maandag 13 juni 2011

Het leek wel kerstmis voor de kinderen!

Hallo allemaal,

Weer een week die werkelijk voorbij gevlogen is! Het was een week met veel geregel en gedoe, dus er werd niet altijd evenveel gespeeld, MAAR het speeltuintje is wel volledig af! Verder kregen we op school nog bezoek van een groep Ieren, dus de kinderen werden toch echt wel verwend deze week met veel aandacht, veel cadeautjes en twee nieuwe schommels.
Het was dus zeker wel een leuke week, geniet van het verslag!



Maandag 6/06/11

De dag begon een beetje moeizaam, mijn voorband was nog maar eens plat en dus vonden we het toch tijd om deze eerst te laten maken :-). Eerst dus langs de ‘fietsenmakers’, aangezien we toch al vertraging hadden opgelopen en er in de voormiddag zo weinig kinderen zijn,stopten we onderweg bij een schooltje bij ons in de buurt. Dit schooltje heeft de grootste speeltuin die we tot nu toe gezien hebben in en rond Kasama. De schommels en dergelijke zien er heel leuk uit en dus zijn we daar even gaan informeren naar de persoon die hun speeltuintje heeft gemaakt.

Vervolgens in ‘’t stad’ maar op zoek naar die bewuste lasser en hij is zo vriendelijk onmiddellijk met ons mee te fietsen naar onze school om te zien wat er van hem verwacht wordt J. We spreken een prijs af en voilà op woensdag kan hij onze schommels komen maken, we zijn benieuwd!

Zo was de voormiddag snel om, we hebben dus niet echt gespeeld maar het is natuurlijk ook belangrijk dat het speeltuintje af geraakt hé!

In de namiddag werd er nog ‘dikke berta’ gespeeld met de grotere jongens en Mathijs zijn t-shirt moest er aan geloven :d. Zijn mouw er zo goed als vanaf gescheurd en de kinderen maar lachen :). Verder gingen we nog kijken op ons speelveld, de kinderen zijn er aan het oefenen voor een scholen competitiedag op 24 en 25 juni. Voetbal, netbal en atletiek. Het veld wordt dus nog steeds goed gebruikt!

Toen we net naar huis wilden gaan, werd het speelveld plotseling overspoeld met blanken en alle kinderen stormden als gek op hen af :d. Een groep Ierse leerlingen met 3 leerkrachten zijn momenteel voor hun derde week in Kasama. Hun school onderneemt elke 2 jaar deze reis om te komen helpen op Chifwani School, een andere school in Kasama die gerund wordt door een Ierse broeder. Ze helpen hier dan met het verven van lokalen en dergelijke en na hun werkdag bezoeken ze andere scholen. Een heel vriendelijke bende! De kinderen vonden de aandacht geweldig en na een babbel met de Ieren zijn we dan ook maar vertrokken.




Dinsdag 07/11/11

De voormiddag passeerde vrij rustig op school. We hadden niet zo veel kindjes en dus hebben we nog geprobeerd om de oude haken van ons schommel frame er uit te draaien zodat de lasser woensdag onmiddellijk aan zijn werk kan beginnen. De haken zaten echter vastgeroest en dus hadden we 4 sterke jongens en toch nog wel een dik half uur nodig om alle haken er uit te krijgen :).

In de namiddag kwamen de kinderen vragen om nog eens 123 Freeze (bij ons 123 piano) te spelen en dus heb ik met een hele bende een uur aan een stuk dat spel gespeeld. Wel leuk maar toch een beetje lang voor mij :). Mathijs speelde intussen volleybal met enkele grotere jongens en daarna ook nog het spel van de kinderen zelf. Het lijkt een beetje op honkbal maar dan met een gewone bal en niet slaan maar schotten … en aangooien en nog wat regeltjes :).

En wederom als we net op school willen vertrekken, komen daar weer de Ieren aan. We slaan nog een babbeltje en worden uitgenodigd voor een voetbalmatch Mzungu’s tegen schooljongens van Chifwani morgen namiddag, klinkt tof!


Woensdag 08/11/11

Om 9 u zijn we op school, wachten wachten… uiteraard is onze geweldige lasser anderhalf uur te laat. We houden toezicht op het lassen en entertainen de kinderen intussen een beetje. Maar als we natuurlijk twee seconden niet opletten en onze twee lassers alleen laten doen, blijkt dat ze één van onze schommels scheef hebben vastgelast. De ene ketting aan de schommel is 32 schakels lang en de andere maar 31, geweldig!
Na wat gegrommel van ons geraakt het probleem opgelost en tegen 14u staan de schommels klaar, oef!

Aanwijzingen geven over hoe het wel zou moeten :)

De twee nieuwe schommels worden overspoeld door enthousiaste kinderen, we moeten werkelijk twee rijen maken, zodat er niet gevochten wordt en zodat iedereen aan de beurt komt. De schommelbank is ook af maar deze moeten we nog in beton zetten, alvorens ze in gebruik genomen kan worden. Om 15u 30 zijn we klaar en haasten we ons naar de voetbalmatch in Chifwani school.

De gefixte schommel in beton gegoten.

De nieuwe schommels met een hele meute kinderen errond!

Jammer maar helaas, Mathijs kan nog maar 10 minuten meespelen en de Ieren verliezen de match met 3-1. Ze zijn niet opgewassen tegen de snelle en fitte Zambianen die trouwens allemaal een heel uur op blote voeten speelden!
We blijven nog wat nakaarten met de Ieren en wisselen nog wat gegevens uit, een heel fijne bende!


Donderdag 09/11/11

Voor onze knutseldag deze week hadden we enkele Belgische/Zambiaanse tijdschriften gesprokkeld. Het is de bedoeling dat de kinderen hun eigen poster creëren.
Om te starten kregen ze allemaal een gekleurd papier en een mooie sticker van diddle of Winnie the pooh. Verder lagen de magazines, scharen, lijm en stiften klaar.

De eerste kinderen begonnen wat voorzichtig. Ze tekenden met stift op hun blad maar durfden precies niet zo goed in de boekjes knippen, totdat er één iemand begon. Dan hadden ze plots door hoe het werkt en ze waren echt wel niet meer te stoppen. De namiddag was SUPER druk, aangezien dit ook een knutselactiviteit is die bij de groteren heel populair is, een collage maken met blanke personen of auto’s of, … ze vinden het geweldig! :)
Een leuke knutseldag met heel veel deelnemers, we waren toch wel blij om thuis te zijn want de namiddag was super vermoeiend!

Papierkleur kiezen, stickertjes erop en knippen maar!

Een mooi eindresultaat!

Veeeeeel volk!


Tijdens de middag kwamen de Ierse jongens voor de laatste keer onze school bezoeken, hun project-‘vakantie’ zit er op. Ze kwamen gelukkig nog net voor de middag, zodat nog niet ALLE kinderen uit de klas waren en ze op hun gemak aan kleine groepjes kinderen wat cadeautjes konden uitdelen. Ze hadden vanalles bij, het leek echt wel kerstmis! Ballonnen en bellen blazen maar ook mooie kinderboeken, wasco’s en stiften om uit te delen, echt wel tof.

’s Avonds moesten we nog een beetje verder werken aan ons spel voor vrijdag. We hadden namelijk heel veel cadeautjes klaargemaakt, van diddle beertjes, tot ballonnen en pennen. We hadden zoveel materiaal uit België gekregen dat we beslist hadden om een ‘BIG LOTTERY GAME’ te doen met de kinderen. De laatste hand werd aan het spel gelegd en we waren klaar om er in te vliegen!


Vrijdag 10/11/11

We hadden al de hele week reclame gemaakt voor ons groot namiddag spel en dus vroegen de kinderen er de hele voormiddag al achter. We hadden een soort Vlaamse kermis opgezet en omdat we 8 opdrachten voorzien hadden, kregen we de hulp van Johanna en Terza en Mrs Narabu en van de broeders van Loue Loua.

Bij de start kregen de kinderen bij mij een ‘BIG LOTTERY GAME’ CARD met hun naam op. Al snel stond er een langer rij :).

De start!

Vervolgens kwamen ze terecht bij Tirza om te proberen om een goede score te gooien op ons dartsbord. Er was daar alleszins ambiance genoeg!
Eens deze hindernis overwonnen, mochten ze bij Johanna aanschuiven voor een coole tatoeage.


De vierde opdracht was te doen bij Mathijs. Potten gooien!

Enneth gooit erop los!

Daarna mochten ze hun conditie testen, 100 keren touwtje springen en de 5de stempel op hun kaart was binnen. Voor de 6de stempel kregen ze van Sukanth een ballon. Het was de bedoeling om deze gedurende het hele parcours rond de speeltuigen in de lucht te houden. Een hele opgave met de wind die er hier de laatste dagen staat :).


Ze konden tijdens dit spel zeker wel hun behendigheid tonen!

Vervolgens konden de kinderen bij Mrs. Narabu een origami figuurtje maken!  Mrs. Narabu was na haar vorige bezoek aan onze school heel enthousiast zodat ze ons graag nog eens kwam helpen!



De voorlaatste opdracht bestond eruit om de knikker niet van hun lepel te laten vallen. En als laatste opdracht in de rij moesten ze aan het klimrek tonen hoe sterk ze wel niet zijn.


Saviour toont zijn kracht! :)

Als beloning voor hun goede werk konden ze terug bij mij hun volle kaart inruilen tegen een cadeautje. Lotje trekken en cadeautje open doen, iedereen was echt wel tevreden!

De oudere Saviour is blij met zijn cadeautje!
Het was een opnieuw een heel vermoeiende namiddag, maar liefst 130 kinderen deden mee aan ons spel en dan moesten we nog een eindtermijn instellen. Veel – vooral grote – kinderen deden aanvankelijk enkel mee omdat ze wisten dat ze iets konden winnen, maar uiteindelijk hebben ze zich toch goed geamuseerd en hun namiddag is goed om geraakt zonder zomaar wat rond te hangen. Anders dan anders dus onze doelstellingen zijn zeker en vast bereikt!
(met dank aan alle cadeautjes die ons uit België bereikt hebben!!!)

Volledig uitgeput kwamen we op ons fietske bij Margaret aan, het was al donker en dus tijd om een rustige avond in te zetten.


Zaterdag 11/11/11

Vroeg uit de veren want we gaan vandaag de twee nieuwe schommels een laagje verf geven. Om 9u30 begonnen we er aan, om 12u was de verf op, net genoeg dus voor het hele speeltuintje. Het ziet er echt wel leuk uit, nog even wachten tot de verf droog is en dan kunnen de kinderen zich hier helemaal op uitleven!



Naast deze twee schommels komt nog een trapladder die we maandag zullen installeren!

Een rustige namiddag en ook voor zondag stond er niets speciaals op de planning!
We kunnen alweer beginnen nadenken over ons spelschema voor volgende week!


Veel groetjes
en tot de volgende keer !!!

Hanne en Mathijs




Project mogelijk gemaakt door steun van 'European Voluntary Service'


1 opmerking: