zondag 6 maart 2011

Circus, kaartjes maken, basket én kokkerellen voor onze weekendgasten!

Het was weer een boeiende week, geniet van het verslag!


Maandag 28/02/11

Als we op school aankomen is het zoals gevreesd. We zien veel kindjes met hun sjaaltje, maar toch ook reeds een heel deel kindjes die hun sjaaltje kwijt zijn… Het is verloren, gepikt of geruild tegen snoep/eten/… zo gaat het nu eenmaal in een ‘dormatory’ hier in een Afrikaanse school. Er is weinig begeleiding voor de kinderen en het is de sterkste die wint hé. Maar ja. We beginnen met estafetten maar omdat de kinderen zo vaak van groep wisselen of plots toch geen zin meer hebben, of toch weer les hebben,… is het zo moeilijk om twee gelijke groepen te behouden. Het is de hele tijd tellen, nieuwe groepen maken, … wat veel speeltijd verloren doet gaan. Daarom beslissen we te stoppen en gewoon tussenstaandertje met bekertjes water te spelen. Een spel dat iedereen kan en waar iedereen plezier aan beleeft!

Tijdens de middag staat plots de directeur op het middenplein. Alle leerlingen verzamelen rond hem en ook wij gaan luisteren. Blijkt dat één van de studenten van Grade 12, Beston, overleden is. Hij had blijkbaar sikkelcelanemie, niet te genezen dus en al zeker niet hier in Kasama. Hij was ernstig ziek geworden en voor het weekend naar familieleden in de buurt gebracht. Zij brachten hem zondag avond om 23u naar het ziekenhuis maar er was niemand in het ziekenhuis (dit is ‘HET’ hoofdziekenhuis in de noordelijke provincie van Zambia, dus ‘HET’ stadsziekenhuis van de ‘grote’ stad Kasama). Toen er om 7u ’s morgens nog steeds geen dokter in de buurt was is de leerling dan gestorven. Als er wel een dokter was, had deze waarschijnlijk niet al te veel kunnen helpen, want veel middelen hebben ze in het ziekenhuis ook al niet, maar toch… een typisch Afrikaanse situatie toch weer. Ernstig ziek worden is hier gewoon geen optie, voor niemand!
We kennen de leerling zelf niet, als Ellyn ons later op de week een foto laat zien herkennen we hem wel, maar hij nam niet deel aan onze spelen. Later deze dag mogen de oudere leerlingen hem gaan groeten en woensdag is het begrafenis, het belooft dus een rustige week te worden.

In de namiddag verzamelen we een klein groepje van de jongere leerlingen die geen toelating hebben om te gaan groeten. We leren hen boven en onderhands toetsen met een bal…

In de avond bereiden we onze circusactiviteit voor…


Dinsdag 1/03/11

Voor we op school aankomen gaan we nog snel langs de ‘hardware shop’ zoals ze dat hier noemen. Winkeltjes waar je alle soorten materiaal kan kopen. We willen namelijk hoelahoep hebben maar aangezien ze dat hier niet verkopen, is het een kwestie van creatief zijn :). Uit elektriciteitsbeschermende plastic buizen laten we hoepels maken :), et voilà, we kunnen verder naar school.

 
even meten en kijken hoe groot onze hoelahoep moet worden.

 
Op school beginnen we met de door Mathijs gemaakte circusaffiches op te hangen. Enkele fotootjes om de kinderen een klein beetje een idee te geven wat circus is. Want velen hebben er nog nooit van gehoord!


 
Doorheen de dag leren we hen vervolgens enkele circusachtige kunstjes aan. Zo proberen we hen te leren jongleren, wat bij enkelen echt aardig lukt. Verder doen we enkele acrobatische trucjes zoals piramidebouw, vliegerke e.a. Heel fijn! Hoelahoepen en touwtje springen behoren ook tot het programma…



En shaken maar! Vreemd genoeg zijn niet alle goede heupschudders,
ook goede hoelahoepers ... maar deze wel!

En nu, vooral niet naar beneden tuimelen.

… En als mathijs dan de ballonnen bovenhaalt die ons via de post goed hebben bereikt, worden de kinderen helemaal gek. Dat hebben ze nog nooit gezien! Een hele bende verzamelt zich rond Mathijs en het is moeilijk hen te overtuigen om te blijven spelen en hen te verzekeren dat iedereen één ballon krijgt! Mathijs doet goed zijn best, hondjes een zwaard of een hoed, niets is te moeilijk. Op het einde van de dag heeft hij een blaar van het toeknopen van de ballonnen :).

De hondjes.

Het zwaard, voor de stoere jongens.
De hoed werd uiteindelijk het meest gevraagd.


Het was de hele dag een gezellige drukte met al dat materiaal waar de kinderen gebruik van konden maken. Gezellig, echt tof en heel anders dan anders!


Woensdag 2/03/11

De school ligt er redelijk verlaten bij, omdat vandaag Beston begraven wordt. De kleintjes hebben geen les en zijn buiten gesloten in hun dormatory (omdat dus ook de ‘houseparents’ naar de begrafenis zijn), dus we hebben best veel kinderen! We trekken naar het stadion om basketbal te spelen.
Ook in de namiddag leren we de kinderen dribbelen, passen geven, scoren en als beloning een match :). De sportdagen zijn altijd zeer vermoeiend, maar heel fijn!

 
Bijschrift toevoegen

 
’s Avonds bereiden we nog onze knutselactiviteit van morgen voor.


Donderdag 3/03/11

KNUTSELDAG! Enkele weken geleden, vielen er gekleurde papieren en leuke versiersels in onze brievenbus (waarvoor dank aan het thuisfront). Dus laten we daar dan ook maar eens heel goed gebruik van maken dachten wij. Geen ingenieus knutselplan vandaag, neen, gewoon een simpel kaartje maken. We hadden op voorhand drie voorbeeldjes gemaakt
‘GOOD LUCK’, ‘BEST FRIEND’ en ‘WITH LOVE’. Omdat verjaardagen hier ofwel niet bekend zijn, ofwel niet gevierd worden hadden we maar geen happy birthday toegevoegd.

Heel gemakkelijk, dus dat gaat vlot gaan… niet knippen of plakken of dergelijke… toch bleek het meer werk dan voorzien! Vele kinderen kunnen onze voorbeeldjes namelijk niet volgen met hun potlood zonder het kartonnetje te verschuiven en er zijn uiteraard ook veel kindjes die wegens fysieke beperkingen altijd hulp nodig hebben.

Ze mochten eerst twee gekleurde papiertjes kiezen (roos, geel, groen, blauw en ecru), vervolgens mochten ze starten door met potlood het kaartje vorm te geven…


 
Om vervolgens de tekening in te kleuren met kleurtjes of wasco’s….


 
Als ze klaar waren werden ze bij Mathijs verwacht voor een mooie afwerking. Wat glitters en een mooie sticker, met een stralende lach op hun gezicht verlaten ze ons knutsellokaal.

 

Het valt op dat we een hele reeks grote jongens over de vloer krijgen vandaag … en dat deze grote jongens allemaal voor één roos papiertje gaan :). We werken echt de hele tijd door en zijn om 16u45 volledig uitgeput. We hebben namelijk 77 kinderen geholpen met het maken van twee kaartjes. WAAW, een absoluut record… maar ook wel genoeg voor één dag, op het einde hebben we nog enkele jongeren moeten weigeren, we moesten er gewoon een einduur op plakken want er kwam geen eind aan! Op de knutseldagen komen we toch echt soms handen en tijd te kort. Maar wederom een zeer geslaagde knutseldag!

Dat is ook iets wat ze hier nooit doen, en niet kennen. Ze hebben geen materiaal en ook geen gemotiveerde leerkrachten om zich met zulke simpele dingen bezig te houden. Vandaar dat als de kinderen de leuke materialen zien, en zien wat ze er dan zelf van kunnen maken … dan komen ze allemaal toegestroomd. We doen hard ons best en hopen dat er dit jaar zoveel mogelijk kinderen kunnen profiteren van de knutsel en andere activiteiten die we aanbieden.



Vrijdag 4/03/11

We staan vroeg op en passeren voor de school nog langs het internetcafé, we moeten toch ook eens beginnen zien wat we het komende jaar gaan uitsteken als we terug zijn… Mathijs kijkt wat universiteitsrichtingen na want wil nog een jaartje bijstuderen, ik wil eens zien wat ik weer moet invullen om ingangsexamen politie te gaan doen… maar mijn site werkt niet mee, dus dat is voor later.

Op school spelen we opnieuw basketbal vandaag maar het is zo ongelofelijk heet. Onweer hangt in de lucht maar komt er de hele dag niet door… en de zon brand. In de voormiddag hebben we niet zoveel kindjes en ze vallen nog eens af door de hitte, ze gaan drinken en zetten zich in de schaduw. We stoppen dan maar op tijd en nemen een lange lunchbreak.

In de namiddag hebben we 9 grote jongens die bij Mathijs basketles volgen. Wel fijn om wat grotere jongens te hebben want die kan je natuurlijk echt technieken leren. Ik heb 25 kleintjes die zich helemaal uitleven. Het blijft heet!

Op de terugweg, al doodmoe van het meespelen, passeren we nog langs thorn tree (guesthouse) voor wat informatie voor onze bezoekers van binnenkort, maar als we daar vertrekken zien we echter de bui al hangen. Snel doorfietsen maar we zijn te laat en zitten midden in een stortbui. Eerst schuilen onder een boom…geen goed plan :), dan maar vluchten onder een afdak van een huis. Na een half uurtje kunnen we doorrijden… naar een redelijk warme douche!

’s Avonds bakken we nog lekkere brownies want morgen komen de twee Duitse meisjes Johannah en Tirza op de middag!


Zaterdag 5/03/11

Op tijd op, winkelen en eten klaarmaken. We zijn eigenlijk net op tijd klaar met alles als Johanna en Tirza aankomen. Voorgerecht: zelfgemaakte toastjes met zelfgemaakte eiersla en verse bieslook als afwerking, lekker!


 

 
Terwijl ik me bij onze gasten zet kookt Mathijs nog wat verder … en de afwerking mag er zijn! Hoofdgerecht van Chef Mathijs : rijst met lekkere gestoofde groentjes en stukjes biefstuk.


 
Het is best gezellig en na het eten hebben we eindelijk tijd om hun foto’s en Zanzibar verhalen te horen, en de onze te vertellen.

Er volgt nog een overheerlijk dessertje: Brownies en een spekje!

We leren nog een nieuwe versie van het ‘BAO’-spel (typisch voor deze streek) en tegen half 6 trekken ze huiswaarts. Zeker voor herhaling vatbaar!!!


We houden het bij een rustige avond bij tante Lud.


Zondag 6/03/11

We slapen uit en wassen de puppies, want amai, die beesten zijn al vuil! Ze hebben ook nog steeds vlooien of opnieuw vlooien, dus volgende week opnieuw wassen en maar blijven vragen aan Margaret voor vlooien product. Ze zorgt wel goed voor die beestjes maar ’t is toch altijd aandringen als we iets gedaan moeten krijgen.
Zo hebben alle Zambianen hier een afvalput. Vuilzakken en vuilbakken, dat kennen ze hier niet, het vuil wordt dus ook niet opgehaald. Ieder heeft gewoon zijn eigen verbrandingsput in zijn achtertuin…Bij tante Lud is die put mooi afgedekt met een zware plaat zodat er niets of niemand aankan… bij Margaret dus niet en de honden hebben deze put onlangs ontdekt dus nu zitten ze in het afval te graaien… we zijn benieuwd wanneer Margaret de put eindelijk laat afdekken… Dus we proberen de hondjes maar wat in ’t oog te houden en zuiver te houden!

Kijk hoe schattig, Tom en Jerry, Pas gewassen en dus voor heel even weer zuiver :)


Verder passeert Mathijs langs ‘kapsalon tante Lud’ en schrijven we de blog, we zetten foto’s op, lezen wat, maken programma op voor volgende week…. Een rustige zondag!


Dat was het alweer,
op naar een nieuwe speelweek!

Veel groetjes

Hanne en Mathijs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten