zondag 14 november 2010

Week 6 in het Zuiden!

Hoi allemaal! Weer even een klein verslagje van de voorbije week! Enjoy! :-)

Woensdag 12 november ’10

We hebben weer twee nieuwe spelletjes aangeleerd vandaag! Dokter knobbel en inbrekertje! Dokter knobbel ging eerst niet zo vlot, maar ze snappen het na een tijdje toch goed! De ene kan het beter dan de andere…. Het inzicht om de knoop uit elkaar te halen is bij de ene al wat beter dan bij de andere maar ze vinden het heel fijn om te spelen! Het is ook nog eens een rustiger spel… wat we in de schaduw kunnen doen!

De knoop bij dokter Knobbel (en Hanne die mee probeert te denken, let op de bedenkelijke blik :))

Inbrekertje snappen ze heel snel en het wordt onmiddellijk met volle inzet gespeeld wat al snel resulteert in een paar valpartijen en een kindje met een hoofdwondje :-). Snel afwassen en terug mee spelen :-).

Tijdens de middag krijgen we onze 4de les gebarentaal, moeilijk!!!!! Dat wordt oefenen dit weekend (maandag volgende les). We kennen intussen ongeveer 140 gebaren maar hebben wel de indruk dat de kinderen zelf sommige gebaren niet kennen of verkeerd uitvoeren… mja, we leren bij en de communicatie gaat steeds beter!

We spelen nog enkele spelletjes in de namiddag en hebben dan een afspraak met de directeur van de school. We leggen in een kleine vergadering aan de directeur en enkele leerkrachten ons projectenplan uit, zoals we dat ook eerder bij de Rotary deden. Morgen gaan we bijvoorbeeld al langs Mr. Patel, één van Rotary-leden die ons helpt met één project, namelijk: het ophalen en herstellen van oude rolstoelen aanwezig in de school zodat de oude rommel wordt opgeruimd en goede rolstoelen in de plaats kunnen komen! Na de vergadering pakken we onze spullen en fietsen we naar huis.


Donderdag 11 november ’10 – Wapenstilstand …

… Maar geen vrije dag voor ons! ’s Morgens passeren we aan het tankstation want Mr. Patel, een lid van de Rotary, wil ons spreken in verband met één van de projecten die we op de school willen doen nl. oude rolstoelen op de school ophalen en laten maken wat nog gemaakt kan en de rest weggooien! Zodat het rommellokaal op de school wordt opgeruimd én zodat de kinderen nog iets hebben aan de rolstoelen die op school aanwezig zijn!
Mr. Patel is heel vriendelijk en wil morgen de rolstoelen al ophalen, super!

We zoeken in het centrum nog even naar een basketbal maar dat blijkt hier nergens te koop… dan maar basketten met één basketbal vandaag.

Als we arriveren op school lopen we onmiddellijk de directeur tegen het lijf. We krijgen de sleutel van het fysiolokaal en het rommelkot vol oude rolstoelen. Dus maar eerst rolstoelen uit sorteren, amai en dat is nodig!


Alle oude rolstoelen zijn gewoon op elkaar gegooid! We halen één voor één de rolstoelen en rolwagentjes buiten en sorteren ze in drie groepen. Één groep: deze zijn nog in redelijke staat en kunnen zeker gemaakt worden. Één groep: deze bevatten nog goede reserve onderdelen voor een andere rolstoel maar zijn zelf te kapot om nog te maken en een laatste groep: oud en versleten :-).


Het sorteren kost ons redelijk wat tijd en uiteindelijk is het dan ook half 12 als we beginnen spelen. Geen tijd meer voor basketbal in de voormiddag dus spelen we wat kleine spelletjes zoals dokter knobbel en vlaggenroof. Tijdens de middag horen we dat er een kleine crisis is op school. Er is een stroomtransformator stuk en daardoor is er geen stroom en vooral: geen water (want het water wordt opgepompt door pompen die op stroom werken). Dus wanneer we terug willen beginnen spelen zijn alle kinderen verdwenen. Iedereen loopt met een emmer/kom/fles riching waterput, dus we gaan zelf ook een kijkje nemen. Na een half uurtje komt iedereen met een emmer terug richting school en kunnen we nog een klein uurtje spelletjes spelen. Tegen iets na drie komen ze plots zeggen dat alle kinderen naar de mis moeten. Blijkbaar is er een kleine dienst die georganiseerd wordt in de eetzaal… dus we stoppen ons spel eerder en nemen ook een kijkje in de mis.


Er is een koortje (van school zelf, geen uniformen ofzo…) en er is een doventolk. Verder is de mis voor ons niet echt interessant aangezien alles in Bemba wordt gedaan. Dus we sluipen iets eerder de eetzaal uit en zetten onze terugweg in.
Het basketballen is er niet van gekomen vandaag, de omstandigheden lieten het niet echt toe :-), maar de kinderen hebben zich toch geamuseerd vandaag!

Ook ‘thuis’ is er nog steeds waterschaarste, dus we zijn al blij als we ons met een mini straaltje koud water kunnen afspoelen. Bij Margaret (onze gastvrouw) komt er nog een beetje uit de kraan, bij tante Lud is het emmers uit de grote waterput halen… en met emmers de wc doorspoelen en de afwasbak vullen. Niet zo praktisch maar ja :-), hopelijk komt er binnenkort wat water binnen via de leidingen, al hebben we gehoord dat dat nog wel twee weken kan duren en we zitten ondertussen toch al een dag of 4 zonder nieuw water! Maar we redden ons nog prima! :-)


Vrijdag 12 november ’10

De wekker gaat om 5u45, auw!
We maken ons klaar en fietsen naar het tankstation waar er voor ons een chauffeur en best nog een grote vrachtwagen klaar staat. We gaan naar de school en met de hulp van de leerlingen is de vrachtwagen snel volgeladen! (de opdeling tussen goede en slechte rolstoelen is wel weg omdat iedereen de rolstoelen er maar op gooide zonder op ons te wachten, dus we zullen terug moeten sorteren bij het uitladen!)


De vrachtwagen met alle rolstoelen, krukken en looprekjes erop!
We rijden een dik half uur richting suikerplantage.
En waaaw! Hoe groot is dat! Een echte fabriek met grote velden suikerbiet in the middle of nowhere! Mr.Mwale, de leerkracht van Chileshe Chepela die mee is, trekt samen met ons zijn ogen open. We laden de rolstoelen uit in een klein lokaaltje en trachten terug netjes te sorteren welke rolstoelen nog goed zijn en welke enkel voor reserve onderdelen dienen. (Uiteindelijk tellen we 40 krukken die gemaakt moeten worden, 13 rolstoelen en ongeveer 17 looprekjes)

Eens dat achter de rug is vragen we of er nog tijd is voor een rondleiding in de fabriek en jawel hoor, we krijgen uitleg van één van de werkers. De fabriek ziet er uit als een afgedankte fabriek bij ons :-), maar het productieproces is best sjiek! Ze herbruiken hun water en stoom, ze creëren gedeeltelijk hun eigen elektriciteit en met het afval van de suikerbieten en de blaren van het veld, stoken ze hun oven (eigen brandstof). We zijn onder de indruk :-).


De installatie waar de 'juice' die van de suikerbieten komt verwerkt wordt tot suiker.

Veeeeeeeeel zakken suiker!

De chauffeur moet door dus snel snel terug in de vrachtwagen richting de school. We spelen nog wat spelletjes en dan is het lunchtijd. De hele namiddag is gevuld met het spel ‘dikke berta’. Ze vinden het geweldig maar doordat ze het spel goed kennen, wordt het ook als maar ruwer gespeeld, wat wel eens tot ongelukjes leidt :-). Maar ja :-), ze gaan er helemaal in op en amuseren zich goed!
’s Avonds proberen we een gezelschap uit ‘Bogle Boom’. Fijn, maar spijtig dat we het niet met de kinderen kunnen spelen, het is namelijk gebaseerd op de Nederlandse taal :-). Nog twee spelletjes over om uit te proberen….


Weekend (zaterdag 13 en zondag 14 november)

Zoals altijd de laatste tijd is het weekend vooral bedoeld als rustmoment :-). Zaterdagvoormiddag is onze vaste inkopendag. Supermarkt voor een kleine eetvoorraad, maar ook scharen en ander knutselmateriaal voor volgende week op school worden aangeschaft. We gaan ook nog op zoek naar basketballen, want de school kan er toch wel twee of drie extra gebruiken. Maar tot voorlopig niets te vinden. Ze zijn hier al eigenaar van een ‘sports(wear)shop’ als ze één voetbalbloesje of één netbal verkopen… we worden van het ene kleine winkeltje naar het andere gestuurd maar hebben nog geen basketbal gevonden.

In de namiddag maken we een voorbeeld van een kerstkaart zodat het knutselen hopelijk een beetje vlot verloopt volgende week. Om 16u maken we samen met Stella en Patrick een wandeling richting spoor. We zijn nog net op tijd om de trein te zien passeren. (Toch vreemd dat we hier op onze reis van vorig jaar 52 uur hebben opgezeten!). We maken wat foto’s van passerende Afrikanen en net als we een foto van ons laten maken, begint het te regenen!




Hollen terug naar huis! Net terug voor de echte stortbui los barst! Het regenseizoen is begonnen (maar daar weten jullie in België momenteel ook alles van :-) , BVN nieuws he). De regen is hevig en houdt toch wel twee uur aan. Alles koelt zalig af!

Patrick en Stella vieren het begin van het regenseizoen!

Op zondag slapen we uit, tot 10u, dat is hier dus echt wel heeeeeel lang! Een beetje opruimen en richting tante Lud, waar we een dagje relaxen, de blog schrijven en een spel-programma opstellen voor volgende week (tennis zal het worden)!


Dag vriendjes, dag vriendinnetjes,
Dat was het dan al weer,
Dag vriendjes, dag vriendinnetjes,
Tot de volgende keer maar weer  :-) !!

Hanne en Mathijs !

1 opmerking:

  1. hallo allebei,
    Ik sta ervan te kijken wat jullie toch iedere dag weer meemaken .
    Als je hier zo een berg rolstoelen tegenkwam belde je de ijzerman op en liet je het wegbrengen,
    maar je ziet wat er nog allemaal mee gedaan kan worden.
    Het weer hier in Belgie trekt nergens op , al is het nu een beetje droger.
    Wij hebben hier veel te veel water en jullie hebben er te kort, het is toch allemaal niet eerlijk verdeeld he.
    Gisteren heb ik nonkel Eddy nog in de hubo gezien en bruin dat hij was , om jaloers op te worden; maar dat hoeven jullie waarschijnlijk niet te zijn want aan zon zullen Jullie daar wel geen gebrek hebben.
    Zo tot de volgende, blijf voorzichtig en leuke foto's trouwens
    doei carla

    BeantwoordenVerwijderen