zondag 12 december 2010

Sinterklaas, 'n bruiloft en de kerstboom...

Tijdens de vakantie hebben we tijd om onze eerste twee maanden projectwerk te evalueren.

Welke spelletjes hebben ze al geleerd?

-          zakdoekleggen
-          tussenstaandertje
-          dokter knobbel
-          vlaggenroof
-          twee is genoeg, drie is teveel
-          Dirigentje
-          dikke Berta
-          Lucky Luke
-          sleutelbeen
-          raak de keizer
-          Chinese voetbal
-          vang de bal
-          vliegen vangen
-          koppen (nieuw spelletje :)
-         
-          ….

Welke sporten hebben ze al geleerd?

-          basketbal
-          voetbal
-          ‘tennis’
-          baseball
-          ‘netball’ (korfbal)


Sport/spel ?
-          10-bal
-          Touwtje springen
-          Estafettes: met de bal tussen de benen lopen, de bal onder boven doorgeven, touwtje springen, hinkelen, spin lopen, stoeltje maken, paard en ruiter, haasje over, achteruit lopen, zaklopen, met een krant overlopen, balletje op een racket houden, ….


Wat hebben ze leren knutselen?
-          een kerstkaartje (kerstoom tekenen, kleuren en uitknippen)
-          een engeltje (kleuren, knippen, plakken)
-          een kerstman (tekenen, knippen, kleuren)
-          een eigen creatie :) . Vrije expressie met potlood.

Gezelschapspel:
- mens erger je niet


De kinderen hebben al heel wat geleerd. Zoals wachten op hun beurt, een rij maken, niet vechten om een plaatsje, een kring maken,… maar ook samenwerken, geduld, respect voor iedereen in de groep, … én kleuren, een schaar vasthouden, knippen, plakken, …

We zijn dan ook best tevreden met onze eerste twee maanden op de school maar willen deze vakantieperiode gebruiken om nog net iets verder te gaan met onze spelletjes. Kleine spelletjes zijn leuk en dat aanbod gaan we ook zeker proberen uitbreiden maar we profiteren van deze rustperiode om iets grotere spelen voor te bereiden. Zo hebben we deze week reeds een ‘België – Zambia’ quiz gemaakt waarbij de kinderen in groepjes kunnen gokken op de meerkeuze en zo hopelijk wat bij leren over beide landen! Voorts hebben we ook een Disney-cluedo, schattenjacht én een YOMO-inwijdingsspel gemaakt.

Om te ‘knutselen’ hebben we een kleurboek aangeschaft en hier 55 kopies uit gemaakt. Het inkleuren van een tekening uit een kleurboek is hier namelijk niet zo bekend. Kleurboeken zijn er moeilijk en zeer weinig te vinden, dus het gaat leuk zijn om de kinderen een leuke afbeelding te laten kiezen en te laten inkleuren!
Voorts hebben we al ‘masker-voorbeelden’ klaar. We zijn enkel nog cornflakes dozen aan het verzamelen omdat deze de juiste dikte hebben om een masker uit te knippen. Inkleuren met wasco’s en onze tweede knutselactiviteit is klaar.
We hebben ook kleine pareltjes en visdraad aangeschaft, om de kinderen een eigen armbandje te laten maken.
We willen ook nog foto-kadertjes maken en versieren met chitengé stof (typisch stof van hier) maar we zijn nog op zoek naar chitengé resten en wederom verzamelen we ook hier cornflakesdozen voor :). Met WC rolletjes willen we een verrekijker maken….

Jaja, onze gedachten hebben niet stilgestaan….. We zijn vastberaden om deze vrije tijd nuttig te besteden zodat we aan het nieuwe schooljaar en YOMO jaar kunnen beginnen met heel wat nieuwe spelen en ideeën!


Weekoverzicht

Buiten onze schoolvoorbereidingen was het een vrij rustige week.

Maandag mochten we ons sinterklaas pakje openen. HMMMMMM, lekker! Een mini sigaar, een zakje met gimauvekes (bij sommigen ook beter bekend als Mariabeeldjes :)), een spekken klaas en piet, chocolade centjes en een zak van sinterklaas. De sint heeft goed voor ons gezorgd, waarvoor dank! ;)

De inhoud van ons pakje!

Wij 's morgens vroeg toen we ons pakje net hadden open gedaan
(dus als we er nog 'n beetje moe op staan is dat heel normaal :))

Woensdag avond waren we via onze gastvrouw Margaret uitgenodigd bij enkele Belgen. Ze had namelijk opgevangen dat er een Belg met een Zambiaanse ging trouwen. De trouwuitnodiging hebben we toch maar niet aangenomen. Het zou vreemd zijn om naar de trouw te gaan bij mensen die we nog niet eens hebben gezien. Maar we gingen graag in op de uitnodiging om een babbeltje te gaan slaan met hen!
Alain, een Belg uit Antwerpen, was al langer getrouwd met een Zambiaanse en vorig weekend is ook zijn broer – Filemon – getrouwd. Ze gaan over enkele weken al terug naar België want ze wonen in Antwerpen maar waren dus hier voor de trouw. Het was een leuke babbel, vreemd om verstaan te worden door anderen in het Nederlands :).

Donderdagavond werden we door Ellyn (Amerikaanse Peace Corps vrijwilligster die ook in onze school ‘Chileshe Chepela’ werkt) uitgenodigd in het Peace Corps huis. Het huis waar alle Amerikaanse vrijwilligers om de 3 maanden bijéénkomen om hun projecten te bespreken. Tegen een uur of 6 werden we er verwacht voor het avond eten. We waren best benieuwd want vorige keer dat we gingen aankloppen mochten we niet eens binnen wegens ‘veiligheidsoverwegingen (we zagen er nochtans niet uit als terroristen, maar misschien vonden de bewakers onze rugzak maar verdacht :))’. Het is een heel groot huis (alle 30 vrijwilligers in de noordelijke provincie van Zambia moeten er kunnen slapen als ze vergaderingen hebben dus heel wat slaapzalen aanwezig) en het was ook echt gezellig ingericht. In het groot Zambia en Noord Amerika op de muur geverfd. Echt studentensfeer… veel foto’s ook én een gang met allemaal boodschappen van ex-vrijwilligers op de muren. Tof!
Er zijn heel wat vrijwilligers in huis (10tal) omdat ze samen een projectweek houden in een school in de buurt. Gezellige babbel met de Amerikanen en ook lekker eten! Pizza Calzone :) hmmmm, maar wel laat! Pas om 21u30 was het eten klaar, we vielen bijna om van de honger :). Leuke avond gehad!

Zaterdag zijn we naar ‘Thorn Tree Guest House’ geweest. We hebben hier namelijk de ideale plaats gevonden om onze eerste internationale bijeenkomst te organiseren. We willen namelijk alle vrijwilligers -  maar ook buitenlanders die hier misschien al langer werken – samenbrengen voor een leuke babbel. Het is fijn om ervaringen uit te wisselen en elkaar gewoon wat te leren kennen. We mogen het alleszins doen in Thorn Tree, dus we kunnen beginnen met het ontwerpen van een uitnodiging en met de reclame! We zouden graag eind januari een eerste bijeenkomst doen. Als dat wat mee valt , kunnen we later nog eens een feestje plannen ofzo… Later op de dag nog wat inkopen doen… en tegen half 4 terug naar Margaret want we hebben haar beloofd om mee naar een bruiloft te gaan.

We kennen nog niet eens de naam van de bruid en bruidegom maar blijkbaar is dat geen probleem :). We arriveren om 16u maar het zou Zambia niet zijn als er geen vertraging op het programma was… anderhalf uur later begint het feest. De muziek staat echt veeeel te luid waardoor we na de wachttijd al half doof zijn :). Eerst komen de leden van de eretafel binnen en ze doen allemaal een dansje, echt grappig. Om de beurt geven ze een showke op de dansvloer en het is hier blijkbaar de gewoonte om de dansers geld toe te stoppen als je vindt dat ze goed dansen :). Vreemd maar grappig om te zien. Ook het bruidspaar komt heupenwiegend, dansend, show-makend de feestzaal (eetzaal van een schooltje) binnen en iedereen juicht hen enthousiast en luid toe! Heel andere sfeer dan bij ons … gezellig maar chaotisch en luid!

De eregasten komen binnen met veel show.


Rechts de bruid en bruidegom en links de mensen die hun geld komen toestoppen
en een beetje gek doen samen met hen :)
(de foto is een snapshot uit een filmpje, dus niet zo'n geweldige kwaliteit!)
Er volgen nog wat speechen in Bemba en nog wat gedans … alvorens ze beginnen met eten uit te delen. Het eten is zoals gewoonlijk: Nshima, rijst, kip, groentjes en een gekookt ei. We besluiten niet mee te eten want de rij is echt best lang (180 genodigden) en Margaret vertrouwt het eten niet helemaal. Ze beweert dat het best kan zijn dat het de dag op voorhand is klaargemaakt. Omdat er nu enkel nog een groot feest volgt, de muziek heel luid is en we ons toch niet volledig op ons gemak voelen zo op een huwelijk waar je niemand kent, besluiten we om een taxi te nemen richting huis. Het was speciaal om eens mee te maken :)/
Zondag = rustdag! Maar we gaan toch ook proberen onze was te doen en deze hopelijk ook droog te krijgen want het regent hier al de hele week en het is grijs weer…. Bijna Belgisch alleen iets warmer nog :).

Maandag hopen we de koffie plantage te bezoeken… en de rest van de week staat nog niet echt vast… beetje rustig verder werken en hier en daar nog wat bezoekjes proberen vast te krijgen :).

Oh, en na Sinterklaas hebben we ons hier ook klaargemaakt voor Kerstmis!  Mathijs heeft de kerstboom persoonlijk omgehakt en dan hebben we hem mooi versierd! :) Nu nog de pakjes eronder leggen!

Is ie niet moooooooi :)

Volgende week zijn we er weer,
Met meer weer …. Of nieuws ;)

Groetjes!!!

Hanne en Mathijs

3 opmerkingen:

  1. Hanne en Mathijs, weer een boeiend verhaal!!
    t.a.v. de bruiloft is het grappig dat wij nu de dvd.van de Send off party van Grace Mwutongore
    ontvangen hebben (zelfde sfeer)wij zullen hem ook aan Christiane en Eddy laten zien.Gaan jullie ook om met Zambianen? Het volk en land
    leren kennen via blanken is cofortabel,maar met
    de mensen zelf is direkter.Veel groeten!!
    Tilla en Arnold-Zutendaal (0 tot+3° nieuwe sneeuw op komst.)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey hey,

    Tof verslag!
    Hanne, zie ik dat goed? Ben je best al bruin geworden??

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hey!

    Je hebt idd een mooi kleurtje gekregen, Hanne! Is mijn (en van katrien) post al aangekomen? We willen graag zeker zijn dat ie aankomt, vooraleer we iets nieuws opsturen. :-)

    Amuseer jullie!

    BeantwoordenVerwijderen