donderdag 7 april 2011

‘My name is…’, klassiekers en wat voetbal. Een korte maar leuke week om dit semester af te sluiten!

Hey allemaal,
Nog snel een kort verslagje, want morgen stappen we op de bus naar Lusaka om aan onze Malawi-trip te beginnen. Spannend! Veel leesplezier en tot over drie weken!

Maandag 4/04/11
Een leuke speldag! We gingen van start met 123 piano om verder te gaan met zakdoekleggen en tussenstaandertje en dikke Berta (veel grote jongens die zich volledig konden uitleven, waaronder ook Mathijs :)!). In de namiddag speelden we nog eens zakdoekleggen, het blijft één van de populairste spelletjes!
Er zaten af en toe wel gekke poses bij! :)


Dinsdag 5/04/11
Aangezien we op donderdag maar een halve dag op school gaat zijn, hebben we de ‘knutseldag’ voor de gelegenheid verplaatst naar vandaag!
We weten al langer dat de meeste kinderen hun naam niet kennen, laat staan kunnen schrijven.
Dus hadden we een kleine oefening in petto voor de kinderen vandaag. De kleinsten onder hen moesten eerst en vooral hun schoolboek gaan halen, want dat is de enige manier om hun naam te weten en min of meer zeker te zijn van de schrijfwijze.
‘My name is’ kwam er dan vanboven op het blad te staan. Zelfs leerlingen tot en met grade 7 hadden moeite met deze eenvoudige Engelse zin (Engels is de enige officiële taal van Zambia, de taal die dus in alle scholen ‘onderwezen’ wordt).
Vervolgens moesten ze hun naam schrijven en deze 10 keer herhalen. Dat gaf ons de kans om de naam voor te schrijven voor de kleinsten en hen de tekens te laten namaken. Ook het vasthouden van de pen en het schrijven op een lijntje was een doel bij deze oefening. Daarna mochten de kinderen dan naar de ‘leuke tafel’. Ze mochten hun naam schrijven met verf op hun vinger en daarna zelfs hun hele hand in de verf doppen… Super!
We kregen opvallend veel grote jongens over de vloer, de kinderen hebben weer iets nieuws mogen doen en hopelijk onthouden ze er iets van. Het blijft toch soms echt vreemd te merken dat zelfs de ouderen geen woord Engels kunnen! Van 3 kleintjes hebben we geen naam gevonden. Ze mochten dan gewoon hun handje dopen in de verf, ze waren wel tevreden maar volgens semester moeten we toch de ‘house parents’ eens achter hun veren zitten om voor deze kindjes de juiste naam te kunnen noteren!
Mwenda en Memory aan het verven!

Het handje van Capecious en de hand van Golden :)

Woensdag 6/04/11
Voetballen! Maar we hebben eigenlijk verrassend weinig kindjes op ons speelveld… Er zijn er al een heel deel die bezig zijn met hun was te doen en hun koffer te maken. Eind deze week worden ze namelijk normaal gezien (lees: als de ouders geld genoeg hebben en op tijd het geld bezorgen, of op tijd naar de school afzakken) opgehaald door hun ouders, of op de bus naar huis gezet. Ze kijken er wel naar uit om terug naar hun dorp te gaan en zitten met hun hoofd dus niet meer echt op school.
Als we in de namiddag gewoon op het binnenplein van de school wat ballen laten circuleren spelen er toch heel wat kinderen in kleine groepjes mee. Om 15u verdwijnt plots iedereen richting eetzaal waar er een mis plaatsvindt om dit trimester af te sluiten. Aangezien die zeker een uur duurt, beslissen we eerder te vertrekken. We gaan nog even goede dag zeggen bij Johanna en Tirza want wij gaan naar Malawi en zij gaan wederom naar Zanzibar, samen met hun ouders. We babbelen nog wat bij en wensen hen een goede reis.
Een hotdog als avond eten, snel en lekker :d.

Donderdag 7/04/11
Maar een half dagje school. Het is lang geleden en dus halen we het springtouw nog eens boven. We verzamelen al snel een twintig tal kindjes en ze zijn bijzonder creatief in het uitvinden van nieuwe truckjes :-). Leuk om te zien. De voormiddag vliegt voorbij, we wensen alle kindjes nog een goede vakantie en vertrekken richting huis.
In de namiddag waren we druk in de weer… koffer maken, opruimen, kamer poetsen,…
Genieten van rustige avond, alvorens aan ons Malawi avontuur te beginnen. We kijken er alvast heel hard naar uit!
Tot over een kleine maand, waarin we ook ons eerste Belgisch bezoek zullen ontvangen, daar kijken we ook naar uit :)!
Hanne en Mathijs

1 opmerking:

  1. Hey Hanne en Mathijs,

    Ik ben waarschijnlijk te laat om jullie een goede reis te wensen, maar als jullie dit lezen, hoop ik in elk geval dat jullie er een fantastische reis hebben opzitten!

    Ik blijf het trouwens fantastisch vinden wat jullie daar allemaal verwezenlijken met die kinderen. Ik geef twee tot drie voormiddagen per maand leiding en dat vind ik voor mezelf al meer dan genoeg, respect dus dat jullie dat een jaar lang met zo veel enthousiasme doen :-).

    Veel groetjes uit het momenteel erg zonnige België!

    x

    BeantwoordenVerwijderen