maandag 30 mei 2011

Basketten, stoepkrijt en verven!

Hoihoi!

Hier weer een verslagje van onze week! Het was best een rustige week, met veel aanpassing aan de nieuwe schooluren, maar ondertussen toch nog toffe spelen en sporten en knutselen! 
Veel leesplezier!

Maandag 23/05 = sportdag!

We hebben van het thuisfront een heel deel nieuwe ballen gekregen, basketballen en volleyballen, dus vandaag testen we de nieuwe basketballen uit!  De voormiddag is echter extreem rustig, blijkbaar wordt het lesschema dit trimester toch iets beter opgevolgd dan in het vorige, zodat op momenten iedereen zijn of haar eigen bal heeft! (en we zaten te spelen met de 6 basketballen waar wij voor gezorgd hadden).  Doordat het zo lekker rustig is kunnen we ook meer tijd steken in de rolstoelers, wat zij ook zeker konden appreciëren!  


Fier poseren met de nieuwe basketballen!



Tijdens de middag maken we wat reclame voor onze basketbal, met veel volk in de namiddag als resultaat (waardoor de 6 basketballen weer wat weinig lijken :)).  We delen de kinderen op, de groten en de kleintjes apart, voor de oefeningen.  We doen zelf ook redelijk wat mee, wat ze leuk vinden (en wat wij best vermoeiend vinden)!  Op het laatste nemen we nog een groepsfoto, en maken we een heel kort filmpje van iedereen samen, wat een lawaai! :)


Een leuke bende!


Als avondeten proberen we een nieuw pizzadeeg-recept uit, en het resultaat mocht er zeker wezen!  1 pizza Hawaii en 1 pizza met kip en champignons.  Het heeft ons allemaal goed gesmaakt!


Dinsdag 24/05

’s Morgens vroeg is het best fris als we opstaan (lees: nog altijd wel een goei 20°C) en op school aangekomen zien we maar weinig kindjes, dus we halen stoepkrijt dat ons ook uit België bereikt heeft!  We deden een poging om 1 grote tekening te maken, maar dat bleek niet zo vanzelfsprekend.  De kindjes tekenen nogal vaak elkaar na, omdat ze gewoon vaak niets anders weten om te tekenen buiten hun hut, of de bus naar Lusaka… hun wereld is gewoon zo klein…

samen 1 tekening maken bleek niet zo eenvoudig... maar ze zijn zo blij als ze
iets mogen tekenen dat de hele school dan voor een tijdje ziet staan :).

vele leuke kleurtjes!

Na het tekenen, en een groot stuk van het wandelpad gekleurd te hebben, kwamen twee van de houseparents af: ja, kunt ge da seffes ook afschrobben, want jah, nu is dat pad zo vuil…???  Op dat moment heb ik ze maar een preek gegeven dat ze blij zouden moeten zijn dat hun kinderen zich ten minste een beetje creatief kunnen bezighouden in plaats van alleen maar langs de kant te zitten niksen, en dat het dus geen vuil is, en dat het vanzelf weggaat na een tijdje als je er een paar keer over loopt…  Zo’n verschil in denken over dat soort dingen toch, blijft soms echt wennen!

Het klimrek is ook uitgegraven en dat komt nu bij de rest van de speeltuigen te staan.  Wel een leuk idee, maar hoelang het nu weer gaat duren, dat is maar de vraag!

We hebben vandaag Lenon ook op school zien aankomen.  Hij is de jongen die we ook weer in Kabanda waren tegen gekomen.  Hij moest toen nog wachten op z’n moeder die naar Lusaka was en die het geld zou meebrengen voor zijn schoolgeld te kunnen betalen.  Hij is er dus geraakt!
Verder kwam één van de jongens van onze vaste speelgroep, toen hij aankwam op school met z’n mama, aan met het sjaaltje om zijn nek dat we hem een tijdje geleden hadden gegeven! Wel heel leuk om te zien dat hij het nog had en al onmiddellijk aanhad toen hij aankwam!
Dan hebben we ook nog niet zo goed nieuws gekregen.  Een van de meisjes waar we het ook goed mee konden vinden, Sylvia, die er wel nog heel even was bij het begin van het trimester, is nu van school gestuurd omdat ze zwanger is… Haar gaan we dus waarschijnlijk niet meer terugzien voordat we vertrekken…

In de namiddag blijkt er een misviering te zijn, dus geen kinderen om mee te spelen, dus we rijden vroeger naar huis en genieten van de vrije namiddag!

’s Avonds ligt er ook post voor ons bij tante Lud!  3 brieven, ook al 2 van even geleden, omdat Lud naar België op vakantie was en de postbus niet leeggemaakt werd.  Zo kregen we het familiekrantje van de Putjes, maar de editie van januari, voor de editie die we nu al van mama en papa hebben gekregen! Maar het was toch leuk om dit toch nog te krijgen!


Woensdag 25/05

Basketbal! Ofja, dat was toch ons plan!  Het is vandaag ‘African Freedom Day’, waardoor alle scholen gesloten zijn.  Daardoor zijn er in het stadion een aantal netbalwedstrijden georganiseerd tussen de verschillend e scholen.  Het is dus best druk en er is dus ook geen plaats voor onze basketbaldag, dus die stellen we maar uit naar volgende week.  We beslissen dan maar van vandaag wat te gaan voetballen op ons buitenplein!  Wel jammer, want na de succesvolle maandag hadden we er allebei wel naar uit gekeken om nog eens een dagje goed te basketballen met de kinderen!

Bij het voetballen hebben we niet heel veel kinderen, een 16-tal, omdat veel van onze kinderen ook in het stadion gaan nieuwsgierigen.  We trainen eerst een beetje en spelen dan een matchke. Een rustige voormiddag, maar toch wel leuk!  We zagen vandaag ook dat ons veld al een beetje terug aan het begroeien is met onkruid en struiken.  We moeten dus gaan aandringen op onderhoud, en hen duidelijk maken dat dit nodig is, of dat ze binnen een halfjaar opnieuw een tractor zullen moeten halen (en ze die dan zelf moeten betalen!). 

Na het middageten zien we onze kinderen na hun middageten weer naar het stadion verdwijnen, dus wij volgen hen en kijken wat netbal terwijl we ons wat in de hete zon zetten en wat babbelen met de lading kinderen die ons gevolgd was :). 

We vertrekken wat vroeger dan normaal, en als we halfweg zijn krijgen we telefoon van Lud.  Zij stond blijkbaar aan de school om ons te bezoeken en de speeltuigen te bekijken, maar we hadden haar waarschijnlijk net gemist omdat wij een kort stukje binnendoor fietsen en zij langs de gewone zandweg rijdt, stom!


Donderdag 26/05 = knutseldag: waterverf!

Van de oma van Mathijs hebben we een hele reeks waterverf gekregen, en dat gaan we vandaag dus eens uitproberen met de kinderen!

We installeren ons weer in de eetzaal, bedekken de tafels met een reeks kranten, en verven maar!  In de voormiddag maken 37 kinderen een schilderijtje en in de namiddag 33, dus totaal 70 kinderen, zeker niet slecht voor een knutseldag!  En er zaten ook deze keer weer een paar heel leuke dingen tussen!







 ’s Avonds zijn we best moe maar wel tevreden na een leuke dag!  We eten lekkere pasta, bereiden nog wat nieuwe skoebidoe bandjes voor (de laatste tijd onze vaste vrijetijdsbesteding :)) en normaal gezien zou Hanne vanavond nog eens een ladies night hebben, maar op het laatste moment is deze toch uitgesteld, dus geen rustige avond voor mij vanavond :p :)!

Vrijdag 27/05

De voormiddag was weer extreem rustig.  Er waren maar heel weinig kindjes, allemaal grade 1, en ze waren behoorlijk tam.  Dus maar weinig werk voor ons en toch ook wel een beetje saai.  We hadden de nieuwe springkoorden uitgehaald, met wisselend succes. 


In de namiddag, als iedereen hun lessen gedaan zijn, halen we de parachute nog eens boven en al snel staan er zo’n 36 kinderen rond en proberen ze allemaal een stukje vast te houden!


We laten hen wat wapperen, proberen een bal te laten rondgaan, spelen ‘kat en muis’ (1 kind onder de parachute (muis), 1 erop (kat) die de muis moet vangen) tot iedereen aan de beurt gekomen was, wat ze allemaal geweldig vonden! 


Daarna spelen we nog wat ‘Raak de keizer’ en laten we de kinderen nog wat touwtje springen en babbelen wij ondertussen met wat van de oudere leerlingen.  Het is nog best gezellig, waardoor het al snel half vijf was voordat we richting huis vertrokken.  Heel veel langer kunnen we meestal niet blijven, omdat rond die tijd het avondeten er al aankomt!

’s Avonds bij tante Lud hebben we Belgisch bezoek!  Lydia, een geologe die in Zuid-Afrika woont en in heel Afrika exploratie doet naar koper, kobalt, goud, noem maar op, voor een Canadees bedrijf heeft Lud vanmorgen bij Thorn Tree ontmoet en komt vanavond op het avondeten.  Een heel toffe madam, met straffe verhalen en zo werd het al snel half 12, midden in de nacht voor Kasama-gewoonte :)  We hebben haar contactgegevens ook gekregen.  Zij woont namelijk op zo’n 40km van Kaapstad, dus als wij in Kaapstad zijn en richting het oosten rijden zullen we zeker en vast eens bij haar op bezoek gaan! :)


Weekend!

Het weekend ziet er weer uit zoals er al meerdere zijn geweest: rusten, inkopen doen in de Shoprite (met de fiets deze keer omdat we niet veel nodig hadden :)), de was doen, een telefoontje met het thuisfront, de Champions League finale kijken (niet dat we dat al vaker gedaan hebben :)), wat skoebidoe bandjes voorbereiden voor binnen een paar weken (we hebben er intussen weer 110 voorbereid, meer dan genoeg voor de volgende keer!), visdraad bandjes voorbereiden voor komende donderdag.  We gaan weer armbandjes maken met kleine pareltjes, en daar hebben we nu het begin ook al van voorbereid!
Zondagnamiddag zijn we nog gaan zwemmen in Kasembo, maar voor de rest is het een heel rustig weekend geweest!


Ok, dat was het verslag van de voorbije week weer!

We hebben nog nieuws over onze terugkomst in België!  Dit zal op 12 september zijn! Ergens rond 22.25u zouden we moeten landen in Brussel!  We hebben deze week via het thuisfront onze vlucht kunnen herboeken en het ligt dus vast!  Nu het eindpunt echt vastligt komt het plots ook wel dichtbij!  Maar we gaan nog superhard genieten van de iets meer dan 2 maanden die we nu nog op school hebben, daarna gaan we richting het zuidelijkste punt van dit continent (samen met de zus en 2 vriendinnen van Hanne!), en als we dan terug in Kasama zijn hebben we nog net iets meer dan een week over.  In die week opent de school opnieuw, dus we gaan dan zeker nog naar school gaan, maar dan vooral om afscheid te nemen van iedereen.  We hopen dan dat we iedereen nog gaan gezien hebben voordat we vertrekken richting Lusaka!  We gaan onze kinderen sowieso in juli zeggen dat als ze ons nog willen zien dat ze op tijd moeten komen (ook al hebben ze daar zelf helemaal geen vat op, want het geld voor transport en school moet van elders komen…).   Maar eerst dus nog een hele tijd genieten en ons amuseren!

Tot schrijfs!

Mathijs en Hanne



Project mogelijk gemaakt door steun van 'European Voluntary Service'




Geen opmerkingen:

Een reactie posten