zondag 28 november 2010

Christmas Play and 'World Aids Day'!

Maandag 22 november ’10

Sport van de week: baseball!

We hebben intussen telefoon gehad van immigratie in Lusaka…onze ‘temporary permits’ zijn klaar en kunnen worden opgehaald. Dus we passeren hier in Kasama langs de immigratie dienst. Er zou iemand naar Lusaka zijn en ze gaan hem bellen of hij onze papieren kan meebrengen, dus we moeten woensdag terug komen… we zijn benieuwd :). We zijn sowieso nog legaal in het land tot 15 december dus hopelijk is het tegen dan in orde!

Op school hebben alle kinderen hun test in de voormiddag blijkbaar al afgelegd dus we hebben best veel volk om baseball te spelen! Het was zowel in de voormiddag als in de namiddag echt fijn! Een leuke groep, ze kenden de regels nog van onze allereerste week :) en er werd geen ruzie gemaakt! Tof!

Honkbal op het buitenveld van de school!

Hanne als pitcher :)

Voorts was het ’s ochtends heel bewolkt dus we dachten een gewone short en t-shirt te kunnen aan doen…maar de zon heeft de hele dag onder de onweerswolken door gestoken dus best een beetje rood geworden :), ale , uiteraard Mathijs niet :).


Dinsdag 33 november ’10

Voor we naar onze school gaan, rijden we met ons fietsje naar de St. Martin De Porres Pre-School, de kleuterschool waar Stella en Patrick vroeger ook naartoe zijn gegaan. We hadden namelijk in Lusaka 4 springballen gekocht, maar ze zijn te klein voor de kinderen op onze school, dus dan hebben we beslist om ze te doneren aan een ander schooltje.
We komen aan en worden goed ontvangen door zuster Sylvia. We geven de springballen af en pompen alvast ééntje op om aan de kinderen te laten zien, ze zijn heel enthousiast!

let op de muzungu int midden :) ik zit daar op de springbal om de kindjes proberen uit te leggen hoe 't moet :)

De school telt 120 kinderen tussen 3 en 6 jaar, een hele bende dus! Maar ze zijn echt schattig:)!



We worden meteen ook uitgenodigd op het ‘eindejaarsfeest’ van de school. De scholen eindigen hier namelijk volgende week vrijdag en dus zijn er deze week op veel scholen schoolfeesten. Vrijdag is het op deze school schoolfeest om het einde van het schooljaar te vieren en we gaan zeker en vast een kijkje nemen!

Het is vervolgens tijd om door te rijden naar onze school waar we mooi op tijd arriveren. We spelen estafetten vandaag en hebben om te starten drie nieuwe opdrachtjes! We hebben onderweg grote rijstzakken gekocht en doen aan zaklopen! Echt fijn :)!

springeeeuuhh!!


Verder laten we de kinderen ook per drie iemand in een stoeltje vervoeren én we hebben van de directeur een oude krant afgesnoept. De kinderen mogen de grond niet raken en moeten zo snel mogelijk de afstand allemaal overbrugd hebben, ook hier zijn de kinderen zeer enthousiast over!

met de krant oversteken!

We krijgen ondertussen heel wat volk en spelen met ongeveer 30 kinderen terwijl er nog eens zo’n 20 toekijken. Het is heel fijn, er wordt eerlijk gespeeld en we doen 11 verschillende opdrachten. Het is leuk om te zien dat ze het principe van het spel goed door hebben en er helemaal voor gaan!

Na de middag is er terug water (voor de middag geen waterspelen wegens geen water, ook geen water om te drinken voor de kinderen, wat best wel vervelend was aangezien ze zo druk aan het sporten waren), gelukkig! Dit betekent wel dat vele kinderen nu plots hun kleren moeten wassen, enz…. (hier moeten alle kinderen, hoe klein ook, hun kleren zelf wassen)
maar we hebben toch nog een leuk groepje over! We spelen o.a. ‘Chinese voetbal’ en de tijd vliegt om!

Bij het terugkomen was het best frisjes, bewolkt en veel wind, dus zin in soep! Maar … geen elektriciteit ! Dan maar cornflakes als alternatief om onze magen toch een beetje te vullen! :).


Woensdag 24 november ’10

We stoppen in de heenweg nog maar eens bij de immigratiedienst…. Niets in orde en maar weer maar eens onze dossiernummers achtergelaten, we zullen volgende week nog eens moeten langsgaan, blijven proberen tot het in orde is! De kerel die er nu achter de balie stond probeerde ons eerst nog af te schepen door te zeggen dat we zelf nog eens de kerel in Lusaka moesten bellen en dan nog maar eens moesten zien.  Maar we hebben ons niet laten doen en ervoor gezorgd dat ze zelf iemand sturen dit weekend, zodat we dan dinsdag nog eens kunnen gaan zien of het misschien toch nog eens in orde komt :)!

We gaan nog langs de fotoshop om een groepsfoto af te drukken en nog enkele kerstfoto’s. We gaan namelijk een kerstkaart maken voor de kinderen en voor de leerkrachten en aangezien er vanaf eind deze week leerlingen beginnen te vertrekken naar huis (einde schooljaar) moeten we deze week de kaarten afgeven.
De fotoshop was druk bezig dus we arriveren wat later op school. Wanneer we ons baseball veld hebben klaargezet en de kinderen in groepjes hebben verdeeld, voelen we een regendruppel…. Toch maar gaan schuilen. 5 minuten later lijkt de bui voorbij maar we wachten toch nog even. Gelukkig want weer 5 minuten later valt de regen met bakken uit de lucht! Veel wind, veel regen, een echte storm! We krijgen het er best koud van dus we vluchten de eetzaal in en spelen een hand-klap-tafelspel met de kinderen. Leuk! Voor we het beseffen worden we de eetzaal uitgejaagd want het is lunch-time!

In de namiddag klaart het weer een beetje op en is het onmiddellijk weer heet! We spelen weer honkbal in twee heel fijne groepen en spelen zelf om de beurt met één groep mee want de andere groep heeft al een grote speler. Het is echt tof om te kunnen mee spelen en om te proberen een home run te slaan :). De kinderen genieten samen met ons !

Als we thuis aankomen is er weer geen stroom…. Én nog steeds geen deftig water! We wassen ons dan maar met een bekertje :), echt goed douchen zal voor een andere keer zijn. Bij Margaret (onze gastvrouw) komt er wel nog steeds een beetje water uit de kraan maar er is niet genoeg druk om te kunnen douchen…bij Lud komt er al 2 weken niets uit de kraan.

De stroom keert terug als we (na een wandeltochtje door echt stormweer) bij tante Lud aankomen. Iets eten , een beetje tv kijken en onze kerstkaarten voor de school maken!


Donderdag 25 november ’10

Knutseldag!

We hebben vandaag Engeltjes gemaakt! Weer iets wat de kinderen mee naar huis kunnen nemen als kerstcadeau. Eerst moesten ze de vleugeltjes en het hoofdje uitknippen, vervolgens het engeltje inkleuren, dan nog wat watten op de vleugeltjes en watten voor de haartjes en klaar is kees!
In de voormiddag 25 kunstwerkjes en in de namiddag nog eens 22! In de namiddag werkte ik verder aan de knutselwerkjes, Mathijs speelt ‘Chinese voetbal’ met de kindjes die hun engeltje al af hebben om ook hen nog een beetje bezig te houden.

Het was weer heel intensief werken voor ons maar de resultaten mogen er zijn! De kinderen vinden dit echt wel tof om zelf iets te mogen maken en zeker hun engeltje afwerken met blinkende kleurrijke sterretjes die we hadden voorzien, dat vonden ze echt geweldig!


kijk eens hoe fier ze zijn :)

Tijdens de middag hadden we onze kerstkaarten (2) voor de kinderen laten kijken en op school op twee plaatsen zichtbaar opgehangen. Ook dit vonden ze heel fijn, om zichzelf op een foto te zien! Sommigen gingen speciaal andere leerlingen halen om hen te tonen dat ze op de groepsfoto staan, schattig! We hebben op onze kerstkaart ook nog extra reclame gemaakt voor onze YOMO groep voor het volgend schooljaar!

het oranje blad waar ze naar zitten te kijken is de kerstkaart met een groepsfoto en een foto van hun kunstwerkjes!

De directeur kreeg ook een kerstkaart, die hij hopelijk in zijn kantoor ophangt :-). We hebben onze projecten ook nog eens overlopen en kijken er naar uit om er volgend jaar in te vliegen!

Bij onze thuiskomt is er goed nieuws, er is water binnengekomen! Een goede maar wel zeeeeer koude douche ! (ge kunt niet alles hebben he ;) ). Maar bij Lud nog steeds geen water, terwijl hun huis net 1 blok verder ligt, vreemd toch!


Vrijdag 26 november ’10

We leren de kinderen een trefbal-achtig spel. Twee kinderen in het midden en met de kring er rond deze kinderen proberen aangooien, tof!  Verder spelen we tussenstaandertje met bekertjes water en touwtje springen! De voormiddag vliegt om!

De namiddag hebben we besloten om naar huis te komen, we moeten immers om 17 u in de Pre-school zijn voor het optreden en we willen in de namiddag op het gemak douchen, kamer poetsen , …. We halen de speelschade voor de kinderen morgen dan wel in, want we gaan morgen uitzonderlijk op een zaterdag naar het stadion om spelletjes te spelen!

Maar we komen ’s middags aan bij Margaret en de deur is gewoon toe! Niemand te zien…. We bellen haar en sturen smsjes maar er komt niets aan… dan maar naar tante Lud voor een bord soep… de uren vliegen voorbij en nog steeds geen nieuws van Margaret. Daar gaan onze plannen van de namiddag :s. uiteindelijk moeten we ongewassen en in onze speelkleren naar het schoolfeest vertrekken! Echt balen, we moeten toch eens vragen achter een eigen huissleutel! Omdat mijn speelhemd echt wel vuil was én op niks trekt eigenlijk :), ga ik bij tante Lud in de kast op zoek naar een bloes om aan te doen… al een geluk dat daar geen foto’s van zijn maar we vertrekken tenminste min of meer zuiver naar het schoolfeest. Patrick, Stella en Futaba (kindje van de buren) gaan met ons mee.

Het is echt schattig! 120 kindjes die samen liedjes zingen, er zijn dans acts en amai die kleintjes leren hier echt al heel vroeg hoe ze met hun heupen moeten bewegen :). Verder zien we nog een ‘CHRISTMAS PLAY’ (omdat de scholen hier allemaal sluiten, doen ze hun kersttoneeltjes gewoon een maand op voorhand)

alle kindjes samen op het podium voordat ze er echt aan beginnen
Het was de moeite, we hebben genoten! Op het einde werd het wel een beetje langdradig met dat ze alle ‘afgestudeerde’ kleuters afzonderlijk afriepen! Elke kleuter kreeg een certificaat en de ouders gaven cadeautjes! Ofja, ze wilden gewoon zeker zijn dat alle andere aanwezigen gezien hadden dat ze een cadeautje hadden voor hun zoon of dochter, want ze namen het cadeau gewoon terug mee naar hun plaats. Heel vreemd! Hoe langer het duurde, hoe meer de drie musketiers die we mee hadden begonnen te zagen :). Het viel nog mee :) maar we waren toch allemaal blij toen het gedaan was en we thuis waren en vooral, iets konden eten !
Een leuke avond!


Zaterdag 27 november ’10        -    World Aids Day-Event

Aangezien de leerlingen volgende week naar huis zijn, wordt ook ‘World Aids Day’ hier wat vroeger gepland. Normaal is het ‘World Aids Day’ op 1 december maar hier wordt er dus vandaag een info dag georganiseerd. Ellyn (vrijwilligster van American Peace Corps) heeft het event georganiseerd en ons uitgenodigd om sport en spel te voorzien. Als we in het stadion aankomen is er al veel volk! Er zijn dans-acts, muzikale acts, … echt tof!
Achter op het plein staan dan de info standen waar zowel kinderen als volwassenen zich kunnen informeren over HIV-Aids én vooral: zich kunnen laten testen, de zgn. ‘VCT’ ‘Voluntary Counseling and Testing’! Wie zich laat testen krijgt een tombolalotje en kan dus iets winnen, zo proberen ze de mensen te stimuleren want heel veel kinderen en volwassenen hebben hier het HIV virus zonder het zelf te weten.


4 Amerikanen die een dansje doen om de VCT te promoten (Ellyn tweede van rechts)
We proberen wat spelletjes te spelen maar er zijn echt zoooveeeel kinderen! Zeker een 150-tal. Er hebben namelijk drie scholen mee gewerkt aan het event waaronder onze school. We halen het groot springtouw uit en spelen enkele kring spelen maar het is heel vermoeiend want ook deze kinderen blijven niet mooi in een rij staan (dan zien we al het verschil met de kinderen die we op school al hebben opgeleerd :) ) en ze spreken heel weinig Engels. Maar ze krijgen de tijd toch goed om. ’s Middags krijgen we als medewerkers nshima met kip en groenten geserveerd, lekker.

poging tot spel
Na de middag wordt er een heuse voetbalmatch georganiseerd tussen een lokale voetbal groep én een ploeg van kinderen uit de ‘aidsclub’ (die deze dag hebben voorbereid). Er werd doorheen de dag ook nog een netball (korfbal-achtig) competitie gehouden. Echt leuk om alle festiviteiten te zien, zo veel volk bij elkaar, groot en klein, de sfeer is goed en uiteindelijk zijn er zo ongeveer 150 mensen getest op aids, wat heel goed is! Tijdens de voetbalmatch leren we weer een paar nieuwe Amerikanen kennen en een Filippijnse missionaris die ook af en toe naar de school komt, gezellig!
Wat weer opvalt is, waar muziek is, daar zijn dansende Afrikanen :), tof!


We nemen een taxi naar huis, snelle douche want we worden vanavond nog ergens anders verwacht. De internationale school van Stella en Patrick heeft namelijk een fundraising dinner-dance gepland. De Duitse meisjes zijn ook daar dus het is gezellig tafelen! Eerst krijgen we acts van de kinderen te zien. Liedjes maar ook traditionele dans, heel mooi!



Vervolgens worden we uitgenodigd voor het buffet waarna nog wat acts volgen, de tombola trekking en een ‘mooiste traditionele kostuum’ verkiezing :). Heel leuke avond, maar toch vermoeiend om zo plots tot 11 u op stap te zijn, dat is een ritme wat we hier niet gewoon zijn!


Zondag 28 november ’10

Vroeg op, toch zeker voor een zondag! 8u: en start met de opruim! Aangezien we vrijdag namiddag niks hebben kunnen doen, moet onze zondagvoormiddag er aan geloven :s :). Amai amai, eerst alle rommel uit onze kamer, die toch echt wel te klein is voor al onze spullen. Vervolgens uitkeren, een hele zandbak kunnen we vullen :). Dweilen, ….
We gaan nog even langs de winkel en de voormiddag is om.
Het is heel heet weer, benauwd, maar de regen hangt alweer in de lucht. We wandelen naar tante Lud voor de lunch en erna werken we met z’n allen samen om Spot (één van de honden van tante Lud) te wassen. Uiteindelijk valt het nog mee en lukt het redelijk, daarna moet ook Ginger (het kleinste hondje) de waskom in :). Lassie, de grootste hond, is intussen nergens te bespeuren, bang dat hij ook een wasbeurt krijgt :).

Vervolgens is het de gewoonlijke zondagse blog-dag. We maken ook nog het programma voor volgende week. We gaan basketten want hebben tot onze grote verbazing eindelijk 4 basketballen gevonden! De halve stad voor afgezocht en vandaag lagen ze plots gewoon in de supermarkt, dus we kunnen deftig basketten volgende week, nu nog spelletjes uitkiezen en dan kunnen we er weer een week tegenaan.
De laatste schoolweek voor ons verlof staat al voor de deur!  En dat verlof staat ook al redelijk vol gepland met school-en andere activiteiten, we gaan ons zeker niet vervelen! Ondertussen zijn we ook al bijna twee maanden hier, de tijd vliegt nog altijd om!  Voordat we het goed en wel zullen doorhebben zitten we al in 2011!

That's all folks!

Heel veel groetjes!

Hanne & Mathijs

3 opmerkingen:

  1. Het is duidelijk dat jullie met jullie initiatief en inzet erin slagen een glimlach op het gezicht van vele jongeren en kinderen te toveren. Het lijdt geen twijfel ... jullie dragen een steentje bij aan een betere wereld !

    Doe zo voort !

    mama en papa zutendaal

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tof verslag! Toffe activiteiten, avonturen,.. met of zonder water.. ;-).

    Groetjes!
    Mariet

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Knap wat jullie daar verwezenlijken. Je kan de wereld misschien niet veranderen, maar ik ben zeker dat jullie de wereld van heel wat kinderen wel veranderen.
    Veel groeten
    Peter vL

    BeantwoordenVerwijderen