het verven vinden de kinderen altijd fijn! Een leuke knutseldag!


Dinsdag 12/07/11

De voormiddag was een beetje raar. De meisjes waren allemaal een beetje lui en de jongens wilden enkel voetballen dus ze hielden mijn balspel niet lang vol. Mathijs heeft zich dan maar bezig gehouden met het halen van zand en stenen om één van onze schommels terug in beton te zetten. In de namiddag werd dat dan ook onze bezigheid. Ik ging emmers water halen terwijl Mathijs – gelukkig met de hulp van Linus, één van de sterke schooljongens – het zand, de stenen en de cement tot een goede sterke mengeling maakte. De schommel stond op het einde van de dag ECHT wel stevig in de cement, dus nu maar wachten tot het droog is en dan nog maar eens proberen aan de kinderen uit te leggen, dat ze rustig moeten schommelen, we zien wel hoe het loopt.  



Woensdag 13/07/11

In de nacht van dinsdag op woensdag kwamen onze bezoekers aan in Kasama, het was dus een beetje een slapeloze nacht geweest. Maar toch, vroeg uit de veren! Mathijs en ik moesten nog enkelen zaken regelen bij de PEO (Provincial Education Officer) en bij de vrienden van de Rotary, ze gaan ons namelijk helpen met de aankoop en het vervoer van bakstenen, nodig voor ons voetbalveld (meer nieuws volgt later). Na al het geregel zet ik mijn weg verder naar de school terwijl Mathijs terugkeert om te zien of de bezoekers wakker zijn geraakt :).

De kinderen op school waren weer best moe in de voormiddag, ze hadden geen zin in actieve spelletjes. Dan heb ik dus nog maar eens het dartsbord uitgehaald, altijd leuk!


In de namiddag heb ik des te meer actieve kindjes, echt heel fijn! Het begon met tussenstaandertje met water, wat al wel een tijdje geleden was. Vervolgens speelden we dikke Berta, vermoeiend! Om te eindigen met 123 piano … dat ging goed tot er plots 3 blanken kwamen binnengewandeld en alle kinderen afgeleid waren, nieuwe bezoekers op school, dat konden ze niet missen hé!
Pieter Jan en Ann waren intussen al wat uitgerust en opgefrist en hadden de nodige zaken al geregeld. Ze waren blij dat ze eindelijk een kijkje konden nemen op school. De kinderen vonden het geweldig, hangen, proberen de gebarentaal te leren en ook nog tussenstaandertje spelen met de twee nieuwe blanken! Het was een heel leuk einde van de dag! We nemen voor eventjes afscheid van de schoolkindjes want voor de komende dagen hebben we andere activiteiten gepland maar beloven hen om volgende week weer heel hard te spelen!

Een spelletje tussenstaandertje met de nieuwe blanken :)

De kinderen vonden het weer geweldig om 2 nieuwe mensen te hebben om aan te hangen! :)

Het avondmaal ’s Avonds bij Margaret: Nshima met Kip en Kool. Zelfs onze bezoekers vinden het best lekker!


Donderdag 14/07/11

We maakten ons op voor een leuk ritje, het is maar 35 km tot aan de Chisimba watervallen maar de laatste 15 km zijn op een niet zo goede zandweg en onze taxichauffeur van de dag, had niet zo’n goede banden…spannend!

We kwamen goed aan en hebben een hele leuke en rustige dag gehad. Het was voor mij en Mathijs ook de laatste keer dat we deze watervallen bezoeken – hoogstwaarschijnlijk – dus het was best wel raar! Het blijven mooie watervallen en er zat al beduidend minder water in dan tijdens ons vorig bezoek, het droogseizoen is dan ook al enkele maanden ver. Na de foto-shoot aan de watervallen genieten we nog van een lekkere picknick alvorens terug naar huis te gaan!



Vrijdag 15/07/11

Er wachtte ons vandaag weer een spannende rit, we gingen namelijk op weekend naar Mpulungu in het noorden van Zambia om er te zwemmen in het Tanganyika-meer. Het is ongeveer 3 uur rijden en onze taxichauffeur had nog steeds zijn slechte banden niet gewisseld… spannend! Alles ging echter goed tot we bijna in het stadje aankwamen…plots politiecontrole… onze chauffeur was blijkbaar toch niet zo goed in orde en wilde de boetes niet betalen… probleem :)! Uiteindelijk werd het zo opgelost dat we met een zwaantje achter onze auto tot onze bestemming werden gebracht, zodat onze taxichauffeur niet kon ontsnappen…. Het was weer een zicht voor het dorp, die Mzungu’s (blanken) met een zwaantje achter hun aan… jung jung toch, altijd iets met die taxichauffeurs hier :).

We kwamen uiteindelijk wel vrij vlot aan op ons verblijfje. Een duik in het meer en genieten van de zon, meer moet dat niet zijn!


Zaterdag 16/07/11

In de voormiddag langs de vismarkt, maar we waren wat aan de late kant waardoor er al veel vissersbootjes weg waren. Toch was er nog kapenta en andere vis genoeg te zien! We namen ditmaal een taxi terug naar ons verblijf want dat bootje bij ons vorig bezoek was meer scheppen dan genieten :-D. De rest van de dag verliep hetzelfde als de vorige, ‘sit back, relax’ een beetje zwemmen, een beetje zonnen, een beetje niksen en vooral genieten van het rustige meer!



Zondag 17/07/11

Het nadeel aan Afrika is de grote afstanden… het was alweer tijd om terug naar Kasama te gaan en dus maakten we ons in de voormiddag na een ochtendduik klaar, de bus vertrok redelijk op tijd en er zat geen volk op, wat een luxe! We kunnen rustig een dutje doen op een tweezit tot we in Kasama zijn, heel vlotte terugrit!
Het is al vier uur in de namiddag voordat we ons huisje terug bereiken… wat rusten, wat opruimen, … voor het avond eten gaan we langs tante Lud om even later met een vol buikje ons bedje in te kruipen.


Maandag 18/07/11

Zambia, the real Afrika. We brachten een bezoekje aan Kabanda, om onze bezoekers toch te tonen hoe de meerderheid van de Zambianen leeft. Onderweg zat het ons wel niet echt mee, op de heenweg was onze auto oververhit en zijn we nog moeten gaan vragen voor extra water bij de dichtstbijzijnde (op 10 min wandelen) hut om de auto af te koelen en het waterreservoir terug te vullen; op de terugweg kregen we dan weer platte band, maar al bij al zijn we er goed geraakt. Er werd weer een heel lekkere maaltijd voor ons bereid door Chisanga. Eerst aten we gekookte maïs, wat ze hier ??????????? noemen, heel lekker, het smaakt bijna als rijstpap :). Dan konden we wat rondkijken naar de verschillende fruitbomen maar ook naar het kippenhok, de wc, … Na het curieuzeneuzen was het tijd voor de hoofdmaaltijd: Nshima met village chicken en rapenbladeren. Heel lekker!

Het was weer een leuke en leerrijke ervaring voor onze bezoekers en wij konden meteen afscheid nemen, want het gaat de laatste keer geweest zijn dat we Kabanda bezocht hebben…toch vreemd!


Dinsdag 19/07/11

De laatste dag met Pieter Jan en Ann kwam er al snel aan. Ik ging in de voormiddag al naar de school, de anderen moesten nog enkele zaken regelen en brachten nog een bezoekje aan de grootste markt in Kasama, ‘Location Market’. Hier is weer heel wat cultuur op te snuiven met verschillende vissoorten die er verkocht worden maar ook vele chitengés en andere locale spullen. Gezellig zo de marktstandjes lekker dicht bij elkaar, de typische manier van leven zoals wij die thuis niet kennen.

Tegen de middag kwamen we dan weer samen op school. Pieter Jan en Mathijs geven zich helemaal tijdens een spelletje Dikke Berta, Ann en ik moedigen aan en worden aangestaard door enkele kleine kindjes, vooral Ann is populair met haar fototoestel :).

2 blanken bleek net iets te veel voor Asheley :)

Plots verdwijnen echter alle kindjes in de eetzaal…blijkbaar is het weer mis… spijtig! Maar het geeft ons wel de gelegenheid om toch nog even snel langs de rotstekeningen te passeren en daar de mooie zonsondergang mee te pikken.

Genieten van de zonsondergang boven Kasama!
 
De bezoekersweek is weer omgevlogen en het was echt wel weer heel fijn! ’s Nachts hebben we dan Ann en Pieter Jan in het treinstation afgezet, zodat zij hun reis konden verder zetten… wij vielen onmiddellijk terug in ons gewone schoolritme!


Woensdag 20/07/11

Basketbal!  Dat was ook alweer even geleden!  Vooral in de voormiddag hadden we best veel volk.  In de namiddag hebben de meeste kinderen nu school doordat in de voormiddag de lokalen en leerkrachten bezet zijn door de testen van de andere kinderen.  Een deel van onze kinderen hebben dan in de namiddag les in plaats van in de voormiddag, dus komen ze in de voormiddag zien om mee te spelen!

Stephen, toch wel een van onze betere kleintjes, toont hoe het moet!


Het was een leuke dag met wat oefeningen in het dribbelen, verdedigen, proberen te scoren, heel leuk en voor ons nog wel relax, dus dat doen we vrijdag nog eens!


Donderdag 21/07/11

Donderdag is zoals we het gewoon zijn nog eens een knutseldag!  Vandaag maakten we een fotokadertje zodat de kinderen hun foto die ze volgende week zullen krijgen op ons afscheidsfeestje in een mooi kadertje kunnen ophangen. Er kwam redelijk wat knipwerk aan te pas dus het was best een drukke dag voor ons. We hadden wel niet zo heel veel kinderen, ongeveer 55 kadertjes werden er gemaakt. Veel kinderen hebben al einde-termijn testen waardoor we vooral weinig oudere kinderen hadden. Bovendien zaten we ook in een lokaal zonder stoelen of banken. Alle banken zijn ingenomen voor de testen en verhuisd naar andere lokalen. Gelukkig stond er een kast waarop we toch een beetje konden werken.

Kiezen uit al het stof wat er op hun kadertje komt!

Een mooi resultaat!

Kelvin, Gift en Jonathan met hun kadertje!

Een fijne knutseldag!


Vrijdag 22/07/11

Ons plan was om vandaag weer te basketten maar in de voormiddag kwam daar niet veel van in huis. We wilden namelijk eerst nog enkele zaken bespreken voor onze laatste investering. We hebben bakstenen besteld en hopen die op maandag op school te kunnen leveren, zodat de lijnen van het voetbalveld dan in de grond kunnen worden vastgezet. Ze metsen hier dan één rij bakstenen vast in de grond zodat de markeringen blijvend zijn. We hebben genoeg bakstenen besteld zodat we het voetbalveld én het netbalveld kunnen doen, het basketbalveld en volleybalveld zal voor een volgende investeerder zijn :). Maar buiten de bakstenen hebben we ook zand en cement nodig, we moesten nogal wat wachten om de juiste personen te pakken te krijgen maar hebben een goede vergadering achter de rug. We hebben er vertrouwen in dat de leerkrachten, onder leiding van de sportleerkracht waar we tot nu toe het meest mee samenwerkten, zullen zorgen voor het zand en de zakken cement, we zijn benieuwd!

We speelden dan voor de middag nog zakdoekleggen en verzamelden toch snel 30 kinderen, de kring was snel te klein :). In de namiddag gingen we dan wel basketten in het stadion en het was zoals altijd weer heel fijn!

Mathijs gooide af en toe ook een balletje mee :)

Verder hebben we ook ons afscheidsfeestje aangekondigd op school. Nee hoor, we zijn nog niet weg maar aangezien er in de laatste schoolweek altijd al kindjes naar huis vertrekken en in de eerste schoolweek (die we in september nog gaan kunnen meepikken) niet alle kindjes even snel arriveren willen we volgende week ons afscheidsdrink doen, zodat zeker iedereen erbij kan zijn! Het is wel een beetje vreemd, nu komt het einde van het project wel heel dichtbij :s… maar ja…



Voor het weekend gaan we het proberen een klein beetje rustig te houden en voor te bereiden voor volgende week!  Maandag zullen de bakstenen geleverd worden om het voetbalveld te omlijnen.  Dinsdag hopen we onze schommels nog maar eens te maken. De vorige stoelen waren toch niet van zo’n goede kwaliteit dus nu gaan we er iets gewoons maar hopelijk heel stevig aan laten lassen. Verder moeten we vandaag en morgen nog heel wat voorbereiden voor ons afscheidsfeestje, dus we weten weer wat te doen en zo blijft de tijd hier maar vooruit vliegen!

Zo, dat was ons lang verslag :d,

We zullen het volgende week wat beknopt proberen te houden ;)

Groetjes en tot volgende week

Hanne en Mathijs



Project mogelijk gemaakt door steun van 'European Voluntary Service'


Geen opmerkingen:

Een reactie posten