zondag 27 februari 2011

Geslaagde spelweek en intussen 39 ‘officiële’ leden!

Hey allemaal!

Hieronder weer een verslagje van wat ons de voorbije week heeft beziggehouden! Geniet ervan!!!

Zaterdag 19/02/11

In de voormiddag langs ‘Chicomanino market’ om mijn fiets te laten maken. Voor onze Zanzibar reis viel de trapper er de hele tijd af, zoals bij Mathijs eerder ook al het geval was, dus voor we terug naar school gaan hebben we dat liefst in orde :). In de namiddag nog wat humo/story lezen, de extra blog er op zetten en dan in de late namiddag naar Margaret voor een zoveelste kamer-opruim actie en een douchpoets actie :). Niet veel speciaals gedaan dus.


Zondag 20/02/11

Voormiddag onze wekelijkse inkopen, ’s middags bij Lud zet Mathijs zich achter de BBQ want we hebben bezoek. Een collega van Dixon komt eten. Gezellige middag/namiddag en lekker BBQuen, de kwaliteit van het vlees is nooit wat dat bij ons is en ook de groenten zijn nooit zo gevarieerd, maar het smaakte best goed! Een rustige avond … we maken nog een weekschema op voor onze schoolweek en kruipen op tijd ons bedje in!


Maandag 21/02/11

Als we op school aankomen worden we door heel veel kindjes verwelkomd, ze hebben ons toch wel gemist precies! Het was leuk om zoveel lachende gezichten te zien toen we aankwamen met onze fiets! We hebben ook in de voormiddag redelijk wat kindjes en spelen ‘zakdoekleggen’. We merken dat de nieuwe kindjes daar toch nog niet allemaal helemaal mee weg zijn. Als we zien dat ze moe worden, zoeken we de schaduw op en spelen we onze aangepaste versie van telefoontje.

In de namiddag spelen we ‘Dikke Berta’ want dat is lang geleden! We beginnen met een bescheiden groepje maar als de stoere jongens langs de kant zien dat het een echt ruw jongensspel is, groeit onze groep al snel tot een 40tal kinderen waaronder enkele grote jongens, echt fijn! De kenners van het spel doen uit voorzorg hun t-shirt al uit. Als wij ons dan ook in de strijd gooien vinden ze het helemaal geweldig!






Echt een heel fijne ‘eerste speeldag’ terug op school! Op de terugweg halen we nog paprika en ‘beef’ uit. Mathijs laat zijn kookkunsten zien en we eten ’s avonds Nshima (gekookt met hulp van Margaret :)); heel lekkere biefstuk stukjes, Kool en een tomaten/paprika sausje! Hmmmm!
Om de avond goed af te sluiten kijken we op de laptop nog de film ‘Loft’, lang geleden, we waren al vergeten hoe subliem goed die film is! Benieuwd wat de Amerikaanse versie gaat geven!


Dinsdag 22/02/11

We beginnen met een spel dat we van de scouts hier hebben geleerd ‘point the nose’ hebben we het genoemd en al snel verzamelen we zo’n 20 kindjes. Als we even later het springkoord uithalen vliegen ze met z’n allen in een rij, grappig om te zien, ze weten intussen toch al dat ze mooi op hun beurt moeten wachten al staan ze vaak te duwen en te trekken in de rij, mafin :). Als wij na een uur pijn hebben aan onze handen van het draaien aan de waslijn, nemen twee grotere kerels het over en springen we nog even mee tot groot jolijt van de kinderen!


We beginnen in de namiddag met inhaalbal maar wegens het grote aantal kleine kindjes die niet zo goed kunnen vangen en gooien is dat precies toch niet zo’n goed plan dus schakelen we over op Chinese voetbal, wat vervolgens de hele namiddag in beslag neemt en waar klein en groot zich goed mee amuseren!
Op de terugweg gaan we nog even langs de ‘Vedders’ om Tirza en Johanna uit te nodigen op de lunch zaterdag, het komt voor hen niet zo goed uit, dus verplaatsen we het naar volgend weekend. We kijken er naar uit om wat bij te babbelen met hen, want met alle vakanties (eerst zij naar Zanzibar, dan wij :)) hebben we nog niet veel verhalen kunnen uitwisselen!
De avond is heel rustig, we doen nog een verf-experiment om te testen of ons knutsel-idee voor donderdag goed gaat komen … het ziet er niet slecht uit!


Woensdag 23/02/11

Voor we op school belanden kopen we eerst nog een nieuw fietsslot, want op school zijn er pipo’s die ontdekt hebben dat één van onze twee sloten niet meer werkt en het gewoon verhangen hebben … best onze fietsen wat beter beveiligen dus! Er zijn trouwens veel voorbijgangers op onze school, want we denken niet dat het één van onze kindjes is …
We trekken vervolgens met de kinderen naar het stadion en leren de allerkleinsten met een baseball-bat tegen een balletje slaan en er zitten enkele verrassende talenten bij! Ook de spelvorm van baseball hebben ze snel door waardoor we het laatste uur van de voormiddag nog een wedstrijdje kunnen doen!

In de namiddag trekken we weer naar het stadion om verder baseball te spelen met wat grotere jongens erbij. De zon brand intussen echt serieus hard en we hebben natuurlijk net vandaag onze zonnecrème niet bij… resultaat: ’s avonds best goed verbrand op armen, in nek en op gezicht!

We zijn intussen op school ook begonnen aan een namenlijst, we willen namelijk vrijdag namiddag de sjaaltjes van onze ‘YOMO’-vereniging uitdelen aan de kindjes die altijd mee spelen, die worden dan dus zogezegd ‘officieel’ lid. De namen te weten komen is niet zo simpel want tot en met grade 3 weten de kindjes hun eigen naam niet. Ze weten wel hun naamgebaar (en dus de eerste letter van hun naam) maar ze kunnen hun naam niet spellen… dus moeten ze één voor één hun schoolboek gaan halen om dan te tonen wat hun naam is… we hebben nog 2 dagen om met een redelijk volledige namenlijst aan te komen!


Donderdag (= knutseldag) 24/02/11

Op de heenweg pikken we nog wat wasco’s op want we denken er niet meer genoeg te hebben… we gaan de kinderen vandaag laten kleuren met wasco’s, erover laten verven met zwarte verf en dan laten krassen. Geen idee hoe je dit soort tekeningen noemt maar de kinderen mogen eerst aan de kleurtafel gaan zitten om hun blad met verschillende kleurvlakken in te kleuren met wasco's. 




Vervolgens mogen ze hun net gekleurd blad oververven met zwarte verf. Dit verven gaat vlot maar het geduld oefenen om de verf te laten drogen is voor sommigen een beetje moeilijk :).


En verven maar!

Wachten op de verf... vervelend :).

Gelukkig gaat het allemaal redelijk goed vooruit zodat we in de voormiddag toch weer zo’n 25 afgewerkte tekeningen hebben. De laatste stap is namelijk het uitkrassen van een tekening. Met een punaise krassen ze voorzichtig de verf van hun blad waardoor de felle wasco-kleuren zichtbaar worden. De ene kan het al beter dan de andere maar er zitten echt best mooie en leuke resultaten bij! Zeker als er in de namiddag een heel deel grotere kinderen komen mee doen wordt het extra interessant.

Anton werkt met veel concentratie aan het uitkrassen van zijn tekening.

Mwenda (jongen van grade 5) heeft ongeveer een uur geduldig
gewerkt aan deze tekening. Het was dan ook het mooiste resultaat van de dag!

Er komen ook twee verwonderde leerkrachten kijken. Leerkracht Mary met wie we best veel contact hebben, komt ons zeggen dat ze het een heel leuk kunstwerkje vindt en mevrouw Chilongo komt ook even langs, en weet ons te vertellen dat haar zoon ook met zo’n tekening is thuisgekomen (geen idee wie haar zoon is :)). Ze hebben dit soort ‘technieken’ nog nooit eerder gezien en weten ons werk met de kinderen dus toch wel te appreciëren, leuk om te horen!
Geslaagde knutseldag, weer een 60-tal tevreden kinderen!

Na de school hebben we nog een gesprek met de directeur die ons nog wat tips geeft in verband met het verkrijgen van onze Tax-vrijstelling voor de speeltuigen die we willen invoeren vanuit Zuid-Afrika. We gaan zeker dit weekend nog aan een brief werken die we dan weer moeten binnenbrengen, we zullen zien. Intussen vrezen we wel dat Claire en Sean wegens persoonlijke problemen onze speeltuigen niet gaan kunnen vervoeren … we moeten dus op zoek naar een andere manier, het is een tegenvaller maar we gaan er heel hard ons best voor doen om in de volgende weken een oplossing te bedenken!

Op de terugweg krijgen we een lift van Margaret die met haar pick-up langs rijdt, zalig! ’s Avonds blijft de tv weer hangen met al het onweer en ook het internet wil niet mee. Het regenseizoen is hier helemaal losgebarsten! Elke dag een hevig onweer en zoveel regen dat de ‘straten’ omgetoverd worden tot kleine riviertjes. Veel blijft er van die straten dan ook niet meer over, gaten en putten maken onze schoolroute des te … interessanter :s :). We schrijven nog de namen op de sjaaltjes voor morgen!


Vrijdag 25/02/11  - YOMO LEDENDAG

De kinderen weten dat ze vandaag iets krijgen en vragen dus al vanaf ’s morgens voor hun sjaaltje. Ja hoor, ook in gebarentaal kan je zagen :d. In de voormiddag is het heel heel heet! Een klein groepje speelt nog met Mathijs wat volleybal in de zon, een ander groepje zit bij mij in de schaduw wat ‘handklap’-spelletjes te spelen en wat te babbelen.

Tijdens de middag zien we de wolken al komen en jawel… ons voorziene ‘ledenspel’ valt helemaal in het water! We rennen dan maar de eetzaal in en delen daar onze sjaaltjes uit. Van het moment dat andere school- of niet-schoolkinderen zien dat er wat te krijgen valt komen ze af gestormd waardoor de eetzaal al snel vol zit met kinderen die in de weg lopen :). We hadden twee zakken lekstokken (96 in totaal!) gekocht om ook de kinderen die geen sjaaltje krijgen een lekstok te kunnen geven. Iedereen die een lekstok gehad heeft moet buiten.

Ze vragen allemaal ‘waarom krijg ik geen sjaaltje?’ er zijn zelfs kinderen bij die we nog nooit gezien hebben… we leggen dus uit dat je enkel een sjaaltje krijgt als je elke dag meespeelt met YOMO. Klein en groot samen. Er zijn een heel deel kinderen die beweren vanaf maandag trouw lid te worden :). We zullen zien, we hebben nog enkele sjaaltjes over en als het nodig is kunnen we er nog bij laten maken… maar dat enkel als ze ook echt vaak en graag meespelen. We zullen zien. Momenteel zitten we aan 39 ‘officiële’ leden, die dus een sjaaltje gekregen hebben. Met nog zo’n 10 kinderen die nog wel kans maken op een sjaaltje als ze terug wat meer mee spelen… echt benieuwd of we nu maandag plots veel meer volk gaan hebben, en of die kinderen het dan ook volhouden :).
Onze kindjes waren alleszins heel tevreden met hun sjaaltje, waar we dan ook nog eens hun eigen naam hadden op geschreven….  (uiteindelijk waren er drie kindjes waarvan we niet aan het schoolboek zijn geraakt… dus die hebben we dan maar een symbooltje gegeven :)).

Onze grootste groep zijn de kindjes van Grade 1

Altijd enthousiast onze zes Kadés van grade 3

Vijf kindjes van grade 5, hier zitten echt enkele kindjes tussen
waarvan we nu al weten dat we ze heel hard gaan missen.
(onderaan in het midden Mwenda, tekenaar van de mooie wasco tekening hierboven)

Zo zien de sjaaltjes er langs achter uit, een Y van Yomo waar we een mannetje van hebben gemaakt.
Wijzelf hebben een rood sjaaltje wat we
eerder kregen van onze vrienden van de scouts.

Er is nog één kindje dat zijn sjaaltje nog niet gekregen heeft. Het is een zoontje van één van de leerkrachten wat eigenlijk niet bij ons op school zit maar er wel woont… hij is dus ook niet doof of gehandicapt, maar hij speelt altijd heel goed samen met de andere kinderen, hij had in de namiddag school dus krijgt maandag zijn sjaaltje.

Plaats voor een groepsfoto met iedereen samen was er helaas niet … hopelijk kunnen we dat volgende week buiten nog doen!

Na al de drukte van het uitdelen, foto’s nemen, … was de regen genoeg verminderd om op onze fiets te springen…

’s avonds weer hevig onweer en dus geen tv, dan maar slaapjes doen!


Zaterdag 26/02/11

We slapen uit en eten pannenkoeken als brunch… in de namiddag gaan we met tante Lud en de kinderen naar de internationale school want de vrijwilligers van JICA (Japanse organisatie) komen er dansen. We kijken naar de dansgroep en ook naar de dansen van de kinderen van de school, zo vliegt de namiddag weer om. Tijd voor een rustige zaterdagavond!

De dansede vrijwilligers van JICA

De dansende kinderen van de internationale school (links achteraan Patrick)

Mathijs deed nog even mee met een Japanse Modeshow en trok een Kimono aan,
ook tante Lud liet zich tot de modeshow verleiden.

Ok, voor morgen hebben we niks gepland, de weekends worden meestal benut om uit te rusten, op te ruimen, te winkelen en een nieuwe week te plannen, dus dat gaan we dan ook proberen te doen morgen!

Dat was het weer voor deze week,

Veel groetjes

Hanne en Mathijs


Hieronder staan nog een paar foto's van hoe onze muren eruit zien op onze kamer! 't hangt goed vol ondertussen, al gaan we binnenkort de kerstkaartjes toch maar eens afhalen, en dus is er weer plaats voor nieuwe dingen aan onze muur, hint hint!!! :) Ons adres is nog steeds hetzelfde:

Mrs. Chanda (Hanne/Mathijs)
Mulenga Hills
P.O. Box 410641
Kasama
Zambia
Africa

Onze deur met familiefoto's!


Kerstkaartjes (die dus binnenkort toch maar eens gaan verdwijnen :)) en andere kaartjes!


P.S.: VOOR IEDEREEN MET EEN CREATIEF BREIN: we houden al een tijdje plastic flesjes van 750 ml bij omdat we zo vaak nieuwe flesjes water kopen en het zonden vinden die zo maar weg te gooien. Enig idee wat we met deze flesjes als basis kunnen knutselen met de kinderen. NOTA: niet té ingewikkeld liefst :).

1 opmerking:

  1. hallo Hanne en Mathijs
    Ik volg al een tijdje jullie blog uit interesse. Ik zag hem in het begin in de krant staan en uit nieuwsgierigheid volg ik jullie een beetje.

    Knutselideetje met flesjes: vul ze gedeeltelijk met wat steentjes ofzo en dan laten versieren met papier of crepepapier dat je op de fles plakt,zo heb je een soort van "muziekinstrument" waar ze mee kunnen rammelen en schudden.

    Veel succes nog met jullie project

    Groetjes Kim

    BeantwoordenVerwijderen