maandag 4 oktober 2010

Eerste dagen in Kasama!

Hey allemaal!
*** foto's uploaden duurt voorlopig te lang! we zoeken nog voort maar voorlopig blijft het dus bij deze ene :). ***

We hebben het internet en de tijd gevonden om eindelijk iets te posten.
We zijn intussen goed gearriveerd in Kasama. De vlucht naar Lusaka was lang, dus we waren tevreden toen we op donderdag 30 september om 6u20 konden uitstappen in LUSAKA!
We werden opgewacht door tante Lud (onze EVS mentor) en gingen eerst onze bagage afzetten in de backpackers. Vervolgens was het de hele voormiddag op en af geloop om ons visum voor één jaar te regelen.  Eerst namen ze geen cash geld aan, dus moesten we nog op zoek naar een cheque die gedekt was door de bank. Gelukkig kwamen we een Indiër tegen met wie Lud bevriend is. Hij hielp ons en zo kregen we op een half uur een cheque te pakken, terwijl dit normaal 3 uur kan duren
J. Dan moesten we nog een ‘application form’ toevoegen aan ons dossier. Het moest getypt zijn dus … op zoek naar een hotel waar we een document konden typen en printen.  Vervolgens derde keer en goede keer naar het immigratiekantoor… bleek dat we pas over twee weken onze aanvraag voor een langer visum konden doen, maar ze zouden het dan over twee weken opsturen naar Kasama … op hoop van zegen dat het in orde komt dus!!
In de namiddag gingen we nog op zoek naar wat spelmateriaal voor de school… veel was er eigenlijk niet te vinden, enkele springballen en springtouwen hebben we gekocht en een soort honkbal-knuppel. Ballen en tennisballetjes kunnen we ook in Kasama kopen dus dan moeten we dat nu niet meesleuren J. We gaan eerst enkele weken meedraaien in de school om dan te zien wat ze echt nodig hebben zodat we het geld van de sponsors zo goed mogelijk kunnen besteden. ’s Avonds nog wat gebabbeld in onze backpackers en dan snel slapen want om 5u30 was onze taxichauffeur al daar om ons  naar de bus te brengen.
Vrijdag 1 oktober '10
Vroeg uit de veren, richting bus. Onze bagage werd gewogen (samen zo’n 48kg, dus cava nog J) en de Postbus werd volledig volgepropt J, onderaan post en in de bus mensen met achteraan en bovenin de valiezen J, best zwaar geladen. Hobbel hobbel vertrekken we om 7u. Onderweg konden we nog wat bananen kopen en drinken hadden we zelf mee. Doordat er al snel wat mensen afstapten hadden we in het midden van de rit gelukkig iets meer zitplaats maar het duurde toch heel lang en we waren dan ook heel blij toen we om rond 20u aankwamen in KASAMA. Dixon (de man van Lud) kwam ons ophalen en we kregen heel lekker avondeten. Even bekomen en dan naar Margret (onze gastvrouw). Aangezien het al 22u was en iedereen hier dan al in bed ligt, zegden we snel goede dag en goeienacht en kropen ons bed in voor een goed stuk slaap (wat ondanks het vele zitten tijdens de busrit toch wel nodig was J).
Zaterdag 2 oktober '10
Vanallesennogwatregeldag J Eerst en vooral naar de bank gegaan om onze euro’s in Kwacha te wisselen. 1 € is zo’n 6.000 Kw, dus we kwamen de bank buiten met miljoenen in onze zakken. Toch een gek gevoel, zo’n portefeuille die niet meer dicht gaat door alle briefjes die erin zitten, terwijl het dan nog niet eens om zo’n heel grote som gaat.  Daarna op zoek naar een telefoonkaart voor ons twee, zodat we hier goedkoper onder elkaar en met Lud contact kunnen houden. Voor 5.000 Kw (nog geen euro dus) heb je ’n simkaart, nog 5.000 Kw beltegoed erop, en dan kunnen we toch al een heel deel bellen en smsen! Dan op zoek naar een vervoermiddel. We zullen ons hier het grootste deel van de tijd gaan verplaatsen met de fiets (van en naar de school), dus een deftige fiets is wel nodig! (zeker als je weet dat we om aan de school te raken ergens een serieuze bergaf moeten doen, en remmen die breken op dat punt zou nu niet bepaald zo leuk zijn denk ik zo!) De prijzen liggen zo tussen de 490.000Kw en 650.000Kw, voor wel nog ’n deftige fiets, maar zonder versnellingen en de remmen moeten we dan toch ook nog eens deftig in orde maken! Volgende stop: de Shoprite (supermarktketen in Zambia) om al het nodige in te slaan (shampoo, zeep, scheermesjes enzo vanalles) en dan bij de winkel ernaast een geïmproviseerde kleerkast (een rekje dat ze normaal gebruiken voor de groenten in te leggen, maar het werkt!). De namiddag was rustig, wat gezelschapsspelletjes gespeeld met Stella en Patrick (de kinderen van Lud en Dixon) en eens een babbeltje gaan slaan met onze gastvrouw en dan was het 20.00 u en waren we plots heel moe. Dan hebben we nog even een geïmproviseerd muggennet voor ons raam gezet, zodat we toch een beetje frisse lucht kunnen binnenlaten en zijn we ons bed ingekropen.



Onze gastvrouw
Onze kamer


Stella en Patrick

Stella, Patrick, Mathijs, Hanne

 Zondag 3 oktober '10
Een zondag zoals elke zondag zou moeten zijn: opgestaan, eitje gebakken en ontbeten met een kop ‘Kasama’-koffie. Dan kregen we telefoon van Lud dat ze een platte band had, en onze hulp nodig had om deze te vervangen, dus hebben we dat ook gedaan (en wel 2 keer, want de eerste keer was de band ‘gemaakt’, maar toen ze terugkwamen van de garagist bleken de banden (zowel de echte als de reserveband was plat) allebei opnieuw lucht te verliezen), maar dus de tweede keer was het wel in orde (afwachten tot morgenvroeg J).  De rest van de dag hebben we opgevuld met gezelschapsspelletjes, een beetje eten en drinken, een beetje zwemmen (zalig!) nog een beetje spelletjes spelen… Sunday, Lazy Sunday J en uiteraard het eerste schrijven van de blog!




Maandag 4 oktober ' 10
Vanhiernaardaardag J
Half zeven opgestaan (en ja, dat deed wel pijn na zo’n aantal dagen wat langer slapen!)(en dan hadden we nog niet eens zo goed geslapen ook…). Stella en Patrick naar school gebracht en daarna nog een aantal stops: Thorntree waar we een aantal Engelsen terugzagen, daarna een korte stop bij Chileshe Chepela (onze school) om een afspraak te maken voor morgen zodat we de hele school eens konden bekijken en rondgeleid worden. Bleek dat het morgen ‘Teachers Day’ is en dat alle leerkrachten gezellig naar een aantal watervallen hier in de buurt gaan (en de kinderen dus achterlaten bij de poetsvrouwen (als die er al zijn…)) Verder nog naar de immigratiedienst zodat die ook weten dat we er zijn (de geheime dienst van Kasama wist volgens Lud al van zaterdagmorgen dat we er waren J), een aantal winkels en de location market op zoek naar een fiets voor ons twee en naar MTN (gsm-netwerk) voor een internetkaart, een kleine ventilator voor op onze kamer (want er is niet zoveel luchtstromingJ), nog een rekje voor onze kleren en wat andere kleine spullen.
’s Middags lunch bij Lud en een korte siësta. Om 15.00u hadden we afgesproken met een fietsenman dat onze twee fietsen zouden klaarstaan (ze moesten in de voormiddag nog in mekaar gestoken worden). We hadden een goed prijsje, dus dat komt goed, dachten we… Om 15.00 u, geen kat te zien… toch wel teleurstelling, dus nu morgen nog op zoek naar een fiets….
Daarna Stella en Patrick terug van school gehaald en een beetje rust genomen J

Woensdag zullen we dus een eerste keer naar de school gaan, om zelf eindelijk eens deftig te zien met wie we al die tijd contact hebben gehad, en vooral waar we ons een jaar zullen inzetten om de kinderen een zinvolle tijdsbesteding te geven! Er volgt zeker weer meer nieuws in de loop van volgende week, en hopelijk ook wat meer foto’s (altijd leuk! J).
Heel veel lieve groetjes,
Hanne en Mathijs

5 opmerkingen:

  1. amai wat een eer om de eerste reactie te plaatsen!
    het ziet er goed uit, een echt huis, dat valt al heel goed mee, had eerder een hutje verwacht!!
    en dan nog een privé zwembad, dus eigenlijk gewoon een dikke luxe vakantie :-)

    neenee doe dat nog goed, nog veel succes en we volgen jullie via de blog, dus hopelijk gaat er veel op komen te staan!

    groetjes van elke en clemens!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 't gaat er precies allemaal echt op z'n Afrikaans aan toe, zeker het gedoe met de fietsen klinkt toch ergens een beetje bekend!
    Geniet van jullie avontuur en doe ze ginder allemaal de groeten!

    Katrien en co

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mathijs en Hanne,
    wij hebben met veel plezier jullie eerste
    indrukken gevolgd.
    Hartelijke groeten Tilla&Arnold(19°C zonnig)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Geweldig om te lezen! :-)
    Ik zal hier regelmatig eens komen zien naar de vorderingen,
    succes nog!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hey Mathijs en Hanne,

    heb net even een half uurtje van mijn drukke dag gespendeerd om jullie avontuur te lezen. Amai,ik kreeg al meteen zin om ook te komen :-) Moet toch heerlijk zijn om op die manier bezig te zijn de hele dag. En wij hier maar zwoegen aan onze bureau :-) En van de kou hebben jullie ook al gene last, wij lopen hier toch al met de dikke kleren aan 's morgens. Maar dat heeft natuurlijk ook zijn charmes.
    Seg, dat moet toch wel heerlijk zijn om na zo een vermoeiende en hete dag dat zwembad in te springen. Zalig!!! Ik hoop dat jullie daar nog super veel plezier beleven. Doe in ieder geval zo voort, want als ik het allemaal zo lees zijn jullie daar al klaar voor een standbeeld :-)
    Ik kom nog eens regelmatig piepen hier.
    heel veel groetjes uit Lanaken,

    Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen