dinsdag 28 december 2010

Puppies, Kerstmis en rolstoelen!

Hoihoi!

Hier zijn we weer met een verslagje van de voorbije week! Het laatste bericht van 2010, enjoy!

Woensdag 22 december

Leuk nieuws! Spot (een van de honden van Lud) heeft gisteren puppies gekregen!  Het zijn er acht geworden, drie bruine en vijf witte!  Voorlopig komen we nog niet te dicht in de buurt, dus het is nog raden naar het geslacht.  Ook leuk nieuws voor ons: Margaret wil ook twee puppies, dus binnen een maand zoiets hebben we hier ook twee hondjes rondlopen! :)

De 8 puppies bij de mama! Schatteeeuugg! :)
De voormiddag besteden we aan geregel voor onze internationale namiddag.  Vermits we hier geen ‘EVS-training’ krijgen zoals alle andere vrijwilligers in Europa (een beetje het nadeel van in Afrika te zitten) willen we zelf onze internationale connecties wat uitbreiden en de vrijwilligers/werklui in en rond Kasama wat samenbrengen.  We drukken onze affiche af, en maken er een deel kopies van en wandelen naar Thorn Tree waar we de namiddag zullen houden om nog wat dingen af te spreken. 

De affiche voor onze eerste internationale namiddag!
We zullen zien hoe het loopt en of er wat volk op af komt en dan kunnen we eventueel in de toekomst nog wel eens iets gelijkaardigs doen (eventueel rond 12 maart, de internationale jeugddag).

De namiddag is verder rustig, en tegen 16.00u vertrekken we richting de Vedders. Zij houden elk jaar rond kerstmis een kerst-spel voor hun vrienden. We zijn nog best wel met een hele bende, en we beginnen met het zingen van een aantal kerstliedjes met Marco (vader Vedder) die voor de begeleiding op piano zorgt.  Daarna verdelen we ons in 3 groepen en spelen we een spel: uitbeelden/tekenen/omschrijven van een aantal taferelen die te maken hebben met Kerstmis. 

Kerstliedje zingen met de hele bende.
Daarna leest Daniël, de oudste zoon van de Vedders een kerstverhaal voor, waarbij een aantal van ons ook een stukje moesten voorlezen, wel leuk gedaan!  Afsluiten deden we met nog een liedje en een boodschap van Marco (missionaris, dus redelijk religieus getint).  En daarna: brownies! :) (door Lud gebakken, en die brownies beginnen toch wel stilaan onze favoriet te worden! :))  We zetten ons in de zetel met Johanna en Tirza en babbelen nog gezellig wat.  Plots komt het voorstel van Marco, Daniël en Tabillah (oudste dochter) om een matchke voetbal te spelen in de tuin, daar zeggen Hanne en ik natuurlijk geen nee tegen! Iedereen was best actief, en na afloop was iedereen toch best moe (en ferm bezweet :)) maar het was heel tof! (en Hanne haar ploeg won met 3-2 :))


Donderdag 23 december

Voor wie het zich nog herinnert, een hele tijd geleden hebben we de rolstoelen van de school naar de suikerplantage van de Indiër Patel gebracht om ze te laten maken.  Wel, na al onze telefoontjes en sms’jes en nog meer telefoontjes hebben we nog eens gebeld en zowaar: de rolstoelen zijn bijna klaar!  Deze morgen zouden we naar de plantage rijden om de rolstoelen te bekijken en ze eventueel al mee te nemen naar de school.  We rijden ’s morgens naar het tankstation van Patel, en daar krijgen we te horen dat de verantwoordelijke er vandaag niet zal zijn, maar we zouden wel naar de plantage gaan om de rolstoelen al eens te bekijken.  Op de plantage wordt ons meteen duidelijk dat wanneer de grote baas er is, de mensen plots in actie schieten (er zitten er een aantal gewoon tv te kijken terwijl ze aan de rolstoelen bezig zouden moeten zijn, en die krijgen een serieuze uitbrander van Patel :)).  De rolstoelen die al gemaakt zijn zien er niet slecht uit. Een aantal nieuwe onderdelen gemonteerd, enkel de banden blijken nog niet nagekeken, wat wel minder is.  We krijgen te horen dat ze dat nog zullen doen, maar dat wij voor de onderdelen moeten zorgen (daar gaan we dan zo snel mogelijk werk van proberen te maken). 

Bij ons vorig bezoek hebben we een rondleiding gekregen in de fabriek, en Patel wil ons nu de rest van de plantage wel laten zien (of toch een stuk, want 800ha is een beetje teveel om helemaal te bekijken!).  We rijden met de jeep tussen het suikerriet door, naar een stuwmeer. Ze hebben hun eigen dam gebouwd voor hun watervoorziening.  Best een mooie omgeving! 

Een stuk van het meer met rechts de 'nsaka'. Mooi!
(en hopelijk een kampeerplaats voor ons wanneer het mooi weer wordt!)
Een van de velden met op de achtergrond een stuk van de sproeiinstallatie
We zouden hier wanneer het beter weer wordt wel eens willen komen kamperen! (en met kano’s varen, en wie weet wel met de jetski die we hebben zien staan :))  Voor de rest toont hij ons nog de sproeisystemen (zij hebben de Mercedes-Benz onder de sproeisystemen volgens Patel :)).  Met een straal van 500m kunnen ze zo best een groot veld besproeien en bemesten.  Op het moment gebruiken ze ‘maar’ 320 van de 800ha wegens een tekort aan water, maar die oppervlakte blijft toch best nog wel groot! 
Na de rondleiding terug naar Kasama en we spreken af dat we vrijdag de afgewerkte rolstoelen zullen ophalen en naar de school brengen als hun truck naar de plantage rijdt.

In Kasama nog op zoek naar een paar chitengés in Chico Manino Market en dan terug naar huis.  Voor de rest van de avond houden we ’t rustig, een laat-namiddag-dutje, nog wat lezen…


Vrijdag 24 december

’s Morgens vroeg op om te bellen naar de verantwoordelijke van onze rolstoelen.  Die neemt (zoals al zo vaak gebeurd is) niet op.  Dus bellen we naar Patel en even later krijgen we te horen dat de rolstoelen onderweg zijn.  Wij snel ons fietske op (en amai, het was precies weer even geleden!) en door de regen richting tankstation.  Even later is de truck daar: 5 rolstoelen, 19 wandelrekjes en 44 krukken zijn volledig hersteld (ijzerwerk, remmen, banden, rubberen stoppen van de krukken).  Dit is dus nog niet alles, maar toch al mooi voor een eerste lading.  In de truck richting school waar de head teacher en een aantal leerkrachten ons opwachten.  Zij zijn ook tevreden en zijn ons al heel dankbaar! 



Een herstelde rolstoel.  De voetsteunen  (in het grijs) is door de mensen op de plantage bijgezet. 
Het zag er heel stevig uit en wel deftig gedaan!
Hopelijk vinden we de overige onderdelen snel zodat we dit project kunnen afronden!  Rond de middag komen we terug, eten iets en maken ons klaar voor kerstavond.  Al zijn we niet echt in de kerst-stemming: zo gek weer (als we horen dat ze thuis de meest witte kerst hebben sinds 1964…), geen echt kerst-diner en geen pakjes. Ze delen de pakjes hier pas uit op kerstdag, heel erg vroeg in de morgen… Het was voor ons dus een gewone avond zoals we er al meerdere gehad hebben met kip en nshima.  We zijn niet heel lang gebleven, en hebben ons bij Margaret dan nog in de zetel gezet met iets lekkers en nog een filmpje gekeken.
We hebben toch nog een pakje opengemaakt dat ons met de post bereikt had, en daarin zaten 12 heel leuke kerstboomversieringskes, 2 coole mutsen en snoepstengels!

Hanne de kerstvrouw :)

Rudolph :)

Wij met onze coole mutsen bij onze geïmproviseerde kerstboom :)

Zaterdag 25 december: Kerstdag

Om 6.30u opstaan op Kerstdag, wie verzint zoiets?  Maar Stella en Patrick willen zo vroeg mogelijk hun cadeaus opendoen, dus wij maar tegen 7.30u richting Lud.  We zouden namen trekken en dan zou ieder telkens een cadeautje krijgen, maar in plaats van rustig één voor één de cadeautjes op het gemakje open te doen wordt er ferm gejaagd om het vooruit te laten gaan. Dat maakt het ook wel minder gezellig, en het daglicht zorgt ook voor een heel andere sfeer…  Maar het pakjes opendoen vonden Stella en Patrick alleszins geweldig! :)

Veel pakjes onder de kerstboom!

Hanne en ik met onze nieuwe petten :)
Na de pakjes ontbeten met lekkere zelfgemaakte croissants en chocoladebroodjes!  De voormiddag is verder nog rustig (wat wil je als je om 6.30 op moet :)) en voor het middageten is er, jawel: kalkoen!
De namiddag en avond zijn ook rustig, misschien wel iets te rustig… We kijken nog een kerstfilm en besluiten dan om toch maar te gaan slapen.


Zondag 26 december

Het gevolg van zo vroeg op te moeten staan op kerstdag: gisterenavond geen wekker gezet met als resultaat dat we pas om 11u opstaan :) maar het deed wel deugd om wat langer te slapen!
Vanmiddag verwachten we bezoek bij Margaret voor nog een kerstmis-etentje.  Voor het bezoek arriveert zoeken we nog snel enkele takjes om onze snoepstengels en kerstfiguurtjes op te hangen zoals ons de instructies waren mee gegeven in het pakje :).

Zie hier nog eens onze geïmproviseerde kerstboom :)


Lud komt met Stella en Patrick, verder komt Judith nog en ze brengt hoog bezoek mee uit Denemarken :) Haar dochter Karen Lukupa (ook te vinden op youtube :)), een Deense zangeres en Nikolas (waarvan we de achternaam even niet meer weten), een tv-chef-kok, beiden best wel bekend in Denemarken!  Het eten was gepland om 13u, uiteindelijk werd het 15u (door het verslapen van Margaret en door de stroom die niet echt meewerkte :)), maar het was heel gezellig om met de verzamelde bende te babbelen!  Het eten smaakte en iedereen is vertrokken rond 17.30u.  Voor de rest van de avond zijn we nog bij Margaret gebleven, hebben ons een beetje pasta met kaassaus en hesp gemaakt en nog ’n filmpje gekeken.


Maandag 27 december

Vandaag is het Hanne haar verjaardag!!!  Bij gebrek aan mogelijkheden om het echt te vieren stellen we dit nog even uit…

Hanne en het birthdaypeanutbuttercookie :)
We hoorden gisteren opnieuw van Karen (nadat we er door een aantal mensen van het Peace Corps al op gewezen waren) dat er in februari een best groot en interessant muziekfestival is op Zanzibar, dus wie weet (de kans wordt met de dag groter) zullen we in februari een weekje op Zanzibar vertoeven en daar nog een beetje deftig vieren :)  De ‘verloren’ schooltijd zullen we dan inhalen op zaterdagen, vermits de kinderen dan ook helemaal alleen gelaten worden, en ze het dus zeker wel niet erg zullen vinden om ons op zaterdag ook te zien!
We gaan vanavond wel de pizzeria in het centrum proberen (vermits Hanne zo gek is van Italiaans :)).  Naar het schijnt zijn de pizza’s daar niet slecht!

Vanmorgen zijn we vroeg opgestaan om een lift van Lud naar het centrum te krijgen om op zoek te gaan naar de onderdelen die we nog nodig hebben voor de rolstoelen.  De tuinstoelen vinden we al vrij snel in één van de vele winkeltjes langs de weg, en na een stop bij de bank kunnen we ze ook kopen (niet dat ze zo duur waren, maar we moesten gewoon ook langs de bank :)).  We zetten de stoelen eerst af bij het tankstation van Patel, en wandelen dan naar de plaats waar alle minibusjes samen staan.  We moeten richting Tazara (de buurt waar het treinstation van de Tazara-trein is en waar er ook een soort markt is) en die busjes zijn dan het goedkoopst (6000 Kwacha, ongeveer 1€), maar niet per se het snelst.  Wij hebben geluk want ons busje vertrekt snel.  We vinden in Tazara 10 binnenbanden van de ene grootte, maar we hebben er ook nog 8 nodig van een kleiner type.  Die vinden we echter niet, dus daar moeten we nog eens naar op zoek gaan!  We tikken ook nog 2 leuke chitengés op de kop en nemen een busje terug naar het centrum.  Daar passeren we nog langs de Shoprite voor wat eten en drinken en een taxi terug naar huis. 

De namiddag is verder nog rustig, en ’s avonds nemen we met best al veel honger de taxi naar het centrum.  We bestellen een pizza, wachten een half uurtje (viel goed mee :)) en de pizza’s waren daar.  Het smaakte best wel, maar er lag geen tomatensaus op de pizza, vreemd toch?  Maar we hebben het eens geprobeerd en het was niet slecht!

Dat was het even voor nu!  Het volgende bericht zal pas voor na Nieuwjaar zijn!  Dus we willen nu alvast iedereen een fijne en gezellige overgang van oud naar nieuw wensen en een heel gelukkig Nieuwjaar voor jullie allemaal!

Heel veel groetjes!
Mathijs & Hanne

4 opmerkingen:

  1. Hey Hanne!

    ik ben twee dagen te laat, maar ik wil je toch nog een geweldige verjaardag wensen! Ik was je verjaardag niet vergeten, maar heb het de voorbije dagen gewoon te druk gehad met familiefeesten en dergelijke dat ik nog niet aan mijn computer geraakt was... Soit, ik hoop dat je toch al wat van je verjaardag hebt genoten, evenals van de kerstdagen (ondanks het vroeg moeten opstaan :-)). Ik wens jou en Mathijs verder nog heel veel plezier ginder! En al een (vroeg) fantastisch 2011!

    x

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hannah en Mathijs,
    Allereerst,Hannah gefeliciteerd met je verjaardag!! En hoewel reeds per e-mail gezonden,onze allerbeste wensen voor 2011!
    (verder als er op de pizza geen tomatensaus
    te bespeuren is is die gewoon op)Dank voor
    jullie verslag, Groeten Tilla&Arnold.
    Zutendaal, +3°C

    BeantwoordenVerwijderen
  3. hallo hanne en matijs ,
    hoe verloopt het daar? hier verloopt het goed! cindy is bij oma slapen. en wij zitten voor de tv papa zit naar komen eten aan het kijken;en morgen gaan we naar bokrijk ais je terug bent wil je me dan gebaren taal leren?diiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiikke zoenen van sam

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Misschien wel raar ja, zo een kerstmis zonder winterweer. Hier inderdaad volop winter met veel sneeuw. Maar troost u, ik denk dat de meesten hier wel zouden snakken naar een beetje van die Zambiaanse zon :-)!!
    Als Zambia om het hoekje lag, dan kwam ik snel even langs.

    Groetjes!
    mariet

    BeantwoordenVerwijderen