zondag 27 maart 2011

Origami en Atletiek

Hoihoi!
Een kort verslagje van het einde van onze week, maar we gooien het er toch al op, zodat we volgende week niet te veel werk hebben en niet te veel foto’s moeten uploaden!

Donderdag 24/03/11
Donderdag is knutseldag en voor vandaag hadden we de hulp van Mrs Narabu ingeroepen. Zij kent namelijk heel wat ‘origami’.  Dit is op een soms heel ingewikkelde manier papier vouwen en er dan heel leuke dingen uitkrijgen :).  ’s Morgens passeren we eerst nog eens langs de PEO (Provincial Education Officer) die uiteindelijk de fax doet die hij een week geleden al had kunnen/moeten doen. Nu maar weer afwachten of de andere instanties hun werk doen en volgende week maar weer eens gaan horen.
Op school zetten we snel wat tafels en materiaal klaar en om 10u stipt staat Mrs Narabu ons al op te wachten aan de voordeur van de school :). Ze is een beetje overdonderd door het grote aantal kinderen, dat is ze niet gewoon. En om één of andere reden hebben alle kinderen vroeg gedaan met hun lessen vandaag, waardoor er een hele grote bende wacht om aan de beurt te mogen. Narabu (woont hier in Kasama, haar man werkt voor JICA, Japanse organisatie) heeft voor vandaag enkele heel gemakkelijke vouw-figuutjes uitgekozen en zoals gaandeweg blijkt, is dit moeilijk genoeg om mee te starten! Ze vouwen de kop van een kat, een hond en een vos en mogen daarna het lijf er zelf onder tekenen…

Ms Narubu probeert het allemaal mooi uit te leggen, ofja, voor te doen :)

Rechts onder ons voorbeeld, en dan de andere 'in progress' werkjes!

Een aantal mooie afwerkingen!

Doordat we met z’n drieën zijn gaat het goed vooruit, en door dat hoge tempo krijgen we in de voormiddag zo’n 50tal kinderen gedaan, een record! Tegen de middag gaat Mrs Narabu dan naar huis, we kennen intussen de figuurtjes wel en de meeste kinderen zijn gepasseerd dus lukt het wel om de namiddag met z’n tweetjes nog te doen. Ze vond het wel heel fijn en dit is dus zeker iets wat we in het volgende semester nog kunnen herhalen!
De namiddag is zoals verwacht rustig… we worden wéér nat op de weg naar huis. Het wordt tijd dat het regenseizoen gedaan is, want het regent nu elke dag wel echt hevig!


Vrijdag 25/03/11
Onze tweede atletiekdag begint goed. We rollen de meter uit op 50 meter (ver genoeg voor de kleinsten!) en organiseren een spurtwedstrijdje. Klaar staan …
Klaar voor de start!
En rennen maar !


De kinderen vinden het echt leuk! Maar plots horen we een geluid, dat lijkt op een autostrade…vreemd want het speelveld van de school ligt best nogal in ‘the middle of nowhere’ :)… in de verte zien we ook een mist dichterbij sluipen. Voor we goed en wel doorhebben dat het gewoon een tropische regenbui is die we horen en zien dichterbij komen, is het van snel de meter op te rollen, spullen te nemen en te LOPEN! We worden nog een beetje nat maar raken toch nog net voor de echte stortbui veilig onder het schoolafdak, waaaaaw, dat was eigenlijk best indrukwekkend om te zien! Het blijft maar regenen en de wolken gaan maar niet weg, dus besluiten we om de voormiddag in de eetzaal wat te spelen.
De oudsten krijgen nog wat foutzoekers voorgeschoteld en vinden het echt wel fijn om als eerste proberen de fouten te ontdekken. De kleintjes amuseren zich intussen met het maken van een puzzel en het spelen van memory. Spijtig van de regen, maar de voormiddag is toch weer omgevlogen!
In de namiddag staat er terug atletiek op het programma. Verspringen, vergooien, spurten en spurten in teams (door elkaar aan te tikken). De kinderen leven zich helemaal uit en we hebben weer een nieuw talentje ontdekt. Hij zit nog maar in Grade 3 maar is bijna even snel en gooit even ver als de grotere jongens. Echt een sportman!
We worden voor één keer deze week niet nat op de weg naar huis :), het is verder een rustige avond. Morgen vertrekt tante Lud met de kinderen richting België, ze kijken er naar uit maar zijn toch ook wat gespannen :).

Zaterdag 26/03/11
We blijven iets langer liggen maar moeten dat toch weer hollen om al onze boodschappen op tijd gedaan te hebben. De wekelijkse inkopen maar ook nog wat extra knutselmateriaal voor onze flesjes-knutselactiviteit van donderdag. We eten geraspte pattatjes in de wok, lekker! Tegen 15u moet tante Lud met de kinderen bij de bus zijn, een lange busreis naar Lusaka, om dan een dagje uit te rusten en maandag richting België te vliegen. Ze hebben een lange reis voor de boeg! We wensen hen een goede reis en geven nog mee dat ze zeker niet mogen vergeten om veel kaas en chocolade te eten :d. Ze droppen ons in het centrum waarna we verder wandelen tot bij de Vedders.
We hebben namelijk met Tirza en Johanna afgesproken om samen ‘face paint’ te maken. Uiteraard kan je hier in Kasama geen echte gezichtsverf vinden, dus maken we het maar zelf he: bodylotion gebaseerd op water, maïzena, voedselkleurstof én water, en voilà. We hadden te weinig maïzena zo bleek, dus reed Johanna nog even snel naar de shoprite… Meer gebabbel en gelach dan echt werken, maar tegen 17u was de verf toch af. We hebben 4 kleuren: Wit, Blauw, Rood/roos en Groen. Nu nog hopen dat maandag het verven ook lukt want we hebben dit nog nooit gedaan! Gelukkig hebben de kinderen het ook nog nooit gezien, dus hopelijk is hun oordeel mild! :-D We genieten nog van een heel lekker stukje apfelstrudel met vanillesaus die Johanna had gemaakt, heerlijk!
Als we aankomen bij tante Lud is het maar stillekes, geen kinderen en dus ook geen ‘Disney tv’ :-), ja, vreemd maar toch wel een beetje een verademing :).

Zondag 27/03/11
Vroeg uit de veren, ik ga alvast naar tante Lud en begin aan onze was… het weer zit niet mee, ik vrees dat we vandaag onze kleren niet droog krijgen maarja, dan morgen maar drogen en strijken. Mathijs ging de puppies wassen maar er was geen warm water bij Margaret dus ook dat is voor een andere keer. We zorgen dat er, iets later dan anders wegens weer heel goed gekozen stroompanne momenten :), eten op de tafel komt. Tante Lud is er niet (intussen goed aangekomen in Lusaka met de kinderen) dus zorgen wij voor de menu: kip met rijst en groentjes.
In de namiddag hebben we onze handen vol met onze knutselactiviteit van donderdag. Alle 65 flesjes moeten aan twee kanten worden ingesneden en er moet vanachter een gaatje in worden gemaakt. (het plan is om de vleugels van de vlinder in de flesjes te steken, en langs achter een koordje door het flesje te steken,zodat het mooi kan opgehangen worden.)
Momenteel 19.30u, ligt de stroom toch al weer een dik uur uit en ben ik blij dat de laptop werkt, zodat er toch nog iets te doen valt…zolang de batterij het trekt.
Hopelijk is zodadelijk de stroom terug en kunnen we van een rustige Tv avond genieten!

Tot volgende week!
Groetjes Hanne en Mathijs

Dit project wordt ondersteund door: European Voluntary Service

Geen opmerkingen:

Een reactie posten