zondag 21 november 2010

Knutselen voor Kerstmis! (en sport :))

Maandag 15 november ’10

SPORTEN!!

Vandaag passeerden we eerst langs immigratie, om te vermijden dat we hier als illegalen verblijven :-). Uiteraard is onze ‘temporary permit’ nog niet klaar, maar we krijgen een maand verlenging dus zijn nog in orde tot 15 december, hopelijk is het dan klaar!
Vroeg op school, waar het best stil is. Grade 9 heeft in de voormiddag examens. Al snel verzamelen er heel wat kinderen rond ons en de sport van de week is Tennis. Of toch iets wat er op zou moeten lijken :)! we hebben namelijk 6 setjes van racketjes gekocht met een balletje en een pluimpje. Zo kunnen er twaalf kinderen tegelijkertijd spelen. Het zijn gel-balletjes, dus geen echte tennisbellen maar toch heel goed voor de hand-oog coördinatie een beetje op punt te brengen en gewoon heel fijn om te doen!

We starten met wat techniek: balletje in de lucht houden, balletje achter zich aan slepen, …

training!

Om verder te gaan met slagtechnieken. Één iemand gooit, de andere slaat terug in de armen… als we zien dat dit begint te lukken, mogen ze naar elkaar proberen te slaan. De balletjes vliegen alle kanten uit, maar het is echt tof! :)
per twee naar elkaar slaan (bleek voor sommigen toch moeilijker dan ze zelf dachten :))
 

De avond houden we verder rustig na een drukke dag! :)

Dinsdag 16 november ’10

KNUTSELEN!

’s Morgens lekkere pasta gekookt en groentjes gesneden en worst gebakken, om mee te nemen. ’s Middags lekker koude pasta , hmmmm!
Bijna nog Margaret haar zus in het huis opgesloten :), blijkbaar was zij ’s nachts aangekomen en is ze voor enkele dagen op bezoek.

Aangekomen op school, snel papieren halen in ons ‘materiaalkotje’. We trekken de eetzaal in waar we hopelijk goed kunnen knutselen. De nieuwsgierige kinderen staan al in de rij om binnen te mogen. We laten ze binnen en zetten ze allemaal bij elkaar. 5 kinderen per keer mogen er starten, moeilijk om ze uit te kiezen want ze zijn allemaal aan het drummen om te mogen beginnen knutselen. We maken vandaag een kerstboompje om op te hangen en een kerstkaartje.
Tafel één begint met de kerstboom te tekenen (we hebben op voorhand kartonnen kerstbomen gemaakt, dus ze moeten maar gewoon over tekenen).


Als iedereen klaar is schuiven ze door naar tafel twee, daar moeten ze van het groene papiertje de kerstboom uitknippen. Moeilijk zo blijkt voor velen! Een schaar vasthouden en knutselen, dat doen ze duidelijk niet elke dag, dus we helpen zo goed als we kunnen.


De laatste tafel mag de kerstboompjes inkleuren met wasco’s.


En uiteindelijk mogen ze groepje per groepje op de foto met hun geknutselde boompjes.


En fier dat ze zijn op hun creatie die ze zelf mee naar hun kamer mogen nemen :).

de afgewerkte kerstboompjes en kaartjes

Een leuke voormiddag maar heel intensief voor ons, we hebben zo’n 40 kinderen geholpen! Elke tafel had controle nodig en de knip en teken tafels hadden vooral veel hulp nodig én dan moesten we de wachtende kinderen op hun plaats houden. Hard doorgewerkt en net op tijd klaar (om 13u, is het etenstijd).
Intensief maar zeker de moeite waard om de kinderen zo fier te zien en hen te leren wat het is om echt te knutselen!!!

In de namiddag spelen we nog vlaggenroof en dikke Berta, maar dat laatste wordt als maar ruwer gespeeld dus misschien moeten we dat niet meer zo vaak spelen :). Als we willen vertrekken lopen we Mr. Mwale tegen het lijf. Hij had ons ’s middags onze 5de les sign language moeten geven maar was nergens te bespeuren. Hij stelt dan maar voor om nu nog les te doen. Dus onze 5de les nog snel gehad, weer 40 begrippen, we leren veel bij en het wordt elke les moeilijker maar het is echt interessant! Weer studeer materiaal voor het weekend!

We eindigen de dag uiteraard met een candlelight dinner :). De stroom is weer maar eens verdwenen :). Maar we worden het best gewoon! Het water probleem is een andere zaak, dat is echt vervelend. Bij onze Gastvrouw Margaret hebben we nog wel water uit de kraan maar bij tante Lud is er al meer als een week niks! Dus emmers uit de waterput halen en dan daar alles mee doen. Het gaat wel hoor, maar het is een heel gedoe, toch een Luxe , zo een constante watertoevoer zoals we die thuis hebben!


Woensdag 17 november ’10

SPORTEN!

Weer sport vandaag, de sport van de week is zoals jullie al konden lezen Tennis! In de voormiddag hebben we veel volk en we beginnen weer met wat trainingsoefeningen en eindigen met naar elkaar slaan. Tof!

het groepje tennissers van de voormiddag!

’s Middags vertellen de kinderen ons dat ze in de namiddag test hebben…. Alle ‘grades’ hebben examen in de namiddag… dus we starten in de namiddag met 3 jongeren. Fijn, zo rustig :), toch komen er snel 6 kinderen bij… hun leerkracht voor de test is er niet … dus ze hebben geen test vandaag. Vreemd! En uiteraard is er verder niemand die studeert :).

Rustige namiddag dus. We eindigen met nog te gaan kijken bij Ellen (Peace Corps). Ze heeft een ‘club’ met kinderen van Grade 5 en ouder en ze bereiden hun sketchkes voor die ze gaan doen op 27 november. Dan doen ze hier in het stadion een grote actie dag rond AIDS, het is namelijk op 3 december Wereld AIDS dag! Maar omdat de kinderen hier vanaf begin december naar huis beginnen gaan (ze hebben een maand vakantie en verlaten dan dus het internaat), doen ze de actiedag hier iets vroeger. Wij gaan die zaterdag ook in het stadion met alle aanwezigen spelletjes spelen en een voetbalmatch organiseren/leiden.

Nu gingen we dus kijken en de sketchkes waren echt grappig! Dansjes, liedjes, toneeltjes over AIDS. Veel in het bemba maar de leerkrachten vertaalden voor ons :). Benieuwd wat het gaat geven op de 27ste!


Donderdag 18 november ’10

KNUTSELEN!

Eens op school aangekomen, verzamelen we onze knutselmaterialen. Vandaag maken we een kerstman! (we hadden van Stella een voorbeeld gekregen en dat gaan we met de kinderen proberen na te maken :)).

We palmen de eetzaal weer in en hoppa! Iedereen bij elkaar en we nemen er telkens vijf kinderen uit. Ze kennen het doorgeef systeem dus we hopen dat het elke keer met knutselen rustiger wordt :). Iedereen krijgt de kans om iets te maken, ze moeten gewoon geduld oefenen want het kan nu éénmaal niet allemaal tegelijk. Verschillende tafels en ze kunnen starten. Het tekenen gaat, het knippen is moeilijk en er is dus weer veel assistentie nodig en het kleuren gaat als vanzelf. 

de kerstman-mal overtekenen op papier
De afwerking bij dit knutselwerk is wel heel vervelend! En we kunnen er niet met twee aan werken, want iemand moet de andere drie tafels én de wachtende kinderen in t oog houden en helpen. Dus Mathijs doet de afwerking (draadjes voor de neus, ogen en om de kerstman op te hangen bevestigen.) en Hanne helpt de rest van de kinderen.



We worden om 13 u uit de eetzaal gezet. Iedereen is klaar met knippen en kleuren maar de afwerking moet nog gebeuren van zo’n 20-tal kinderen. We zetten ons buiten op een bankje en doen door tot 14u. Dan hebben de kinderen test…. En dus beloven we nog een 5-tal overgebleven werkjes morgen af te maken (als ze er zelf achter vragen! Want er zijn ook enkele kerstmannen bij ons blijven liggen, maar we weten niet van welke kinderen).

Een lange en heel vermoeiende voormiddag! Weer zeker 40 kinderen geholpen en zelfs enkele grotere deden mee. Ze dachten wel alle wachtende kinderen voorbij te steken, maar dat viel tegen als we ze terug op hun plaats zetten :-). Ze moeten leren wachten, net als de rest :) maar het hield hen niet tegen om deel te nemen, dus dat is een goed teken!

We eten onze boterhammetjes op en babbelen nog wat met een oudere leerling die in de voormiddag al test had gehad. Hij kan heel goed liplezen en is dus de ideale sign language leerkracht! Hij geeft ons nog een half uurtje les, tof! Zo leren we des te sneller bij uiteraard! Op het einde waren we al zo goed als een echt gesprek aan het voeren (al ging het nog traag natuurlijk, maar het is een goed begin! :))


Vrijdag 19 november ’10

SPEL!

We hebben veel gesport en geknutseld deze week, dus is het fijn om nog eens echt te spelen. We beginnen met estafetten (Bal doorgeven, balletje met racket in de lucht houden, hinkelen, bal tussen de kniën, ….) echt tof ! Na 6 rondes houden we een korte pauze. Er is geen water dus de kinderen kunnen niets drinken :s , maar ze zijn precies nog niet moe! Terwijl wij in de schaduw even bekomen, starten zij zelf een spel. Ze spelen met de bal een spel meisjes tegen jongens, de bal zo lang mogelijk in het team houden. Tof dat iedereen mee speelt en dat ze spontaan een spel beginnen! Maar we zien al dat het na een kwartiertje ruwer en ruwer wordt en wanneer het op rugby begint te lijken, grijpen we toch maar in en starten zelf een spel. Het is lang geleden dus we doen nog eens zakdoekleggen. Intussen wordt de lucht boven ons hoofd als maar grijzer en de donder komt dichterbij…. Rennen!!! 

Allemaal onder het afdak…. Daar spelen we nog wat met de bal en voor we het weten is het etenstijd. In de namiddag zijn er weer testen maar er staat toch een hele hoop kinderen aan onze bank…vreemd. We vragen wat rond en een andere leerkracht weet ons te zeggen dat de leerkracht van de kinderen niet is komen opdagen en de testen liggen ook niet op school dus dan hebben ze maandag hun test Engels ipv vandaag. VREEEMD!!! = helaas wel typisch Afrika. We halen dan maar het lange springkoord uit en doen nog wat touwtje springen met de kinderen die geen test hebben. Maar weer is de regen spelbreker! We vluchten onder het afdak en tijdens het wachten op een regenpauze, komen we onze nieuwe sing language leerkracht tegen :). Zijn naam is trouwens ‘Innocent’ grappig he !? Maar een vaak voorkomende naam hier. Hij babbelt weer een dik half uur met ons en hopelijk blijft er nog wat van hangen, want we hebben weer veel bijgeleerd! Tof!

We fietsen tussen de regenbuien naar huis en hebben het geluk niet echt nat te worden. Het is wel best koud en de zand-/rotswegen die we altijd nemen zijn al bijna riviertjes geworden. Dat belooft voor de komende weken, het wordt tijd om ons regenpak mee te nemen! :-).

Rustige avond….. Rustig weekend voor de boeg!


Zaterdag 20 november ’10

Zaterdagmorgen, zoals onze gewoonte begint te worden, op tijd opstaan om te gaan shoppen! We hebben niet zoveel nodig deze keer, dus het duurt niet zo lang.  We gaan op zoek naar een DVD om onze foto’s op te branden als back-up, passeren langs een winkeltje waar ze foto’s afdrukken (we willen wat foto’s afdrukken om op school op te hangen, maar een man vertelt ons dat de kans 50-50 is dat de eigenaar komt opdagen, juist ja… :)), en als eindstation de Shoprite waar we een lift krijgen van Lud terug naar huis.  De rest van de voormiddag en namiddag houden we rustig, speelt Mathijs zowaar meer dan ’n uur met de lego :) en om 17u vertrekken we met iedereen en Reinar richting Judith.  We zijn uitgenodigd voor het avondeten bij haar en haar man, Anders (ook ’n Deen), thuis.  Het eten was overheerlijk, en het was heel gezellig (met af en toe een onderbreking door veel te veel kevers, of harige rupsen die een voorkeur hadden voor Lud haar schoot :))!  ’s Avonds net als we terug thuis waren brak er ook een serieuze onweersbui los, en we hadden natuurlijk niet bepaald regenkledij bij om terug naar Margaret te wandelen, maar we zijn er toch droog geraakt!


Zondag 21 november ‘10

Zondagmorgen om 8u opgestaan om Ellyn (van het Peace Corps) te gaan bezoeken in haar dorp.  We springen op onze fiets en de lucht voelt best koud aan door de regen van gisterenavond!  Het kost ons ongeveer 40 minuten om tot bij Ellyn te raken.  Ze woont in een dorp even buiten Kasama op de weg die we ook nemen om naar de school te gaan, maar het is nog niet een dorp zoals je verder in de ‘bush’ vindt.  De huizen staan nog dicht bij elkaar, er komen nog wel regelmatig auto’s langs, dus het is nog redelijk dicht bevolkt.  Ellyn woont in een hut/huis waar blijkbaar een aantal Peace Corps leden nog wel jaloers op zijn, omdat het best nog groot is!  We babbelen een uurtje of 2 en fietsen dan terug richting Lud voor het middageten.  We nemen een andere route, ’n beetje een binnenweg, misschien wel ietsje korter, dus nog eens bekijken of we die nog eens nemen!
Na het middageten zitten we een beetje in de zetel, en beslissen dan plots om naar Kasembo Farm te rijden om te gaan zwemmen! Het weer was vandaag best goed, dus het zwemmen deed ook wel deugd! ’s Avonds eten we pannenkoeken (lekker!) en kijken we een beetje tv!

Morgen spelen we weer baseball op school (na aanhoudend vragen van de kinderen :)).  Hopelijk zit het weer een beetje mee, en dan wordt het sowieso weer een leuke dag!

Tot de volgende!
Hanne & Mathijs

3 opmerkingen:

  1. Hanne en Mathijs
    Zutendaal,11.56uur,6.5°c,bewolkt,regenachtig,
    in de Ardennen de eerste sneeuw(z'n wit spul uit
    de lucht)ook de eerste kraanvogels op weg naar
    het zuiden gezien.Mathijs ben je al beter?
    en was het een griepje?aan de foto's te zien ben
    je al nauwelijks te onderscheiden van de Zambianen(grapje)Veel groeten Tilla&Arnold.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha ha hanne knippen ?? ;o) Prikballon met Hanne en Mathijs :o)! Have fun!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hanne!
    Jullie doen dat precies wel goed daar, echt sjiek wat jullie daar allemaal met die kinderen realiseren! Ik zou zeggen: doe zo verder :-).
    Ik ben ondertussen vooral lesjes aan het voorbereiden, aan het geven en over aan het reflecteren! Jaja, Marijke is volop stage aan het geven in het 4e en 5e jaar humane wetenschappen en vindt het tot hier toe best nog wel fijn :-). Geniet er nog van ginder!
    x

    BeantwoordenVerwijderen