zondag 13 maart 2011

Voetballen, fouten zoeken, maar vooral projectgelden besteden!

Hoihoi!
Hier zijn we weer met een verslagje van de voorbije week! Er is het een en ander in gang geschoten op ons voetbalveld en er komen hopelijk een aantal dingen uit Zuid-Afrika onze richting uit! Alles hierover in dit verslag! Veel plezier! 

Maandag 7/03/11

Veel geregel en werken op het veld en minder spel vandaag, want vandaag beginnen we met de aanleg van het sportterrein voor de school. ’s Morgens spreken we met meneer Mwale af aan het tankstation. We vullen jerrycans met diesel die hij dan naar de school brengt zodat de tank van de tractor gevuld kan worden. De diesel is ook hier een pak duurder geworden in de laatste maanden, dus we geven best wat geld uit aan 30 liter diesel (en later nog eens 30)!  Tractor en maaimachine zijn gehuurd voor de dag en zullen dus vandaag het veld maaien. Het veld handmatig ‘slashen’, zoals ze hier eigenlijk allemaal hun gras ‘maaien’ zou onbegonnen werk zijn, want het gras stond toch al zeker kniehoog, op sommige plaatsen nog hoger.  Wij passeren voor school nog even langs het ‘Ministry of Youth’ om te informeren wat er gepland staat op zaterdag 12 maart want het is dan jeugddag en we dachten met de vrijwilligers op deze dag ook een activiteit voor de kinderen te doen. We worden uitgenodigd op een vergadering woensdagochtend…

… als we op school zijn beginnen we met kleine spelletjes, al snel komt de tractor aan en gaat Mathijs mee om te zien wat ze van plan zijn. Zo zag het veld er uit, voor ze begonnen:


Je ziet het, plaats genoeg maar dit hoge en hardnekkige gras en onkruid kunnen ze niet zelf om doen. Vandaar de tractor. De hele dag rijdt de tractor op en af en helpen de kinderen van onze school met het wegdragen van de pakken gras die er van het veld af komen.



De kinderen helpen met het opruimen van het gemaaide gras.

In de voormiddag hadden we nog even gevoetbald op ons binnenplein, in de namiddag helpt iedereen mee op het sportveld. Natuurlijk, net voor dat het hele veld gedaan is, breekt er een schroef van de maaier af… het stuk wat dus overblijft moet morgen nog met de hand door de kinderen worden gedaan.

Na een dag hard werken ziet het veld er zo uit:



Ruimte genoeg om de school te voorzien van een voetbalveld, een volleybalveld, een netbalveld en een basketbalveld. Dat is toch het plan… hopelijk kunnen wij hen helpen met een stukje hiervan waar te maken!

Na een drukke en hete werkdag op het veld zijn we pas om 18u30 terug van de school, een record, we hadden bijna een fiets nodig met lichten die effectief ook werken en niet enkel als versiering zijn geplaatst :-D.

’s avonds maken we nog pasta met kaassaus en hesp, hmmmm!

We zijn ’s avonds helemaal uitgeteld, maar wel heel tevreden dat de aanzet tot het aanleggen van het sportveld gedaan is!


Dinsdag 8/03/11
INTERNATIONAL WOMEN’S DAY

Blijkbaar is het vandaag ‘International Women’s Day, een feestdag en vrije dag, hier in Zambia. Er trekt op onze weg naar school een hele lange stoet vrouwen voorbij, vanuit verschillende scholen,bedrijven, … verzamelen ze in een schoon kostuumke en marcheren door te stad om later te verzamelen in Kasama Boys Secondary School (jawel, ironisch genoeg verzamelen ze daar omdat dat de school met beste voorzieningen is) om dan nog wat te dansen, te zingen, speechen te geven, … niet veel speciaals dus maar dus wel veel volk op de been en een vrije dag.

Op school hebben de kinderen dus ook vrij en dus heel wat volk op het pas gemaaide veld om verder te helpen met het laatste stukje te ‘slashen’.
De school wil een voetbalveld met de officiële maten (blijkbaar 100 op 65 meter) maar natuurlijk is de breedte van het terrein net iets te weinig gekapt, dus ook dat stuk zal nog met de hand moeten gebeuren.

In de voormiddag spelen we weer wat voetbal met de kleintjes op het binnenplein en in de namiddag gaan we met een hele bende het buitenveld inwijden. Ze hebben er voorlopig houten goals geplaatst dus we kunnen al een beetje oefenen op de grote goals! Ze hebben wel echte metalen, maar willen die pas plaatsen als ook de verdere aanleg gebeurt en als ze zien dat de houten goals niet gestolen worden. Het terrein ligt namelijk buiten de schoolmuren dus ze willen zien hoe de buurt reageert.  Ze hebben ook metalen goals, maar daar wachten ze dus nog even mee. Verder willen ze de buitenlijnen van de velden met bakstenen aanleggen. Ze graven dan een greppel en leggen de bakstenen in cement in de grond, zodat ze ongeveer op dezelfde hoogte liggen dan het gras.  Een permanente en veelgebruikte oplossing hier en zo moeten de lijnen niet elke keer opnieuw gekalkt worden.


Woensdag 9/03/11

Vroeg uit de veren want om 9u staat de vergadering over ‘Youth day’, komende zaterdag, gepland. We fietsen naar het ‘Civic Centre’, een beetje het gemeentehuis, maar weten niet juist in welk lokaal we moeten zijn.  We proberen onze weg te zoeken, en worden een beetje weggestuurd door een militair die met een bende cadetten aan het oefenen is, wat ook nodig was want amai, veel gelijk zat er toch niet bij :).
Na een beetje navragen vinden we het juiste lokaal en weten ze ons te vertellen dat de vergadering een beetje laat is (uiteraard, we hadden niet anders verwacht…). Tegen 10u i.p.v. 9u begint de vergadering dan toch, maar wat een amateuristisch gedoe! Er moet nog vanalles geregeld worden, zoals t-shirts die nog bedrukt moeten worden, er moet nog geld gezocht worden voor alles te bekostigen (en dat 3 dagen op voorhand!).  Er zouden zaterdag voetbalmatchen in het stadion worden gehouden, maar ze komen er dus op de vergadering ook pas achter dat het gras in het stadion ook kniehoog staat.  Maar ja, geen tijd meer en ook geen geld om het nog te maaien, dus zal er waarschijnlijk toch gewoon gespeeld worden… Tegen 11u beslissen we om te vertrekken, en zijn we er allebei vrij zeker van dat we niet veel tijd in deze dag willen steken omdat het toch wel best slecht geregeld is allemaal. 

Op school houden we het in de voormiddag nog rustig.  Het is heet, onmenselijk heet, dus we spelen een paar kleine dingen in de schaduw.  In de namiddag begeven we ons terug naar het buitenveld en proberen wat voetbaltraining te geven. Het lukt redelijk (ook al zitten er paar ferme bulten in het veld) en het weer werkt ook beter mee (wat bewolkt, een paar druppels regen en af en toe de zon die erdoor komt).  We merken tijdens de training toch duidelijk dat de grotere kerels echt niet gewoon zijn van oefeningen te doen, ook al zijn ze nog zo simpel.  Maar we kunnen het hen uiteraard niet kwalijk nemen, want ze krijgen het hier niet mee van kleins af aan, zoals het bij ons toch wel vaak het geval is.  We proberen er het beste van te maken, ook al snappen ze ons niet altijd even goed, maar voor hen is het ook gewoon leuk om wat nieuwe dingen te leren! 

1 van de houten goals die nu op het veld staan.


De eerste voetbaltraining :)

Op de terugweg moeten we proberen door de druppels heen te fietsen, wat niet zo goed lukt waardoor we toch wel een beetje doorweekt zijn.  We waren voordat we vertrokken al een uur aan het wachten tot de regen zou overhouden, maar dat gebeurde dus niet.  Dus dan maar zo erdoor, en bij onze thuiskomst (17.30u) een frisse douche!

’s Avonds gaat Hanne met tante Lud gezellig wat zeveren op de ‘Ladies night’ bij de Vedders en blijf ik bij Dixon en Marco (Mr. Vedder die het huis uit gezet werd door de ladies :)) voor de tv zitten!


Donderdag 10/03/11 – Foutzoekersdag!

Een tijdje geleden hebben we van het Belang van Limburg boekjes met foutzoekers gekregen. Daar hebben we kopies uit gemaakt en die gingen we vandaag eens uittesten met de kinderen.  Door problemen op de bank raken we pas om 11u op school, en laten we een deel kinderen al starten met de foutzoekers.  Het gaat toch minder goed dan we dachten, want er zijn maar 3 jongens van grade 5 (11 jaar) die er echt goed mee weg zijn.  

Hanne helpt mee denken met Kaluba tijdens het foutzoeken :)



Mwenda is 1 van de 3 leerlingen die de foutzoekers kon oplossen!

De anderen, zelfs ouderen, snappen er toch niet zoveel van, ook al doen we het voor en proberen we het deftig uit te leggen.  Als ze er weinig van bakken laten we hen de tekeningen gewoon inkleuren zodat zij toch ook bezig en gelukkig zijn.

Het was geen echte knutseldag, dus iets rustiger dan anders, wat ook wel eens leuk is en wat maakt dat we ook wel mooi op tijd thuis waren en nog een rustige avond voor de boeg hadden! :)


Vrijdag 11/03/11 – Voetbaldag!

In de voormiddag rijden we langs de bank om te zien voor dollars voor onze reis in april.  Dan staat Malawi op het plan!

Verder rijden we ook langs de supermarkt om 2 nieuwe voetballen te kopen voor de kinderen.  Er zijn op school nu maar 2 deftige voetballen, dus 2 extra is voorlopig geen overbodige luxe. 

Op school spelen we in de voormiddag nog een beetje voetbal op het binnenplein.  Na de lunch gaan we opnieuw naar het buitenveld en geven we weer wat training en laten we de kinderen (kleintjes en groten apart) een wedstrijdje spelen. 

Tegen 16u pakken we snel in en haasten we ons naar huis, en raken net niet helemaal droog thuis :) maar wel nog net voor de grote bui losbarst, dus dat is mooi meegenomen!

’s Avonds is er nog wat e-mail verkeer tussen ons en Claire.  Zij is ons aan het helpen met het hier krijgen van onze speeltuigen voor op het binnenplein.  Het ziet er sterk naar uit dat ze hier gaan geraken ergens begin april, maar er moet dus nog een heel deel transport geregeld worden.  Het transport van Johannesburg (Zuid-Afrika) tot Lusaka gaat al in orde raken (al zal het niet goedkoop zijn) en dan zijn we nog naar een oplossing aan het zoeken voor het vervoer van Lusaka tot Kasama (wat ook niet goedkoop gaat zijn, mede door de dieselprijzen).  Maar het is het zeker waard om de speeltuigen hier te krijgen!  Meer info volgt dus zeker nog!


Zaterdag 12/03/11

Vandaag is het hier ‘Youth Day’ en zoals eerder al vermeld wilden we met de vrijwilligers op deze dag een speciale actie voor de kinderen doen … Maar… we waren woensdag dus naar de zeer onprofessionele vergadering geweest en naast het feit dat er niets echt goed voorbereid was, werd er serieus gedacht om een voetbalmatch te organiseren tussen de twee belangrijkste politieke partijen MMD en PF. Het zijn hier namelijk in het komend jaar verkiezingen en zoals in elk land, zeker in elk Afrikaans land, brengt dit spanningen met zich mee. Toen we dus bij tante Lud aankwamen met het verhaal dat er mogelijk een voetbalmatch zou worden gespeeld en dat de politiecapaciteit zou worden verhoogd was die in alle staten en kregen we prompt een verbod om naar het stadion te gaan. Donderdag en vrijdag heeft tante Lud het nieuws dan verspreid naar enkele belangrijke mensen, zodat er wat meer tegenwind kwam en ze hopelijk af zien van het idee… want een match zou een garantie op rellen zijn … en de politie schiet hier nogal graag in het rond … zeer gevaarlijk dus. We hebben dan maar besloten om ons vandaag niet naar het stadion te begeven, als de match er hopelijk niet komt, valt er sowieso niet veel te beleven, spijtig!

Zaterdag is verder dus zoals gewoonlijk: een nieuwe voorraad eten inslaan in de Shoprite, lunchen bij Lud, en in de namiddag de blog schrijven met een rustig muziekje op de achtergrond :) Verder werken we ook aan ons Malawi reisplan, zodat we een beetje weten wat we allemaal willen zien (tot nu toe ziet het ernaar uit dat we ons plan een beetje zullen moeten aanpassen, want we willen te veel zien :)) Het werk ging niet zo goed vooruit :), dus de rest is voor morgen!


Zondag 13/03/11

Rustige voormiddag, we wassen de puppies nog eens maar ze blijven vol vlooien zitten en Margaret heeft nog steeds geen vlooien product gehaald, ze zijn alleszins toch weer zuiver en worden het gewoon om gewassen te worden :-). Op de middag een duik in het zwembadje bij tante Lud want het is hier heet!!! Gisteren stond de thermometer weer op 30 graden, als de zon doorbreekt is het onmiddellijk heet, als het dan onweert en de regen met bakken uit de lucht valt, koelt het onmiddellijk 10 graden af waardoor het koud aanvoelt :).

Namiddag opnieuw poging tot het opstellen van een reisplan voor Malawi én deze blog online zwieren!


Dat was het voor deze week, minder spectaculaire spelverhalen maar we zijn echt wel heel blij dat het sportveld op gang komt én dat onze speeltuigen nog steeds in bestelling zijn. Dit zijn beide echt wel investeringen waar de kinderen nog lang deugd van gaan hebben!


Tot de volgende !

Heel veel groetjes,

Hanne en Mathijs


-          Talent van de week: na ons danserke van een tijdje terug hebben we op school een nieuw talent ontdekt, een kerel van een jaar of 18 denk ik, grade 10, kan gewoon uit het niets een reeks salto’s achter elkaar zetten. Voor één van onze voetbalnamiddagen hadden we het springtouw uitgehaald en we hebben een heel leuk filmpje waarop hij al springtouwend 4 salto’s doet en dan gewoon verder springt, zalig! :)  (het filmpje volgt als we terug thuis zijn voor de nieuwsgierigen :-D)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten