zondag 19 juni 2011

Skoebidoebidoe en poging tot spiderman!

Hoi allemaal! 
Hier weer een verslagje van onze voorbije week!  Veel leesplezier!


Maandag 13/06/11

Een beetje een chaotische start van de week, toch wel.  Eerst proberen we aan vet te raken om onze kogellagers van de schommels in te vetten, wat na een heel deel doorverwijzingen dan toch niet lukt.  Morgen nog maar eens proberen iemand vast te krijgen die wel iets weet!
Dan was er op school een groep van het Ministerie van Gezondheid om een ‘health talk’ te geven waarbij alle kinderen aanwezig moesten zijn.  Een heel deel tips (veel handen wassen, snel naar dokter als je denkt dat je malaria hebt, water koken voor het te drinken,…) en erna kregen een heel deel kinderen nog ontwormingspillen en een deel ook nog wat spuiten en er werden enkele tests afgenomen. Een heleboel op en af geloop van de verschillende groepen, en in de namiddag was het nog niet heel rustig. Dus maar een voetbal en volleybal uitgehaald zodat we de kinderen nog konden plezieren met een voetbalmatchke en de ouderen met wat volleybal. 
We proberen ook een beetje toezicht te houden op de schommels.  Ze zijn nog steeds heel populair, maar vooral op de bank-schommel zitten vaak te veel kinderen en ze schommelen veel te wild.  We hopen dat de constructie (die de school met vorige steun zelf heeft laten maken, en niet bepaald goed gemaakt is…) toch stand houdt!

De avond houden we rustig, koken, beetje poetsen en met alle lichten nog aan in slaap vallen, goed bezig! :)


Dinsdag 14/06/11

In de voormiddag weer op zoek naar de vet-man op school.  We vinden Mr. Mwale en wat blijkt: hij had het al mooi klaargelegd in ons materiaalkot en ook het las-machien al weggehaald!  Mooi mooi, ze leren het nog!  We draaien de haak in om onze klimladder aan op te hangen, en daarmee is het speeltuintje helemaal af!

De schommels zijn altijd in gebruik!


Voor de rest van de voormiddag spelen we weer een matchke voetbal en houdt Hanne een ‘social talk’ met een van de leerkrachten die alles te weten wil komen over België :).

In de namiddag stond atletiek op het programma!  Ver gooien met een sterke Shadrick en Stephen.  Spurten waarin Gift dan weer het beste was, en erna nog verspringen.  Dat bleek al niet zo evident, want door de droogte is het zand keihard geworden en deed het soms toch pijn aan de voeten en knieën!  Maar ze maken er toch nog twee rondjes van!

Ver gooien met een tennisbal. We worden verrast door de kracht van de allerkleinsten,
Shadrick en Stephen (derde laatste en  voorlaatse in de rij) steken iedereen voorbij!

De meisjes staan klaar voor de spurt.

Erna nemen we nog een groepsfoto met de timer omdat we gezien hebben dat we met ons twee eigenlijk helemaal niet zoveel samen met de kinderen op de foto staan.  Ik zet de camera klaar met de timer, druk op het knopje en loop naar de groep die klaarstaat.  Verwondering alom, want hoe kan dat ding nu zelf een foto maken??? Ze zien het rode lampje knipperen en even later… FLITS!  Ze werden helemaal gek!!! Nooit gezien, maar echt zo geweldig! En erna maar uitleggen aan iedereen die ze tegenkwamen, dat het fototoestel zelf de foto trok :)!  Hieronder alleszins het resultaat!

Lachen naar de camera!

Een geslaagde dag!


Woensdag 15/06/11

In de voormiddag spelen we weer een beetje voetbal omdat er altijd maar weinig kindjes zijn en we dus niet echt een spel kunnen spelen. 
In de namiddag wilden we estafette spelen, maar het is ook onderhouds-/poetsdag dus veel kindjes moeten werken.  We spelen dan nog maar wat voetbal en babbelen nog wat!

We gaan ook ietsje vroeger door op school om nog even op ‘Location Market’ langs te gaan.  We hadden daar nog een leuke chitenge zien hangen, maar toen mama en papa hier waren vroegen ze plots veel te veel.  Nu kwamen we daar en de prijs was weer normaal.  Wat toeristen in uw gezelschap al niet kunnen doen aan de prijs eh! :)

’s Avonds zitten we rustig in de zetel als Mario ons plots komt roepen om mee naar buiten te komen.  Het was vanavond een maan eclips! Ik weet niet of het in België ook duidelijk te zien was, maar hier was het alleszins een open hemel en we hebben toch een hele tijd buiten gestaan met de verrekijkers om dit verschijnsel te bewonderen!  (jammer genoeg hadden we ons goed fototoestel niet mee om er ook een fotootje van te trekken!)


Donderdag 16/06/11

Naar goede gewoonte: knutseldag!  We herhalen nog eens de skoebidoe van een tijdje terug.  Ons plan was om de kinderen te laten beginnen en dan een film op te zetten zodat ze voor de tv konden skoebidoeën :)  De meesten kenden de techniek al van vorige keer, dus dat zou moeten lukken!  De eerste 40 minuten van de film gingen dan ook heel vlot, maar toen was de batterij plat en bij gebrek aan stroom was er geen film meer… jammer! 

Spidernan en skoebidoe.


Dus werken de kindjes maar door aan hun skoebidoe!  Ze kunnen het echt nog wel redelijk, maar voor sommigen gaat het niet snel genoeg, hun geduld is snel op maar stiekem willen ze toch ook dat hun skoebidoe af geraakt. Ze komen dan maar bij ons zagen… soms lukt het om enkele steekjes te doen en de kinderen terug op weg te zetten en te motiveren om hun skoebidoe zelf af te maken maar anderen zijn gewoon te lui… :).

In de namiddag is er nog steeds geen stroom dus hebben we al maar beloofd om het volgende week nog eens te proberen. Verder was het nog een rustige en gezellige namiddag, waarin er veel skoebidoes gemaakt werden.  In totaal hebben we er zo’n 115 laten maken!  In de namiddag waren er een heel deel grote jongens die er ook eentje wilden maken en surprise surprise, ze kiezen allemaal voor roze :)  ondertussen wordt er wat gebabbeld en zelfs gedanst! Heel leuk en relaxt!

Ook de grote jongens ontdekken de skoebidoedraad!


Nu is alle skoebidoe zo goed als op.  We hebben niet meer genoeg voor de kinderen van onze school, dus misschien schenken we de resterende draden wel aan de Internationale school (waar Stella en Patrick naar school gaan) waarvoor het wel nog genoeg is. Zo beleven er hopelijk nog heel wat kinderen plezier aan!


Vrijdag 17/06/11

In de voormiddag werd er vandaag door de leerkrachten een quiz georganiseerd.  Vermits alle kinderen in de eetzaal zitten beslissen wij ook maar de quiz te gaan volgen.  Het zijn telkens twee groepen die het tegen elkaar opnemen, en al de rest moet wachten.  Niet zo heel erg goed, omdat het voor de wachtende kinderen best saai moest zijn!  En voor de doven best inspannend om continu op te letten en proberen de gebarentaal op te vangen.  Bij het wisselen van de groepen was het telkens een beetje chaos, maar uiteindelijk verliep het nog wel redelijk.  

Veel volk zit te wachten en te kijken, om dan uiteindelijk zelf even aan de quiz te mogen mee doen.


Het was gewoon al goed om te zien dat er van de leerkrachten uit ook een initiatief kwam om eens iets anders te doen voor de kinderen!  Ergens vonden we het ook jammer dat de leerkrachten ons niet gevraagd hadden om te helpen, dan hadden we nog extra ideeën kunnen geven en eventueel fouten kunnen vermijden. (zoals er een vraag was: ‘Wat is de naam van de aardbeving die een tijdje geleden Japan trof?’  Het antwoord volgens de leerkrachten: ‘Tsunami!’ (en geen een van die kiekens die dus eigenlijk weet wat een tsunami is…???!!!).

Maar goed, over twee weken zou er nog eens een quiz worden gehouden, dan misschien met andere groepjes die meedoen.  We zullen zien! :)

In de namiddag stond er normaal weer estafette op het programma, maar na het eten was er zo goed als niemand te bespeuren.  We beslissen om dan nog eens wat kringspelen te beginnen en te zien of er meer volk op afkomt.  En ja hoor, al snel verzamelen we zo’n 22 kinderen!  We spelen tussenstaandertje, zakdoekleggen en Lucky Luke. Het afsluitende spel mogen ze zelf kiezen en surpise, surprise… ze kiezen voor Dikke Berta! Lekker ruw, echt iets voor de jongens al doen de meisjes ook goed mee! Ze gaan er helemaal voor, zodat er altijd wel gewonde vallen :d. Maar geen nood, de kinderen hier kunnen wel tegen een stootje en zijn ook snel weer op de been, om zich vervolgens weer volledig in het spel te smijten!


Lucky Luke ... wie schiet er raak en is er sneller dan zijn schaduw? :)



Nog eens een echte spelnamiddag, wat toch al even geleden was na al het geregel voor het speeltuintje!  Dus we vonden het allebei een leuke (en ook vermoeiende) namiddag!  Tijd voor het weekend! :)


Zaterdag 18/06/11

Vandaag stond er iets speciaals op het programma. We gingen met tante Lud en de hele familie naar de suikerplantage, waar er een heel grote dam is aangelegd. Aan het rustige mooie, grote meer van de dam hadden we afgesproken met verschillende families (vooral missionarissen die in de omstreken wonen) om afscheid te nemen van de Vedders (Duitse missionarissen familie).

Hun tijd in Afrika zit er na 10 jaar op en ze verhuizen over 2 weken terug naar Duitsland…voorgoed! Het was een heel leuke namiddag, er werd gezwommen, gevolleybald, gebabbeld. En uiteraard was er picknick en taart. Om de dag af te sluiten werd er nog een lied gezongen voor de Vedders. Het was best wel een beetje emotioneel. Na 10 jaar Afrika (waaronder het grootste deel in Zambia) terug verhuizen naar Duitsland, het is toch niet zo vanzelfsprekend. Ze hebben ook vier kinderen (de oudste 16, de jongste 8) dus ook voor hun zal het leven in Duitsland aanpassen zijn, maar de namiddag was zeker geslaagd, een mooi afscheid!

Voor zondag hebben we zoals gewoonlijk niets gepland, zondag is rustdag :). Al moeten we nog wel inkopen doen en zorgen dat dit verslag weer online geraakt! We willen volgende week met de kinderen ook onze België – Zambia – quiz doen en daar is nog wel wat werk aan, dus we weten wel weer wat te doen.

Het weekend is zo weer om!

Tot volgende week!

Mathijs en Hanne





Project mogelijk gemaakt door steun van 'European Voluntary Service'




Geen opmerkingen:

Een reactie posten